Donderdag 26/05/2022

AchtergrondCoronamaatregelen

Corona kost België al meer dan 30 miljard euro

Een lege Grote Markt in Antwerpen vanwege de avondklok.  Beeld ANP
Een lege Grote Markt in Antwerpen vanwege de avondklok.Beeld ANP

Ons land zal tegen eind dit jaar 31,5 miljard euro hebben uitgegeven om de coronacrisis aan te pakken. De kosten lopen bovendien verder op door de economische schade.

Roel Wauters

Straks is het een jaar geleden dat ons land stil werd gelegd door het coronavirus. Veel bedrijven moesten sluiten, terwijl het alle hens aan dek was in de ziekenhuizen en de woon-zorgcentra. De overheden kwamen massaal tussen met steun. Twaalf maanden later weegt het virus nog altijd op de zorg en de economie, maar ook op de staatsfinanciën. In totaal heeft ons land vorig jaar 21 miljard euro uitgegeven in de strijd tegen corona – federale en regionale regeringen samen. Dit jaar hebben ze nog eens 10,5 miljard euro opzijgezet om alle kosten op te vangen. Tegen eind dit jaar staat de teller dus op 31,5 miljard.

Het is de federale overheid die met vorig jaar 15 miljard euro het gros van de corona-uitgaven voor haar rekening neemt, in de eerste plaats om de economische schok te dempen. De tijdelijke werkloosheid, goed voor 4 miljard euro in 2020, is met voorsprong de grootste kostenpost. Omdat er nog steeds sectoren stilliggen zal daar dit jaar nog eens 1,2 miljard euro naartoe gaan.

Voor het overbruggingsrecht, een soort van werkloosheidsuitkering voor zelfstandigen, gaf de federale overheid in 2020 3,3 miljard uit. Daarnaast waren er nog tal van maatregelen om bedrijven te ondersteunen, al zitten die voornamelijk bij de regio’s. Zo besteedde Vlaanderen in 2020 1,9 miljard euro aan premies.

Ook de kosten in de zorg liepen op. De federale overheid maakte een voorschot van 2 miljard euro vrij voor de ziekenhuizen, en werkte een vergoedingsmechanisme uit voor de reële afrekening later. De Vlaamse regering gaf vorig jaar 288 miljoen uit aan extra personeelskosten in de woon-zorgsector en beschermingsmateriaal voor alle zorg­instellingen.

Vaccinaties

Een relatief kleine uitgavenpost is de vaccinatiecampagne. De federale regering maakte 525 miljoen euro vrij voor de aankoop van de dosissen. Vlaanderen gaf 195 miljoen uit voor het opzetten en bemannen van de vaccinatiecentra. Welbesteed geld, dus, zeker als je weet dan de eigenlijke schade verder oploopt door de economische schade.

De economie boerde immers het voorbije jaar met 6,3 procent achteruit in ons land, het definitieve herstel is pas voor volgend jaar. Daardoor krijgt de overheid ook minder belastinginkomsten binnen. In totaal klokte de begroting vorig jaar af op een tekort van 43 miljard euro, dit jaar stevenen we volgens het Planbureau af op een gat van 33 miljard euro. Let wel, al voor de coronacrisis keek ons land door de aanslepende regeringsvorming al aan tegen een tekort van 12 miljard euro.

Het monitoringcomité, een groep topambtenaren, presenteert eind deze week een update van de begrotingscijfers. Het is traditioneel het vertrekpunt voor zware onderhandelingen binnen de federale regering om de cijfers weer recht te trekken. Nu is dat helemaal anders en wordt het vooral een ‘technische controle’. Zolang de gezondheidscrisis woedt, wordt er sowieso niet geraakt aan de corona-uitgaven. Ook zal niemand nu pleiten voor besparingen. De focus verschuift stilaan naar de economische relance, waarvoor ook centen nodig zijn. Tegelijk wil staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld) erover waken dat niet-coronagerelateerde uitgaven onder controle blijven. Bij het regeerakkoord werd afgesproken sowieso het tekort dit jaar met 1 miljard terug te dringen. Daar wordt aan gehouden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234