Woensdag 27/01/2021

Cordon sneuvelt door vetes, familiekwesties en stommiteiten

Het cordon sanitaire barst in Denderleeuw door een opeenstapeling van persoonlijke vetes, familiekwesties en simpelweg één stommiteit. Gemeentepolitiek op zijn smalst.

"Ik moet het toegeven: ik heb meer vertrouwen in Kristof Slagmulder van Vlaams Belang dan in de socialisten. Hoewel ik me volledig distantieer van zijn programma, lijkt Kristof een bekwame en correcte politicus. Dat is al veel waard in mijn thuisdorp." Aan het woord: Koen D'Haenens, gevangenisdirecteur van Dendermonde en lokale voorzitter van N-VA. Zijn uitspraak zegt alles over het verzuurde klimaat in de gemeente. N-VA en CD&V besturen liever met de gedoogsteun van extreem rechts dan een akkoord te sluiten met sp.a en Open Vld.

Er lagen nochtans twee oplossingen klaar om de coalitievorming te deblokkeren. Ofwel een afspiegelingscollege vormen met vier partijen. Ofwel Open Vld losweken bij sp.a voor een nipte tripartite met N-VA en CD&V. Toponderhandelaars uit de Wetstraat moesten de zaak forceren, maar ze faalden. Niet vanwege ideologische verschillen. Nee, de onderlinge rancune, twisten en belangen bleken te groot.

Ongelukkig huwelijk

Zo beantwoordde het centrumrechtse blok elk voorstel voor een afspiegelingscollege met een 'njet'. Zelfs toen uittredend burgemeester Jo Fonck (sp.a) hen vorig weekend de sjerp aanbood. Zijn voorstel werd maandag een kwartier voor de deadline afgeschoten in de media, terwijl Fonck braaf zat te wachten. De reden? Het zit diep tussen ex-kartelpartners N-VA/CD&V enerzijds en sp.a anderzijds. De drie partijen vormden samen de meerderheid tijdens de vorige legislatuur. Het was geen gelukkig huwelijk. "Iedereen moet kunnen scoren, maar dat lukte niet omdat Fonck alles beter wist", vervolgt D'Haenens. Zijn schepen Erna Scheerlinck (N-VA) valt bij. "Met de socialisten is de gemeente een dictatuur geworden. Neem de beleidsnota. N-VA vroeg al jaren voor een kmo-zone. Wel, onze grote eis was plots verdwenen uit de tekst. Poef. Erna iets vragen? Deden ze niet."

Fonck en 'zijn navelstreng', sp.a-schepen Yves De Smet, worden zwaar geviseerd. Hyperambitieus, dictatoriaal en zelfs een tikje maffioos: zo wordt het duo omschreven door hun ex-partners. Zo zou De Smet tijdens zijn eerste optreden als schepen voor Feestelijkheden stomdronken zijn binnengestrompeld op de carnavalsraad. "Iets wat zelfs de mannen van de carnavalsverenigingen - die toch iets gewoon zijn - de wenkbrauwen deed fronsen. De Smet is een marktkramer, maar hij kan moeiteloos doorgaan voor een ongemanierde boer."

Maar de verwijten worden nog straffer. Bij CD&V vertelt ex-schepen Mark Van der Poorten dat er "allerlei zaken gebeurd zijn die naar favoritisme ruiken". N-VA is explicieter. De partij heeft vragen bij de aanleg van een weg pal door de 'groene banaan' aan de Boriaustraat. "Daar was een groene zone voorzien maar De Smet (ook schepen van Ruimtelijke Ordening, JVH) besliste anders. Hij wilde een garageweg voor de buurtbewoners. Is het toeval dat hij uit die straat komt?", vraagt D'Haenens zich af.

Rancune van de kleintjes, zo bestempelt voormalig sp.a-schepen Elke De Greef de beschuldigingen. "Fonck is veruit de populairste politicus en sp.a veruit de grootste partij in Denderleeuw. Dat steekt. Hun kopman Jan De Nul probeert al 12 jaar de sjerp te grijpen. Fonck is een nieuwkomer en meteen populairder. Tja. Dan haal je de doos met vuile truken boven."

Uittredend burgemeester Fonck wou liever geen commentaar kwijt. De Smet was niet bereikbaar voor uitleg.

Daarmee hebben we nog niet alles gehad. Ingrediënten van elke goede soap zijn persoonlijke vetes én ingewikkelde familiekwesties. Voor N-VA en CD&V is vooral dat tweede de verklaring waarom Open Vld zich vast bleef klampen aan de socialisten. Ondanks de pogingen van onderhandelaar Herman De Croo om hen alsnog te overtuigen tot een breuk.

De familiebanden tussen sp.a en Open Vld zijn inderdaad hecht. Open Vld-voorzitter Arnold Eeman is de schoonvader van de socialist De Smet. Pikant detail: Eemans neef, Geert, is ook lid van Open Vld en was voorstander van een tripartite met N-VA en CD&V. Eigenbelang piept om de hoek. Omdat drie liberalen hun handtekening al plaatsten op de voordrachtsakte van Fonck moesten zij ontslag nemen bij een overstap naar het centrumrechtse kamp. Dubbele handtekeningen zijn immers niet toegelaten. In dat scenario zou Geert Eeman, de nummer vier bij de partij, een zetel krijgen.

De liberale handtekeningen waren overigens een stommiteit, geeft lijsttrekker Geert Van Schelvergem onomwonden toe. "Ik ben nog niet lang in de politiek. Op die 14de oktober gebeurde alles zo snel. Men schoof daar plots een voordrachtsakte onder mijn neus. Ik wist zelfs niet wat zo'n document juist inhield. Een stevige misser van mij, achteraf bekeken. Heel spijtig."

Maar terug naar de familiebanden: voormalig sp.a-schepen De Greef heeft een relatie met Kurt Van Roy. Belangrijk? Ja volgens het andere kamp, want Van Roy is een telg van een bekend geslacht. De familie Van Roy is de liberale ondernemersfamilie in de streek. Pater familias André Van Roy is onder meer voorzitter van FC Dender. "De voetbalploeg waar ontelbare euro's aan belastinggeld in verdwenen. Ondanks bewezen wanbeleid vroegen de socialisten geen enkele garantie. De deal rond het bedrijventerrein van Van Roy maakt de geur van favoritisme alleen maar sterker."

Moddergevecht

Deze zomer kocht het gemeentebestuur een oude afvalverwerkingsfabriek van Van Roy over om een brandweerkazerne te bouwen. De prijs ligt echter te hoog volgens N-VA en CD&V. "Het zou mij niets verbazen als dat geld intussen bij Delta Lloyd Bank staat", beweert een CD&V-lid. "Dat is de bank waar Fonck directeur is. Hij beheert de portefeuille van Van Roy."

Sp.a'er De Greef kan haar oren niet geloven. "Waar die mensen allemaal 'zaken' zoeken. Familiebanden? Oké, dus dan is het ook een probleem dat CD&V-schepen Jan De Nul ooit getrouwd was met de zus van N-VA-voorzitter D'Haenens? In een dorp als Denderleeuw is het ons kent ons. Dat zorgt snel voor vetes. Maar dit moddergevecht gaat er ver over. Kijk waar het ons bracht."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234