Woensdag 25/11/2020

Coronamaatregelen

Coronacommissaris: ‘Politiek moet niet twijfelen om doortastende maatregelen te nemen’

Coronacommissaris Pedro Facon in ‘Terzake’.Beeld VRT

‘De politieke verantwoordelijken moeten niet twijfelen om doortastende maatregelen te nemen. Het komt er ook op aan om niet te snel te versoepelen.’ Dat was de boodschap van coronacommissaris Pedro Facon in ‘Terzake’. gisteravond Voor hem zitten we in een noodtoestand en is het nodig om het aantal sociale contacten terug te dringen.

Facon erkende dat er de vorige weken gefaseerd maatregelen genomen zijn om het aantal sociale contacten terug te dringen, maar dat gebeurde vaak in gespreide slagorde. Het Overlegcomité moet morgenmiddag zeer goed de feiten bekijken en verregaande en doortastende maatregelen nemen. “Dat wordt verwacht door het gezondheidszorgsysteem”, benadrukte hij.

‘Geen tovermiddel’

De coronacommissaris merkte op dat er voor de ziekenhuizen een faseplan was opgesteld. Zo werden er veel meer patiënten gespreid over de ziekenhuizen dan tijdens de eerste golf. Maar dat is geen tovermiddel, maar een beheersinstrument, aldus Facon. Intussen zijn ziekenhuizen over heel het grondgebied verzadigd. “We krijgen allerlei voorstellen, maar we kampen met onvoldoende personeel”, stelde hij vast. Daarom dient nu de niet-COVID-zorg afgebouwd te worden en niet-dringende ingrepen uitgesteld te worden, betreurde hij.

Voor hem is er geen “golden bullet”, maar moeten er nu verschillende maatregelen genomen worden, zoals meer geld, waar de ziekenhuizen niet enkel bijkomend personeel mee kunnen aantrekken, maar ze deeltijdsen ook meer uren mee kunnen laten presteren. Ze kunnen ook niet-zorgpersoneel taken laten uitvoeren die vandaag door zorgpersoneel worden gedaan.

Barometer

De lang aangekondigde barometer is intussen helemaal uitgewerkt, verzekerde Pedro Facon nog. Maar dat instrument is nu minder nuttig voor de directe communicatie. “De barometer zal wet nuttig zijn bij de exitstrategie”, aldus nog Facon, die waarschuwde dat die exit “behoedzaam en doortastend moet gebeuren”.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234