Vrijdag 27/01/2023

Gezondheid

Coronacrisis knaagt aan motivatie verplegers in spe: één op vijf studenten twijfelt of haakt af

(Archiefbeeld) Beeld Joris Van Gennip
(Archiefbeeld)Beeld Joris Van Gennip

Eén op de vijf studenten verpleegkunde is tijdens de coronacrisis beginnen te twijfelen aan de opleiding of heeft die zelfs stopgezet. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek. Ondanks het gebrek aan zorghanden veroorzaakt dat weinig onrust. ‘We willen vooral de juiste mensen aantrekken.’

Femke Van Garderen

Wil ik daadwerkelijk als verpleegkundige aan de slag? De coronacrisis heeft een heleboel studenten over die vraag doen nadenken, zo stellen onderzoekers van het Universitair Centrum Verpleegkunde en Vroedkunde (UGent), het UZ Gent en de unit Ontwikkelingspsychologie (UGent). Zij bevroegen tussen eind april en eind mei iets meer dan duizend studenten verpleegkunde uit hogere beroeps- en bacheloropleidingen.

Voelen zij zich door Covid-19 meer verbonden met hun toekomstige beroep? Of dreigt er meer uitval? De antwoorden op die vragen zijn geruststellend, vindt Veerle Duprez van het UCVV. "We zien dat een grote groep van om en bij de 80 procent erg gemotiveerd is gebleven tijdens de crisis."

"Corona heeft het voordeel dat het voor onze studenten een aantal dingen op scherp heeft gesteld. Onderwijs op afstand is niet evident gebleken en ook stages hebben in heel bijzondere omstandigheden plaatsgevonden. Sommigen hebben daardoor sneller kunnen achterhalen hoe het zit met hun motivatie om het beroep te blijven kiezen", aldus Duprez. Zij merkt ook op dat de sector de afgelopen maanden uitgebreid onder de aandacht is gekomen. "De toegenomen waardering hebben de studenten ook gevoeld."

Toch kan het ook anders lopen. Uit de bevraging blijkt dat er ook 12 procent studenten nadenkt over een heroriëntering. 6 procent heeft tijdens de crisis zelfs beslist om uit de opleiding te stappen. De onderzoekers weten niet in welke mate deze keuzes aan Covid-19 toegewezen kunnen worden. "Er kunnen veel redenen zijn, maar de crisis heeft wel een en ander op de proef gesteld."

Moeten we bezorgd zijn over die uitval? Begin dit jaar nog maakte het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) bekend dat we 5.500 verpleegkundigen te weinig hebben.

De onderzoekers zien weinig reden tot zorgen. Er bestaan geen Belgische cijfers, maar uit Europese studies zou al langer blijken dat er jaarlijks tussen de 10 en 25 procent verpleegkundestudenten stoppen. "Het klopt dat we meer verpleegkundigen nodig hebben, maar we willen vooral de juiste mensen aantrekken die ook in het beroep blijven. Dat zijn mensen die intrinsiek gemotiveerd, sterk en veerkrachtig zijn."

Dat erkent ook Ellen De Wandeler, algemeen coördinator bij beroepsorganisatie NVKVV. Al uit zij wel haar ongerustheid, over de mate waarin twijfelaars en afhakers alternatieve pistes kennen. "Door corona is er vooral aandacht geweest voor de ziekenhuizen en woon-zorgcentra. Maar er zijn veel meer plekken waar verpleegkundigen aan de slag kunnen, zoals bedrijven en CLB's."

Voor het tekort moeten we sowieso niet alleen naar studenten kijken, klinkt het. Er zijn ook werkzame verpleegkundigen die volgens haar gedemotiveerd raken omdat een deel van hun taken weinig met klinisch redeneren te maken heeft. Denk aan af en toe maaltijden ronddelen of voorraadkarren wassen. "Dat zijn zaken die door verdienstelijke zorgkundigen en logistiek medewerkers gedaan kunnen worden. Een betere verdeling hiervan, zou ieders erkenning en dus ook motivatie ten goede kunnen komen.”

Professor Rik Verhaeghe, directeur verpleging van het UZ Gent, benadrukt dat het vooral van belang is om “objectief te onderzoeken hoe we verpleegkundige met bepaalde competentieprofielen in de toekomst inzetten.” Hij herinnert ook aan de doorgroeimogelijkheden. “Verpleegkunde is veel meer dan wat we nu in de media hebben gezien.”

Naast dit onderzoek bij verpleegkundigen zijn de Gentse onderzoekers ook geïnteresseerd in hoe de brede bevolking omgaat met de versoepelde regels. Wil jij ook jouw steentje bijdragen? Klik dan op deze link.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234