Woensdag 22/09/2021

Wetenschap

Corona doet vertrouwen in de wetenschap toenemen

Vlaams minister van Wetenschap Hilde Crevits (CD&V). 'Onze doelstelling om het maatschappelijk draagvlak voor onderzoek en wetenschap te vergroten, krijgt door de coronacrisis een boost.' Beeld Photo News
Vlaams minister van Wetenschap Hilde Crevits (CD&V). 'Onze doelstelling om het maatschappelijk draagvlak voor onderzoek en wetenschap te vergroten, krijgt door de coronacrisis een boost.'Beeld Photo News

Eén Vlaming op de vijf heeft meer vertrouwen in de wetenschap en gelooft meer wat wetenschappers zeggen dan voor de coronacrisis. Dat blijkt uit de nieuwe wetenschapsbarometer van minister Crevits.

Er gaat tegenwoordig geen dag voorbij zonder dat een wetenschapper het mag uitleggen in Het Journaal, VTM-nieuws, De Afspraak of Terzake. Door de komst van het coronavirus speelt wetenschap een prominentere rol in ons leven, en dat laat zich ook voelen in hoe we erover denken.

“Voor het derde jaar op rij peilen we met de wetenschapsbarometer naar het Vlaamse draagvlak voor onderzoek en wetenschap”, vertelt Vlaams minister van Wetenschap Hilde Crevits (CD&V). “Deze speciale editie met focus op de coronacrisis toont een positief effect op het vertrouwen en geloof in onze wetenschap en wetenschappers. 19 procent van de 1.300 bevraagden zegt dat hun vertrouwen toegenomen is. 21 procent zegt ook meer te geloven wat wetenschappers zeggen.” Bij een kleinere groep, een op de tien, is het vertrouwen gezakt.

Voor het grootste deel van de bevolking – zeven op de tien – is er evenwel niets veranderd: zij hebben nog even veel vertrouwen in de wetenschap als vroeger. Vooral in geneeskunde en psychologie zijn ze geboeid, in wiskunde, chemie en fysica het minst. Uit de algemene vragen, die niet specifiek aan corona werden gelinkt, blijkt niet dat er nu per se meer mensen zijn die de wetenschap vertrouwen. Wel is het zo dat de mensen die al positief tegenover wetenschap stonden er nu nog positiever tegenover staan.

De bevraagden moesten niet motiveren waarom hun vertrouwen in de wetenschap precies is toegenomen, maar de verschillende vragen maken wel duidelijk dat ze een onderscheid maken tussen de wetenschappelijke wereld in het algemeen en wetenschappers in het bijzonder. Meer dan in de voorgaande jaren geloven Vlamingen dat wat wetenschappers zeggen klopt. Iets meer dan de helft vindt ook dat ze begrijpelijk en eenduidig communiceren tijdens deze coronacrisis.

Minister Crevits toont zich opgetogen met de resultaten en hoopt dat de positieve tendens zich de komende jaren voortzet. “Onze doelstelling om het maatschappelijk draagvlak voor onderzoek en wetenschap te vergroten, krijgt door de coronacrisis een boost.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234