OnderwijsUpdate
Coronamaatregelen in Vlaams onderwijs blijven tot aan krokusvakantie onveranderd
De vergadering tussen Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), virologen en de onderwijskoepels, -netten en vakbonden is afgelopen. Tot aan de krokusvakantie blijven de huidige veiligheidsmaatregelen van kracht. Wel zal de GEMS - de opvolger van de GEES en Celeval - een plan B uitwerken.
De scholen gaan maandag terug open zoals gepland. Dit wil zeggen dat alle leerlingen tot en met het tweede jaar secundair onderwijs voltijds naar school kunnen gaan. In de tweede en derde graad van het secundair onderwijs blijft het deeltijds afstandsonderwijs.
Die maatregelen zullen van kracht blijven tot aan de krokusvakantie. Dat laat minister Weyts weten na de vergadering. “Ik wil dat de scholen maximaal open blijven, ook al is dat in onze buurlanden niet het geval”, zegt Weyts.
Volgens Weyts bevestigden de virologen op de vergadering “dat de scholen niet de motor zijn van het virus, maar dat ze eerder het slachtoffer zijn van besmettingen in de brede samenleving”. In een nieuwsbrief aan het onderwijspersoneel deelt het departement ook mee dat de heropening van de scholen na de herfstvakantie slechts een beperkte impact op de pandemie gehad zou hebben. Ook zouden “leraren en ander onderwijspersoneel vooral besmet worden door contacten met volwassenen en niet door leerlingen”, zo staat er.
Plan B
Op voorhand hadden experten hun bezorgdheid geuit, zowel over de impact van de terugkerende reizigers op de dagelijkse besmettingscijfers als over de Britse variant van het coronavirus. Die variant zou veel besmettelijker zijn, mogelijks ook bij kinderen.
Volgens de minister worden de huidige veiligheidsmaatregelen net omwille van die bezorgdheden aangehouden. “We blijven uiteraard waakzaam”, klinkt het op zijn kabinet. “We weten dat de situatie in alle omringende laten slechter is. En ook wij maken ons zorgen om de buitenlandse varianten van het virus.”
Daarom moet er een plan B komen voor als de situatie plots verslechtert. Dat zal opgesteld worden door de groep van experten voor de managementstrategie van Covid-19 (GEMS), de opvolger van de GEES en Celeval. Dat is geen plan B specifiek voor het onderwijs, maar “een breed pakket maatregelen voor alle geledingen van het maatschappelijke leven - inclusief onderwijs, maar niet beperkt tot onderwijs”. Wanneer dat plan B klaar zal zijn, is nog niet duidelijk.
Mondmaskerplicht
Een verlenging van de kerstvakantie heeft nooit op tafel gelegen. Het idee om de krokusvakantie te verlengen circuleert wel al enkele dagen. Daar werd nog niets over beslist. Ook over het voorstel van de socialistische vakbond om een mondmasker in te voeren voor het lager onderwijs werd niets beslist. “Zulke zaken zouden deel kunnen uitmaken van het breder pakket aan maatregelen dat de GEMS voorstelt”, klinkt het op het kabinet van minister Weyts.
Wel wijst de minister er op dat het onderwijsveld samen met de CLB’s en het Rode Kruis enkele pilootprojecten gestart is rond sneltesten. Bedoeling is om de sneltesten tijdens de maand januari in heel Vlaanderen in te zetten voor leerlingen en personeelsleden die een hoogrisicocontact hadden met een besmet persoon op school.
Naleving maatregelen
“Het blijft ontzettend belangrijk dat alle strikte maatregelen, die nu al gelden, streng worden opgevolgd”, zegt Marianne Coopman, algemeen secretaris van de onderwijsvakbond COV aan persagentschap Belga na de vergadering. “Dat wil zeggen: geen fysieke bijeenkomsten en vergaderingen meer van personeel. Ook klassenraden, oudercontacten enzovoort gebeuren online. De experten vragen ook uitdrukkelijk om te zorgen voor zoveel mogelijk ventilatie.”
Ook Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, benadrukt de naleving van de regels. “We zullen onze collega’s en leerlingen blijven sensibliseren om ze goed te blijven opvolgen.”
Zowel volgens Coopman als Verdyck is het goed dat de experten zich nog over een plan B of mogelijk strengere maatregelen buiten. “Als we opnieuw in een negatieve curve terecht komen, zullen zwaardere maatregelen volgen”, zegt Coopman. “Dan kan er bijvoorbeeld worden overgegaan tot een verlenging van de krokusvakantie. Die beslissing zal later in januari op basis van de cijfers genomen worden.”
Vakbonden reageren tevreden
ACOD Onderwijs vindt het goed dat de coronamaatregelen, die van kracht waren voor de kerstvakantie, nu worden doorgetrokken tot aan het krokusverlof, zodat leerlingen, personeelsleden en ouders weten hoe de komende zes weken er zullen uitzien. “We zijn uiteraard ontgoocheld dat men de mondmaskerdracht in het basisonderwijs nu nog niet wil herbekijken”, stelt algemeen secretaris Nancy Libert.
De socialistische onderwijsvakbond denkt dat, gezien de Britse variant van het coronavirus blijkbaar voor iedereen besmettelijker is, het van enige verantwoordelijkheidszin zou getuigen om nu - al is het preventief - mondmaskers te verplichten vanaf 10 jaar en ze sterk aan te raden vanaf het eerste studiejaar. Die maatregel werd tijdens het overleg zaterdag met alle actoren niet weerhouden.
“Scholen kunnen uiteraard individueel deze preventieve maatregelen zelf beslissen - wat wij hopen dat zij massaal gaan doen - maar wij hadden graag gezien dat in Vlaanderen breed hierover een maatregel kon worden afgesproken. Jammer maar helaas”, aldus Libert.
Ondanks bemoedigende besmettingscijfers in de samenleving waren voor VSOA-Onderwijs versoepelingen, van welke aard ook, helemaal niet aan de orde.
De voorgeschreven maatregelen moeten door iedereen stipt worden nageleefd. De liberale vakbond zal het dan ook “niet tolereren dat er directies en schoolbesturen zijn die het toch nog nodig vinden om klassenraden en personeelsvergaderingen fysiek te laten plaatsvinden”. De draaiboeken schrijven voor dat dit verplicht digitaal moet gebeuren. “Wij zijn dan ook zeer tevreden dat minister van Onderwijs Weyts het engagement is aangegaan om, waar dat nodig zou zijn, persoonlijk tussen te komen om deze toch wel zeer bedenkelijke en onverantwoorde handelswijze en een schoolvoorbeeld van ‘very bad practice’ in de toekomst onmogelijk te maken”, luidt het.