Woensdag 04/08/2021

AchtergrondVastgoedmarkt

Corona infecteert vastgoedmarkt: aantal transacties daalt met een kwart

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

In april en mei had de coronacrisis een enorme impact op de vastgoedmarkt in ons land. Het aantal transacties daalde met zowat een kwart. In juni is de trend gekeerd. Op de prijzen van vastgoed is er nog niet meteen een impact.

Het aantal transacties daalde in april met 23,8 procent in vergelijking met april 2019. In mei bedroeg de daling zelfs 29,7 procent. Dat zegt notaris Bart van Opstal, woordvoerder van de Federatie van het Notariaat (Fednot). “De coronacrisis had in het afgelopen trimester een duidelijke impact op het aantal vastgoedtransacties in ons land. Het ging zelfs om de laagste vastgoedactiviteit in een trimester sinds 2015.”

Vooral de markt van woonhuizen en appartementen kreeg de afgelopen drie maanden klappen, met een daling van het aantal transacties van 20 procent. Bij garages en gronden was de terugval minder groot: respectievelijk 6 en 9 procent. Bart van Opstal: “In januari en februari daalde het aantal transacties lichtjes na de rush op vastgoed op het einde van 2019 als gevolg van de afschaffing van de woonbonus in Vlaanderen. In maart, april en mei sloeg de coronacrisis toe en daalde het aantal fors.”

Juni 2020 leek dan weer een keerpunt te zijn: in vergelijking met juni 2019 steeg het aantal transacties met 8,4 procent. “Het is nu afwachten of deze evolutie zich doorzet. Pas dan kunnen we spreken van een effectief herstel van onze vastgoedmarkt.”

Opvallend is dat in de provincies Limburg en West-Vlaanderen het aantal transacties veel minder daalde. “De relatief beperkte daling in West-Vlaanderen was te danken aan de vastgoedactiviteit in de kustgemeenten, waar de markt sneller weer op gang kwam dan in de rest van Vlaanderen”, analyseert Van Opstal.

5.000 euro meer voor huis

Van een impact op de prijzen lijkt vooralsnog geen sprake, blijkt uit de notarissenbarometer. Na de eerste zes maanden van 2020 klokte de gemiddelde prijs van een woonhuis in ons land af op 267.040 euro. In vergelijking met het jaargemiddelde van 2019 ging het om een stijging met 1,9 procent. Gemiddeld moesten kopers zo’n 5.000 euro meer betalen voor een woonhuis. Rekening houdend met de inflatie bedroeg de meerprijs zo’n 4.000 euro. De grootste prijsstijging viel te noteren in de provincie Antwerpen met een gemiddelde prijs van 317.673 euro (+4,4 procent).

Bart van Opstal: “De afgelopen twee jaar steeg de gemiddelde prijs van een woonhuis met meer dan 4 procent. De huidige stijging van net geen 2 procent was de kleinste toename in de vijf voorbije jaren.” Of dit een kantelmoment is als gevolg van de coronacrisis moet nog blijken. “Voorlopig lijkt het erop dat corona niet meteen een grote impact heeft op de prijzen, maar het is nog wat vroeg om verregaande conclusies te trekken. De afgelopen jaren hebben we wel gemerkt dat de gemiddelde prijs van een woonhuis minder sterk stijgt dan die van een appartement. Die trend zet zich voorlopig door, ook na corona.”

In de periode 2015-2020 steeg de gemiddelde prijs van een woonhuis met 39.000 euro, wat neerkomt op een stijging van 17,2 procent. Rekening houdend met een inflatie van 8,1 procent gaat het om een reële prijsstijging van 9,1 procent en een meerprijs van 21.000 euro.

Prijs appartement blijft stijgen

In Vlaanderen klokte de gemiddelde prijs van een appartement na de eerste zes maanden van 2020 af op 245.851 euro. In vergelijking met het jaargemiddelde van 2019 ging het om een stijging van 5,8 procent. Daarmee lag de gemiddelde prijs van een appartement zo’n 14.000 euro hoger dan in 2019. Rekening houdend met de inflatie, betaalt de koper zo’n 13.000 euro meer. Een appartement kost in ons land gemiddeld 25.000 euro minder dan een woonhuis. Dat lijkt stilaan een constante te worden, want vijf jaar geleden was dit ook al het geval.

Dat de gemiddelde prijs van een appartement blijft stijgen, ook sinds de coronacrisis, is opvallend. Van Opstal: “Het heeft wellicht te maken met het feit dat de appartementen de laatste jaren aan marktaandeel winnen ten opzichte van de woonhuizen. Bovendien zijn nieuwbouwappartementen erg in trek, zowel bij reguliere kopers als investeerders.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234