Dinsdag 11/05/2021

Verenigde Staten

Coronasteun voor 30 miljoen Amerikanen droogt op

Een New Yorker ontvangt voedselhulp aan het Lincoln Center. Veel Amerikanen zijn aangewezen op liefdadigheid, want de werkloosheidsuitkering bedraagt vaak amper 150 dollar per week. Beeld AFP
Een New Yorker ontvangt voedselhulp aan het Lincoln Center. Veel Amerikanen zijn aangewezen op liefdadigheid, want de werkloosheidsuitkering bedraagt vaak amper 150 dollar per week.Beeld AFP

Behoudens een wonder kunnen 30 miljoen Amerikanen straks niet meer pinnen, geen huur meer betalen en niet meer naar de supermarkt gaan. Morgen stopt de uitkering die vanaf maart is toegekend aan mensen zonder baan vanwege de corona-uitbraak.

De paniek is groot. Vier maanden hielden tientallen miljoenen Amerikanen het hoofd boven water door de 600 dollar werkloosheidsuitkering per week die de federale overheid gaf boven op de karige standaarduitkering. Maar die gift nadert zijn einde. Op 31 juli worden voorlopig de laatste corona-uitkeringen gestort op de bankrekeningen van circa een vijfde van de Amerikaanse beroepsbevolking.

“De situatie is verschrikkelijk. Mijn generatie hangt aan een zijden draadje”, zegt de 19-jarige Brandon Humberston, die zijn werk als kok in een Mexicaans restaurant verloor ten gevolge van de pandemie, tegen de BBC. “We hopen maar dat onze overheid Amerikaanse arbeiders niet laat omkomen van de honger”, valt Courtney Henley hem bij. Zij runt een Facebook-groep die Amerikanen helpt om overheidssteun aan te vragen.

De wanhoopskreten hebben de Republikeinen en Democraten uiteraard bereikt, maar een politieke oplossing is desondanks niet nabij. De twee partijen staan lijnrecht tegenover elkaar. De Republikeinse Partij is onderling nog eens verscheurd over de vraag hoelang ze werklozen moeten helpen en met hoeveel geld.

Maandag presenteerde de Republikeinse leider van de Senaat, Mitch McConnell, een coronasteunpakket van 1.000 miljard dollar. Dat geld gaat deels naar zaken als coronatesten en scholen, maar ook deels naar werkloosheidsuitkeringen. Die uitkeringen worden wat de Republikeinen betreft in september en oktober verminderd van 600 naar 200 dollar per week. Daarna moet er een uitkering komen die 70 procent van het laatstverdiende loon dekt.

De gedachte daarachter is niet onlogisch. Volgens Republikeinen worden veel Amerikanen nu niet gestimuleerd om aan het werk te gaan, omdat hun uitkering hoger is dan wat ze in het verleden verdienden. “Het bedrag van 600 dollar was een one-size-fits-all-oplossing die niet goed blijkt te werken”, zei Kevin McCarthy, de leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden. Kleine ondernemers, zoals restauranthouders, klagen dat zij geen personeel meer kunnen vinden dat bereid is om te komen werken. Hij is daarom voor het afslanken van de corona-uitkering.

In de kou

De Democraten zijn daarentegen fel voorstander van het in stand houden van de regeling, omdat die juist in het leven is geroepen om ontslagen mensen veilig thuis te laten blijven terwijl het virus rondwaart in de VS. “Dit is een noodsituatie”, zei de Democratische oppositieleider Nancy Pelosi eerder deze week toen ze het voorstel van de Republikeinen van tafel veegde. “Ik snap niet wat ze tegen Amerikaanse arbeidersfamilies hebben.”

Werkloze arbeiders zoals als Humberston voelen zich inderdaad in de kou gezet door Republikeinen. Het idee dat een lagere uitkering hen zou aanzetten tot werk is voor hem theoretisch gebabbel. “Welk werk? Dat is juist het probleem: er is geen werk, nergens.” Volgens hem zijn werkgevers in zijn staat Oregon juist bang om mensen aan te nemen vanwege de pandemie.

De gevolgen zijn groot. Miljoenen werkloze Amerikanen moeten na vrijdag zien te overleven van de gewone werkloosheidsuitkering van de staat, die soms niet boven de 150 dollar per week uitkomt. Ook in de VS is dat te weinig om huur te betalen en boodschappen te doen.

Een oplossing is er voorlopig niet. Door het geruzie tussen Republikeinen en Democraten gaat het weken, misschien zelfs maanden duren voordat er een akkoord is over een nieuw economisch steunpakket. De Democraten willen in ieder geval dat de corona-uitkeringen op 600 dollar blijven en willen in totaal ook veel meer geld (3.000 miljard dollar) om de coronacrisis het hoofd te bieden. Maar volgens de Republikeinen – en sommige economen – is het gewoon niet vol te houden om de economie zo lang te stutten met overheidsgeld.

President Trump hoopt ondertussen op een wonder en schetste in zijn persbriefing afgelopen week een zeer rooskleurig beeld van de economie. “Het gaat geweldig, het gaat echt de goede kant op, ook met de werkloosheidscijfers.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234