Maandag 27/09/2021

Coronacijfers: aantal patiënten op intensieve zorgen met helft toegenomen in week tijd

Illustratiebeeld. Beeld ANP
Illustratiebeeld.Beeld ANP

Van 23 tot 29 september zijn er gemiddeld 1.758,6 nieuwe bevestigde coronabesmettingen per dag vastgesteld in ons land, een stijging met 12 procent. Het aantal patiënten dat op intensieve zorgen ligt, is met de helft toegenomen in een week tijd, zo blijkt uit het online dashboard van Sciensano.

Waar op vrijdag 25 september nog 109 bedden op intensieve zorgen ingenomen werden, waren dat er op gisteren/vrijdag 163. Het gaat om het hoogste cijfer sinds 2 juni (172). In totaal liggen 789 mensen met COVID-19 in het ziekenhuis, een toename met een kwart. Het aantal ziekenhuisopnames stijgt nog altijd met 6 procent, tot gemiddeld 68 per dag. Onder meer Dirk Devroey, decaan aan de faculteit Geneeskunde van de VUB, reageerde vandaag ongerust op de cijfers. Hij waarschuwt hij dat ‘de reguliere zorg in het gedrang komt’.

Dinsdag staat er een recordpiek van 2.778 nieuwe besmettingen in de tabellen, een absoluut record.

Ook het aantal overlijdens gaat weer omhoog, naar gemiddeld acht per dag.

Het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen blijft toenemen, maar de stijging verloopt al enkele dagen minder fors. Gisteren en eergisteren meldde Sciensano een stijging van 8 procent, woensdag was dat 9 procent.

In totaal waren er 12.310 nieuwe besmettingen in de periode van 23 september tot 29 september, of gemiddeld 1.758,6 nieuwe gevallen per dag. Volgens de laatst bekende dagcijfers zijn er op dinsdag 29 september 2.778 besmettingen vastgesteld, het grootste aantal sinds het begin van de uitbraak. Het vorige trieste record werd een dag eerder nog maar gevestigd: op maandag 28 september, met 2.721 nieuwe bevestigde besmettingen. Voor het op twee na hoogste cijfer moeten we terug naar 10 april, toen er 2.336 nieuwe coronabesmettingen werden vastgesteld. Er werd in die periode wel veel minder getest dan vandaag.

De cijfers van na dinsdag 29 september zijn nog niet definitief en zullen de komende dagen nog worden aangevuld. Voorlopig gaat het voor woensdag 30 september al om 1.924 besmettingen en voor donderdag 1 oktober om 307 bevestigde gevallen.

Het aantal besmettingen per 100.000 inwoners berekend over de periode van 16 tot 29 september bedraagt 203,1. Dat is een stijging van 95 procent. Daarmee blijft België ook dieprood gekleurd op de coronakaart van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en –bestrijding (ECDC).

Sinds het begin van de epidemie is intussen bij 124.234 mensen in België het coronavirus vastgesteld.

Tests

Gedurende de periode van 23 september tot 29 september werden er dagelijks gemiddeld van 36.004 testen uitgevoerd. Dat is een daling van 3 procent in vergelijking met de zeven dagen die aan die periode voorafgingen.

Het aantal mensen dat positief blijkt bij een coronatest, neemt eveneens toe. Gemiddeld werd bij 5,8 procent van de tests een besmetting met Covid-19 vastgesteld. Dat is een stijging van 1,4 procent in vergelijking met de zeven dagen die aan die periode voorafgingen.

Ziekenhuizen

Het aantal patiënten dat met Covid-19 in de Belgische ziekenhuizen is opgenomen, nam heel lichtjes af. In de afgelopen week werden er gemiddeld 68,4 coronapatiënten per dag gehospitaliseerd. Gisteren werden 66 nieuwe patiënten opgenomen. Een dag eerder waren het er nog 87.

Omdat het aantal mensen dat uit het ziekenhuis ontslagen werd naar omlaag ging, stijgt het aantal bedden dat is ingenomen door coronapatiënten wel. Het waren er gisteren 789, waar het er eergisteren nog 771 waren.

Het aantal bedden dat op intensieve zorgen door Covid-19-zieken wordt ingenomen is op een week tijd met de helft toegenomen, meldt Sciensano. Waar op vrijdag 25 september nog 109 bedden op intensieve zorgen werden ingenomen, waren dat er gisteren 163. Het gaat om het hoogste cijfer sinds 2 juni (172).

Overlijdens

Het aantal overlijdens steeg dan weer tot gemiddeld iets meer dan 8 per dag. Het gaat om een stijging met 148 procent tegenover de voorgaande zeven dagen (gemiddeld 3,3 per dag).Op donderdag 1 oktober werden 14 sterfgevallen door Covid-19 gerapporteerd. Het was al van 4 juni geleden dat het aantal nog zo hoog was, het einde van de eerste coronagolf.

Sinds het begin van de epidemie zijn in België al 10.037 mensen overleden na een besmetting met het coronavirus.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234