Vrijdag 16/04/2021

NieuwsSteunmaatregelen

Coronacrisis kostte Vlaanderen al 3,3 miljard euro

Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA): 'We hebben onze verantwoordelijkheid opgenomen'. Beeld Photo News
Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA): 'We hebben onze verantwoordelijkheid opgenomen'.Beeld Photo News

Vlaanderen gaf het afgelopen jaar bijna 3,3 miljard euro extra uit om de coronacrisis te bestrijden, zo blijkt uit cijfers van minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA). Bijna 1,9 miljard euro ging naar de ondersteuning van ondernemers.

Een jaar geleden sloeg de coronacrisis in alle hevigheid toe in ons land. Zowel de Vlaamse als federale regering zette de geldkraan open om de economische, maar ook de sociale schade te beperken. In totaal bedroegen in 2020 de kosten 3,278 miljard euro voor Vlaanderen, blijkt uit cijfers die De Morgen opvroeg bij begrotingsminister Diependaele.

Meer dan de helft van het bedrag (1,88 miljard euro) ging naar de ondersteuning van ondernemingen. Bedrijven die door de coronamaatregelen tijdelijk de deuren moesten sluiten of aanzienlijk omzetverlies leden, kunnen rekenen op een premie vanuit Vlaanderen. Dat ‘Vlaamse beschermingsmechanisme’ werd afgelopen zomer bijgesteld, maar is nog steeds van kracht.

De ouderenzorg, die in de eerste golf zwaar getroffen werd, kreeg 223 miljoen euro toegestopt. Dat geld diende in de eerste plaats om de personeelstekorten op te vangen via een tijdelijk systeem van invallers uit andere sectoren. Er ging nog eens 65 miljoen naar de Vlaamse zorginstellingen, voornamelijk voor beschermingsmateriaal.

Een deel van het Vlaamse geld ging ook naar de burgers. Zo betaalde Vlaanderen 168 miljoen euro aan bijkomende premies voor tijdelijke werklozen. Zij kregen recht op een tegemoetkoming op hun energie- en waterfactuur. Die regeling kreeg kritiek omdat ook bij korte periodes van tijdelijke werkloosheid mensen de volledige premie kregen toegekend. Ze werd half juli stopgezet.

Daarnaast werd 15 miljoen euro vrijgemaakt om de gezinsbijslag voor kwetsbare gezinnen te verhogen. Tegelijk ondersteunde Vlaanderen de kinderdagverblijven met 142 miljoen euro. Wie zijn kinderen niet naar de crèche stuurde tijdens de eerste lockdown moest daar geen vergoeding voor betalen, de regering paste het verlies bij. De lokale besturen kregen ruim 107 miljoen euro voor armoedebestrijding en om zwaar getroffen sectoren als sport, jeugd en cultuur bij te staan.

Begrotingstekort meer dan 6 miljard

Voor een veilige heropstart in de scholen en het middelbaar onderwijs maakte Vlaanderen 128 miljoen euro vrij. De Lijn kreeg een extra subsidie van 65 miljoen euro, deels om het gedaalde aantal reizigers te compenseren. Tegelijk moesten de bussen moesten vaker schoongemaakt worden en werden er extra bussen naar scholen ingelegd opdat de leerlingen niet te veel op elkaar gepakt zouden zitten. Tot slot valt de extra 106 miljoen euro op voor de dienstenchequebedrijven. Met dat geld werden de poetshulpen voorzien van mondmaskers, schorten en desinfecterende producten.

Voor alle duidelijkheid: het gaat hier over de extra kosten die de Vlaamse regering heeft gemaakt specifiek om de coronacrisis te bestrijden. “We hebben onze verantwoordelijkheid opgenomen”, aldus minister Diependaele. Als je de indirecte gevolgen meetelt, loopt het Vlaamse begrotingstekort van 2020 op tot 6,1 miljard euro. Door het stilvallen van de economie liepen de inkomsten met 2,5 miljard euro terug.

Voor dit jaar is sowieso al 1 miljard euro extra voorzien voor corona-uitgaven, maar dat bedrag zal meer dan waarschijnlijk nog worden opgetrokken. Al verandert Vlaanderen wel stilaan het geweer van schouder. Hoewel het beschermingsmechanisme voor ondernemingen blijft bestaan, verschuift de focus van “het rondstrooien van premies” naar het voorschieten van (huur)leningen of het leveren van waarborgen, zodat de heropstart vlot kan verlopen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234