Donderdag 06/05/2021

OnderwijsCoronakost

Corona slaat gat in boekhouding scholen: ‘14,6 miljoen euro extra nodig in katholieke net alleen’

Lieven Boeve, directeur-generaal van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Beeld Photo News
Lieven Boeve, directeur-generaal van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen.Beeld Photo News

Scholen hebben bijna 40 miljoen euro extra moeten uitgeven om coronaproof les te kunnen geven. De Vlaamse overheid maakte geld vrij om dat te compenseren, maar volgens een enquête van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen volstaat dat niet.

Extra wasbakken, ontsmettende handgel, mondmaskers, plexiglas... De lijst van extra aankopen die scholen moesten doen om corona de baas te kunnen, is lang. Tegelijk zagen ze extra inkomstenbronnen zoals eetfestijnen wegvallen. Dankzij een enquête die Katholiek Onderwijs Vlaanderen bij 258 van zijn scholen uitvoerde, kunnen nu voor het eerst cijfers gekleefd worden op de extra kosten en gemiste inkomsten vorig schooljaar. In totaal moesten de katholieke scholen en internaten 39,1 miljoen euro uitgeven om veilig te openen. 11,3 miljoen euro daarvan ging naar hygiëne en maatregelen voor persoonlijke bescherming, terwijl de gemiste inkomsten 11,2 miljoen euro bedragen.

Ter referentie: het katholiek onderwijs maakt ongeveer twee derde van de schoolmarkt uit. Omgerekend staat die 39,1 miljoen euro gelijk aan een dikke 50 euro per kind. Is dat een grote kost? “Eigenlijk wel”, zegt directeur-generaal Lieven Boeve. “Zeker als we kijken naar de verschillen tussen de onderwijsniveaus. In het secundair onderwijs wordt die coronarekening voor 92 procent gecompenseerd door de overheid, maar in het basisonderwijs is dat maar 58 procent. Het basisonderwijs is al niet het best gefinancierde niveau. Daar zullen dus heel wat scholen in hun eigen werkingsmiddelen moeten duiken om uit de kosten te geraken. Om het met een boutade te zeggen: scholen kopen nu zeep met geld dat bedoeld is voor schoolboeken.”

Schipperen

Het is inderdaad zo dat de Vlaamse overheid al heel wat budgetten vrijmaakte om de coronakosten van scholen te dragen. Het gaat om veel verschillende uitgavenposten, van aankoop hygiënisch materiaal (zo’n 25 miljoen euro) tot ondersteuning voor de omschakeling naar afstandsonderwijs (4,3 miljoen euro). Volgens de berekeningen van het katholiek onderwijs gaat het voor vorig schooljaar om 39 miljoen euro voor de zaken waar zij scholen om bevroegen, 24,5 miljoen euro daarvan gaat naar katholieke scholen en internaten.

“We zijn de minister erg dankbaar voor dat geld”, zegt Dirk Baeyens, directeur van de vrije basisschool Den Heuvel in Kalmthout. “Maar het dekt niet alle kosten. Ik heb de afgelopen maanden voor 20.000 euro kosten gemaakt en krijg 12.000 euro compensatie. Dus moet ik continu schipperen: welke uitgaven wil ik doen en welke niet?”

Van de 39 miljoen euro die de overheid voorziet, gaat er 24,5 miljoen euro naar het katholieke netwerk. “Dat betekent dus dat er een bijkomende investering van 14,6 miljoen euro nodig zal zijn voor de katholieke scholen en internaten”, zegt Boeve. Ook die laatste groep, de internaten, valt op in de cijfers. In totaal gaven zij 4,6 miljoen euro uit en kunnen ze rekenen op 384.000 euro compensatie. Het geld van de Vlaamse overheid dekt met andere woorden 8 procent van de kosten. Onlangs maakte de Vlaamse regering bekend dat ze nog eens 22 miljoen euro vrijmaakt voor de coronakosten in het eerste trimester van het nieuwe schooljaar, te verdelen over alle scholen. Bij het katholiek onderwijs vreest men dat dat niet zal volstaan in de huidige omstandigheden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234