Woensdag 29/03/2023

EconomieUpdate

‘Coronacrisis was de doodsteek’: modegroep FNG (Brantano) wil tot 47 winkels sluiten en 287 mensen ontslaan

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

De directie van FNG wil een collectief ontslag doorvoeren voor maximaal 287 van zijn medewerkers in België, of een kwart van het personeelsbestand. Het financieel noodlijdende modebedrijf wil ook tot 47 winkels sluiten, en vraagt bij de rechtbank bescherming tegen zijn schuldeisers.

Redactie en Belga

FNG zegt dat de herstructurering nodig is om met een sterker bedrijf de activiteiten op een duurzame manier te kunnen voortzetten. De verdeling van het banenverlies is nog niet helemaal duidelijk. Bij schoenenketen Brantano verdwijnen 20 winkels en zijn 153 banen bedreigd. Om welke winkels het gaat, is nog niet bekend. Tien winkels van de Brantano-merken Boutik en Market zouden ook moeten sluiten. Ook alle 17 winkels van Fred & Ginger sluiten.

Het plan zal ook leiden tot een herstructurering van het hoofdkantoor in Mechelen. Hoeveel banen daar verdwijnen, is niet bekend. In het distributiecentrum in Erembodegem blijven wel alle banen behouden, luidt het. “We begrijpen heel goed dat deze aankondiging hard aankomt bij onze medewerkers”, zegt interim-CEO Yves Pollé. “Deze maatregelen zijn moeilijk en pijnlijk, maar noodzakelijk om nieuwe financiële middelen voor de groep te vinden en het hoofd te bieden aan de huidige en toekomstige uitdagingen.”


Om de tijd te krijgen om een herstelplan te onderhandelen en bijkomende middelen te vinden, zal de directie voor verschillende FNG-onderdelen bescherming tegen schuldeisers vragen bij de ondernemingsrechtbank in Mechelen. Dat zal onder meer gebeuren voor schoenenketen Brantano, maar ook voor het overkoepelende bedrijf FNG International en de entiteit Market Retail Belgium.

Welke Brantano-winkels precies sluiten, en hoeveel banen op het hoofdkantoor verdwijnen, wordt volgens een woordvoerder nog besproken met de bonden.

‘Coronacrisis bleek de doodsteek’

De vakbonden bij Brantano kregen maandagochtend op een bijzondere ondernemingsraad tekst en uitleg. Daaruit bleek dat de financiële situatie bij de groep heel slecht is, en dat de coronacrisis - waardoor de winkels weken dicht bleven - de “doodsteek” bleek, aldus BBTK-secretaris Lindsey Verhaeghe. “We kregen de boodschap dat er geen zekerheid is of er wel financiële middelen genoeg zijn om een herstelplan te organiseren.”

Crisismanager Yves Pollé bleek wel positief tijdens de ontmoeting met de bonden. “Het geeft toch wat hoop dat ze de oefening voor een herstelplan hebben gemaakt. Misschien is er zo wat tijd gewonnen”, aldus nog de BBTK-secretaris.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234