Donderdag 06/10/2022

Cordon rond PVDA+

Bart De Wever van de N-VA zeurt al jaren over het cordon sanitaire rond het Vlaams Belang, maar legt er nu zelf een rond de PVDA+ in Hoboken (DM 11/10). Heel erg consequent, il faut le faire. Het gejammer van De Wever tegen het cordon en 0110 was blijkbaar minder ingegeven door democratische principes en politieke strategie versus VB dan door rechtse ideologische verwantschap met die partij.

Filip Lenders, Hoboken.

Euforie

De euforie over de verkiezingsuitslag en de berichtgeving daarover in deze krant vind ik overdreven en misplaatst. Partijen die links of groen zijn of naar het centrum opschuiven (sp.a-Spirit-Groen!-VLD) trappelen ter plaatse of gaan achteruit. Partijen die onverdraagzaam zijn (VB) of naar rechts opschuiven (CD&V-N-VA) maken winst. Dat Patrick Janssens en met hem nog enkele andere socialistische burgemeesters in een paar grote steden mooie resultaten behalen, is verheugend, maar voorts blijft de sp.a status-quo. De VLD krijgt rake klappen. Het groene gedachtegoed deemstert verder weg. De CD&V-N-VA rukt fors op en het VB dringt door op het platteland. Wat er in Vlaanderen aan de gang is, is dat het collectieve egoïsme toeneemt, en dat alle thema's die sociaal of ecologisch getint zijn op de achtergrond geraken. De Vlaming sluit zich meer en meer op in zijn eigen, zelfvoldane wereldje en is bang voor wie anders is. Er is vraag naar meer repressie.

José Deglinne, Boutersem

De winter is nog niet voorbij

Hoe krampachtig het Vlaams Belang zijn overwinning ook probeert te verkopen dezer dagen, even krampachtig proberen media en politici van andere partijen zijn verval te voorspellen. Het valt me op dat de overwinning van Patrick Janssens vooral wordt overschat. Het is een enorme opsteker voor de Belgische politiek dat het VB in Antwerpen niet langer een aura van onoverwinnelijkheid over zich heeft, maar laten we toch enige voorzichtigheid aan de dag leggen.

Eerst en vooral zien we dat het Vlaams Belang geen stemmen verliest in vergelijking met de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Dat bewijst dat de partij over een enorm trouw kiezerspubliek beschikt.

Ten tweede moeten we ons ook vragen stellen omtrent de overwinning van Janssens. Spijtig genoeg heeft Philip Dewinter gelijk wanneer hij stelt dat de Antwerpse burgemeester vooral stemmen heeft gewonnen ten koste van de andere democratische partijen. Daardoor krijgen we in Antwerpen een soort van polarisatie van voor- en tegenstanders van extreem rechts, gesymboliseerd door twee politieke titanen Dewinter en Janssens. De overwinning van Janssens doet me sterk terugdenken aan de tweede ronde van de jongste presidentsverkiezingen in Frankrijk, waarin Jacques Chirac het met een overweldigende meerderheid haalde van zijn extreem rechtse tegenkandidaat Jean-Marie Le Pen. De Franse democratische kiezer stemde massaal op Chirac, niet zozeer uit goedkeuring voor zijn beleid maar eerder uit schrik en afschuw voor extreem rechts.

Hetzelfde gebeurde in Antwerpen. De eendrachtige stem van de kiezer tegen het Belang was dus een momentopname en zeker niet een representatieve weergave van het kiezerspotentieel van de Antwerpse sp.a. Ik vrees dat dat geen tweede maal zal gebeuren in de nabije toekomst. VLD, Groen! en CD&V zijn de grote verliezers in Antwerpen. We moeten dus vooral durven eerlijk te zijn. Een derde van de Antwerpenaren stemt NOG ALTIJD op extreem rechts en het is Patrick Janssens niet gelukt om die ontevreden kiezers te overtuigen. Dus laten we vooral niet te vroeg victorie kraaien. De winter is nog niet voorbij in Antwerpen, al staat de lente misschien wel voor de deur. Aan Patrick Janssens nu om die deur open te trekken.

Koen Bogaert, Gent

Dewinter in Stalingrad

Politici herkent men in deze tijd van perceptie meer aan hun discours en aan de stijl van hun optreden dan aan hun partijkleur. Bart De Wever schrijft in deze krant (DM 11/10) dat de bestuursdeelname van de PVDA in een Antwerpse districtsraad zou kunnen leiden tot een jumelage met Pyongyang en dat het VB medeverantwoordelijk is voor het succes van de PS in Wallonië. Dat past bij zijn stunt om vrachtwagens met nepeuro's uit te kieperen over de taalgrens. De keuze voor de karikatuur en de provocatie is eigen aan demagogen. De bekendste partijgenoot van De Wever, mediaminister Bourgeois, heeft al bij herhaling verklaard dat de VRT "goed bezig is". In interviews naar aanleiding van de recente verkiezingen verklappen zijn kinderen dat hun vader nauwelijks tv kijkt. Dat zegt genoeg over de realiteitszin van die deftige hark. Een demagogische voorzitter, voor wie de PS een ergere tegenstander is dan het VB, en een wereldvreemd boegbeeld dat wegdroomt bij de deuntjes van Laura Lynn: de Vlaamse beweging heeft in de N-VA een vertaling gevonden die qua verkramping en dufheid aanschurkt tegen het VB-- zoals een suf beertje tegen een leeuw met staar - en meer thuishoort in Bokrijk dan in het stadhuis van een dynamische, moderne metropool.

Staf de Wilde, De Haan

Vaudeville in Brussel

In Brussel werd eens te meer een ware vaudeville omtrent de coalitievorming in gang gezet door de onverwachte wissel in Schaarbeek. De PS toont zich opnieuw als dé specialist van de stoelendans, hetgeen die partij ook al liet zien in 2000 en 2003. Daarmee erkent de PS in de feiten wat het weigert te zeggen in zijn programma: het Brussels Gewest en de negentien gemeenten vormen één geheel.

Het is dan ook hoog tijd dat het Brussels Parlement werk maakt van een nieuwe gemeenteordonnantie en orde op zaken stelt voor een efficiënt bestuur. De taakverdeling tussen gewest en gemeenten moet dringend worden herzien. Dit is niet noodzakelijk een pleidooi om de gemeenten te laten verdwijnen. De gemeenten in Brussel moeten zich meer richten op wijktaken, misschien kunnen de Antwerpse districten wel als model dienen. Een versterkt Brussels Parlement, met een 'hoofdburgemeester' aan het hoofd van de regering, zal het beleid duidelijker en krachtiger maken. Brussel heeft dat nodig en verdient het ook.

Het is trouwens de conclusie van meerdere analisten dat goed bestuur beloond wordt. Minder administratieve lagen is goed bestuur. Waarom wachten ?

Jeroen Lasure, Etterbeek

Rookpreventie speelt onder een hoedje met tabaksindustrie

Graag zouden we reageren op het artikel 'Rookpreventie speelt onder een hoedje met tabaksindustrie' (DM 4/10). Het artikel stelt de integriteit van de Rodin Stichting in vraag. Als basis worden uitspraken van de Hoge Raad voor Gezondheidspromotie van de Franse Gemeenschap geciteerd.

De ondertekenaars van dat advies zijn dezelfde als degenen die in 2002 een petitie tegen de Rodin Stichting hebben getekend . Zij brengen geen enkel nieuw feit aan om hun beschuldiging te ondersteunen. De beschuldiging probeert enkel het werk van de Rodin Stichting op het terrein in diskrediet te brengen. Door de voortdurende beweringen van de tegenstanders van de Rodin Stichting betreffende haar nauwe en mysterieuze banden met de tabaksindustrie, werd in 2004 reeds een van de zeven contracten online gepubliceerd, nadat de rechter in kortgeding expliciteerde dat alle afgesloten contracten met de tabaksindustrie identiek waren.

Met betrekking tot de bewering dat interne documenten aan de industrie worden doorgespeeld, willen we duidelijk maken dat alle resultaten van onze studies op onze website gepubliceerd zijn.

De enige verplichting naar de industrie is het overmaken van een publiek activiteitenverslag. We willen duidelijk stellen dat alle studies, campagnes en acties door de Rodin Stichting in volledige onafhankelijkheid worden ondernomen.

Creaa, een stichting van openbaar nut, wordt in het artikel ook aangevallen op haar integriteit niettegenstaande zij met publieke fondsen werkt, hetgeen de Rodin Stichting juist wordt verweten niet te doen.

Gedelegeerd bestuurder Rodin Stichting, Dokter Luc Joris

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234