Vrijdag 27/05/2022

Coronatests

Coronatests kosten ons land 1,4 miljoen euro per dag

Een vrouw ondergaat een coronatest. Beeld Photo News
Een vrouw ondergaat een coronatest.Beeld Photo News

Er werden in ons land sinds maart nooit zoveel coronatests uitgevoerd als in de afgelopen week. Op weekdagen loopt het getal op tot meer dan 30.000. Daar is een immense kost mee gemoeid: per dag minstens 1,4 miljoen euro. Bijna volledig betaald uit de staatskas.

SV

Sinds maart test ons land volop op corona. Eerst was dat, onder meer omwille van het gebrek aan testcapaciteit en omdat de impact van corona onduidelijk was, nog zuinig. Wat begon met een paar honderd tests per dag werden er algauw een paar duizend. De eerste kaap van 10.000 werd behaald half april, geen twee weken later waren dat er al 20.000. Erna schommelden de cijfers. In juni, toen het ergste leed geleden leek, was er een aanzienlijke daling, maar sinds augustus gaat dat cijfer weer de hoogte in. De start van het schooljaar bleek goed voor een spectaculaire stijging: op 2 september kregen labo’s voor de eerste keer meer dan 30.000 tests en de laatste dagen lijkt dat cijfers steeds meer de norm. 8 september: 34.000 tests. 9 september: 33.500. 10 september: 33.000. 11 september: 31.000.

Alles samen werden er in ons land de afgelopen zes maanden al 2,6 miljoen tests gedaan, bijna altijd om zogenaamde PCR-testen. Van de 2,6 miljoen tests werden er 1,9 miljoen behandeld door het Riziv, het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering. Dat zorgde vandaag al voor een terugbetaling van ongeveer 90 miljoen euro. An-Sofie Soens van het Riziv: “Eén test kost 46,81 euro. Die kost is niet voor de testpersoon, de verrekening gebeurt rechtstreeks tussen het Riziv en de labo’s.” Een lopende rekening dus, want per bijkomende dag van 30.000 of meer tests komt daar 1,4 miljoen euro bij. Daar zit alles in: zowel de kost van de test zelf als die van het afnamemateriaal, de apparatuur, de chemische stoffen die gebruikt worden, de investeringskosten, de kwaliteitsbewaking, de personeelskost, het beschermingsmateriaal en de transportkost.

Nog eens 602.000 andere tests werden niet afgehandeld door het Riziv, maar vielen direct onder de federale overheid, omdat de tests werden uitgevoerd binnen het nationaal testplatform. Eén zo’n test kost daar rond de dertig euro, goed voor een uitgave van 18 miljoen euro. Vermeerderd met de 90 miljoen euro van het Riziv levert dat een totaalbedrag op van bijna 110 miljoen euro. Betaald door de staatskas, enkel voor zes maanden coronatests. Minder testen zou de factuur kunnen drukken, maar tegelijk ook niet. Als besmettingshaarden niet op tijd worden opgespoord en meer worden mensen ziek, dan heeft dat evengoed een hoge kost tot gevolg.

In sommige gevallen betaalt de testpersoon het labo-onderzoek zelf. Wanneer een bedrijf bijvoorbeeld haar werknemers uitgebreider laat testen dan strikt noodzakelijk. Of wanneer iemand naar een land wil dat reizigers vraagt om te bewijzen dat ze ‘safe’ zijn. Wie zich dan laat testen, betaalt de rekening zelf.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234