Donderdag 24/09/2020

ReportageTestdorp

Coronatestdorp geopend in Antwerpen: ‘De overheid had dit sneller moeten beslissen’

Het dorp lijkt op een drive-in, met een teststraat voor mensen die met de auto komen. Beeld Klaas De Scheirder

De dag begon rustig in het coronatestdorp op Spoor Oost in Antwerpen, in de namiddag werd het een stuk drukker. ‘Er waren weinig registraties, maar het begint te beteren.’

Het cliché wordt bevestigd: mannen zijn kleinzeriger dan vrouwen. Als we afgaan op de zuchtende en ‘aargh!’-roepende testpersonen tenminste. Want de mannen maken beduidend meer lawaai na de coronatest in hun neus dan de vrouwen. Al heeft iedereen tranende ogen nadien.

Het is drie uur in de namiddag en zinderend heet. Begon de eerste openingsdag van testdorp TestCovid op Spoor Oost deze morgen nog kalm, dan komt daar nu stilaan verandering in. Er staat een vijftiental mensen te wachten om zich te laten testen, netjes op anderhalve meter van elkaar in de rij onder het zeil, opgezet als bescherming voor de hitte. “Vanmorgen waren er veel minder registraties,” zegt Tom Van de Vreken, woordvoerder van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA), een van de 14 partners van het gloednieuwe testdorp. “Maar nu zien we dat er meer en meer registraties binnenkomen. Ik verwacht morgen nog meer mensen.” De opening van het dorp is overigens niet onopgemerkt voorbijgegaan. “We hebben de Amerikaanse, Zweedse en Franse pers over de vloer gehad vandaag.”

Beeld Klaas De Scheirder

Het dorp lijkt op een drive-in, met twee teststraten voor mensen die met de auto komen en een voor voetgangers en fietsers. Wie zich spontaan aanmeldt, kan niet terecht in de drive-in. Je kunt alleen een test laten afnemen als je in Antwerpen, Borsbeek, Schoten, Stabroek of Wommelgem woont, een activatiecode van een contactonderzoeker of van de federale overheid hebt ontvangen, geen symptomen hebt en na registratie een afspraak maakt via www.testcovid.be. Wie wel ziekteverschijnselen heeft, moet zijn huisarts contacteren.

Twijfels

“Bedoeling van het testdorp is de druk op de eerstelijnshulp te verminderen,” zegt Van de Vreken. “Zo kunnen de huisartsen, spoeddiensten en labo’s hun tijd volledig besteden aan patiënten met Covid-19-symptomen of andere ziekteverschijnselen. Ook bedrijven kunnen hun personeel naar het testdorp sturen. Zo weten ze sneller of een medewerker in quarantaine moet of opnieuw aan de slag kan.”

Beeld Klaas De Scheirder

Een van de bedrijven die daar gehoor aan geeft, is de Antwerpse reinigingsdienst. Werknemer Peter Vanden Berghe heeft zojuist een test laten doen. “Een paar collega’s hadden Covid, dus moeten we ons allemaal laten testen van de baas. Er komt straks nog een heel pak collega’s langs.” Echt zorgen maakt hij zich niet, zegt de werknemer. “De besmette collega’s werkten tijdens een andere shift, ik ben niet persoonlijk met ze in aanraking gekomen. Maar ik ben toch wel blij dat ik de test heb gedaan want ik ben naar de kust geweest en daar was het druk. De mensen liepen veel te dicht op elkaar.” Hij moet nu thuisblijven tot hij het resultaat van de test heeft, binnen de 24 tot 48 uur. Maar Van den Berghe is daar niet zeker van. “Volgens mij moet ik van mijn baas meteen weer gaan werken.”

Je kunt de uitslag raadplegen via www.mijngezondheid.be of via de huisarts. Van den Berghe heeft nog andere twijfels: “Ik begrijp niet dat er op de informatiefolder staat dat je ook twee weken in quarantaine moet blijven als je negatief getest bent. Terwijl ze hier zeggen dat dit niet hoeft.”

Beeld Klaas De Scheirder

Spoedarts Jan Stroobants van ZNA Middelheim is initiatiefnemer van het dorp. “Je moet inderdaad thuisblijven als je negatief getest bent,” zegt hij. “Maar je kan met je huisarts overleggen voor een tweede test. Dat hangt af van een bepaalde formule. Als er 1 tot 7 dagen zitten tussen het risicocontact en de datum van de eerste test, en je bent opnieuw negatief na de tweede test, dan kun je opnieuw aan het werk in plaats van twee weken te wachten.”

In praktijk betekent dit dat je op dag 10 na de uitslag van de eerst test opnieuw kan gaan werken. “Dat is voor de sociale zekerheid een winst van 4 of 5 dagen, dat scheelt in de economische schade.”

Op andere plaatsen? 

Er is belangstelling om een zelfde soort testdorp op andere plaatsen op te zetten, weet Stroobants. “We hebben hier al informele vragen over gekregen. Maar ik denk dat men nog even afwacht hoe het er bij ons aan toegaat. Daarna zullen ze elders zelf iets ontwikkelen of een exacte kopie maken van wat wij doen.”

Het dorp is snel op poten gezet, zegt de arts. “Maar het had eerder gekund, de overheid had dit sneller moeten beslissen.”

De administratie van de testen wordt uitgevoerd door studenten verpleegkunde van de AP-Hogeschool, een verpleegkundige neemt de test zelf af. Er kunnen tot 600 mensen per dag getest worden. Of die allemaal binnen de 48 uur door het labo kunnen worden onderzocht, moet nog blijken de komende dagen.

“We zijn blij dat we dit kunnen doen, de uren tellen mee als stage-uren,” zegt Karolien Van Antwerpen, derdejaars student.

‘Goeie hoop’

Opnieuw gekerm van een man. Blijkbaar is hij onlangs aan zijn neus geopereerd. Een medewerker van het Wit-Gele Kruis neemt hem mee om te kijken of alles in orde is met zijn neus. Ook als mensen bevangen worden door de hitte, kunnen ze terecht bij de hulppost. “Maar niemand hoeft in de zon te wachten en er is water,” verzekeren de studenten verpleegkunde ons.

Rahimi Abdul wandelt wat verbouwereerd weg na de test. “Het is niet erg, maar je voelt het wel”, klinkt het vertwijfeld. Abdul werd door een contactonderzoeker gebeld nadat een familielid van hem positief was getest. “Ik heb zes kinderen thuis, het is belangrijk dat ik me laat testen. Maar ik heb goeie hoop, ik voel me prima.”

Aan het eind van de dag zijn er 117 testen uitgevoerd. De openingstijden van het dorp zijn van 9.30 tot 16.30 uur. Dit weekend worden de openingsuren aangepast vanwege de hitte, van 9 tot 11 uur. De mogelijkheden voor een afspraak op de website worden aangepast.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234