Donderdag 30/03/2023

Coronacommissaris Pedro Facon pleit niet voor verplichte vaccinatie, wel voor ‘coronacertificaat’

Coronacommissaris Pedro Facon. Beeld Photo News
Coronacommissaris Pedro Facon.Beeld Photo News

Het coronacommissariaat pleit niet voor een verplichte vaccinatie tegen Covid-19, blijkt uit een nota die donderdagavond naar de leden van het Overlegcomité en het voorzitterschap van de Kamer is gestuurd. Pedro Facon en zijn team geven de voorkeur aan de invoering van een ‘coronacertificaat’. Dat staat te lezen in het document, dat Belga kon inkijken.

Redactie

Het coronacommissariaat is van mening dat het coronacertificaat als hoofddoel zou hebben om bij te dragen tot een hogere vaccinatiegraad, in plaats van een middel te zijn om het risico op besmetting bij bepaalde activiteiten te beperken, zoals bij het oorspronkelijke Covid Safe Ticket. Een hogere vaccinatiegraad helpt ernstige gevallen en ziekenhuisopnames verminderen, herhaalt het commissariaat.

Gatenkaasmodel

In dit scenario zou dat instrument een vaccinatiecertificaat worden en zou het herstelcertificaat worden afgeschaft. In bepaalde gevallen, bijvoorbeeld bij hoge viruscirculatie, zou het vaccinatiecertificaat kunnen worden gecombineerd met een testcertificaat. Het gebruik ervan moet echter worden beperkt in het kader van de epidemiologische situatie, die eventueel in de veelbesproken coronabarometer wordt omschreven, en alleen in bepaalde contexten worden gebruikt. Voor essentiële activiteiten mag het certificaat nooit worden gevraagd.

Lees ook

Het idee van Conner Rousseau om vaccinatie af te dwingen door de rechten van weigeraars fors in te perken is ronduit zorgwekkend

Het coronacertificaat moet echter deel uitmaken van een breder beleidspakket, als onderdeel van het ‘gatenkaasmodel’. Het coronacommissariaat erkent echter dat er geen perfecte en 100 procent doeltreffende maatregelen tegen het virus bestaan.

Overlegcomité

Premier Alexander De Croo, de minister-presidenten en de Kamervoorzitter hebben de nota gisteravond ontvangen met het oog op de vergadering van het Overlegcomité volgende week en de debatten die in de Kamer zijn gepland over de wenselijkheid van verplichte vaccinatie. Het coronacommissariaat vindt dat er behalve een politiek ook een maatschappelijk debat of zelfs een referendum kan worden overwogen.

Donderdagavond vond ook een vergadering met de minister-presidenten plaats over de coronabarometer, het belangrijkste agendapunt op het komende Overlegcomité. In de Kamer zal de commissie Volksgezondheid hoorzittingen houden voor een politiek debat dat eind februari wordt verwacht, zei Kamervoorzitster Eliane Tillieux woensdag.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234