CoronacrisisLuchtvaart
Coronacrisis kost Europese luchtvaart dit jaar driekwart van de omzet
Europese luchtvaartmaatschappijen verliezen naar schatting dit jaar ruim driekwart van hun inkomsten uit het vervoer van passagiers, blijkt uit nieuwe schattingen van de International Air Transport Association (IATA). Alleen de Aziatische branchegenoten kijken aan tegen een grotere omzetdaling, van 88 procent.
De mondiale luchtvaart loopt dit jaar zeker 252 miljard dollar (233 miljard euro) aan passagiersomzetten mis, denkt de internationale luchtvaartkoepel. Dat is meer dan twee keer zoveel als een raming van ruim twee weken geleden. Het gaat om 44 procent van de omzet in 2019. Daarbij gaan de economen van de IATA ervan uit dat het vliegverkeer zich in het vierde kwartaal van dit jaar grotendeels herstelt, met 90 procent van de vluchten die weer worden uitgevoerd.
Hoofdeconoom Brian Pearce van IATA gaf in een telefonische persconferentie toe dat er geen enkele zekerheid bestaat over zo’n snel herstel. “Bij vorige epidemieën krabbelde de luchtvaart na drie maanden weer op. Maar deze crisis gaat gepaard met een economische recessie.” Het is volgens Pearce de vraag of miljoenen consumenten straks nog wel geld hebben om op reis te gaan. De vliegtuigen gaan waarschijnlijk niet met alle stoelen bezet de lucht in.
De IATA liet eerder weten dat er binnen enkele weken 200 miljard dollar (180 miljard euro) op tafel moet komen om de sector te stutten. Dat is nodig om de vaste lasten te voldoen, zegt IATA-voorzitter Alexandre de Juniac. Het gaat vooral om lonen en de financiering van vliegtuigen.
Voorwaarden
De voorzitter verzet zich fel tegen oproepen om voorwaarden te stellen aan de overheidssteun die luchtvaartmaatschappijen door de coronacrisis moet sleuren. “We bevinden ons in een noodsituatie”, zegt De Juniac. “Het is geen tijd voor verfijnde maatregelen. We vragen om zo snel mogelijke hulp met een minimum aan voorwaarden.”
Politici en milieugroeperingen hebben geopperd dat regeringen moeten eisen dat luchtvaartbedrijven harder en sneller verduurzamen door bijvoorbeeld oudere, meer vervuilende vliegtuigen vervroegd af te danken, voordat ze steun toekennen.
Ook gaan er stemmen op om financieel zwakke bedrijven failliet te laten gaan. Van de honderden luchtvaartmaatschappijen wereldwijd waren er slechts een dertigtal die de laatste jaren winst boekten. Honderden hebben slechts voor twee maanden geld in kas.
De IATA wil niets weten van eisen aan de reddingsplannen. “Er is niemand die zegt dat iedereen moet worden geholpen tegen elke prijs en ongeacht het doel”, zegt De Juniac. Maar volgens hem moet er nu geen onderscheid worden gemaakt. “Voor de bedrijven die al financieel zwak waren, zal hulp ook geen structurele oplossing bieden. Maar als regeringen te lang aarzelen met steun en elke zaak apart willen beoordelen, hebben we straks helemaal geen luchtvaart meer over. De luchtvaart is van het grootste belang voor het economisch herstel als de pandemie straks weer voorbij is.”