Vrijdag 03/12/2021

Brexit

Corbyn aanvaardt uitnodiging May om samen uitweg uit brexit-impasse te zoeken

Theresa May wil samen met oppositieleider Jeremy Corbyn een uitweg uit de impasse zoeken. Beeld AP
Theresa May wil samen met oppositieleider Jeremy Corbyn een uitweg uit de impasse zoeken.Beeld AP

Theresa May heeft dinsdag gekozen voor een zachtere brexit-koers. Ze wil met oppositieleider Jeremy Corbyn om de tafel gaan zitten om te zoeken naar een manier waarop haar akkoord door het Lagerhuis kan worden geloodst. Jeremy Corbyn kondigde aan de uitgestoken hand van May te aanvaarden.

Mogelijk behelst dit een permanent lidmaatschap van de Europese douane-unie. Als dat niet tot een oplossing leidt, is ze bereid om de alternatieven te omarmen die het Lagerhuis mogelijk gaat aandragen.

Ze zal Brussel vragen om verder uitstel, maar wil nog steeds dat de Britten voor de Europese verkiezingen van 22 mei de Europese Unie verlaten. Wat haar betreft is een No Deal voorlopig van tafel. Volgende week woensdag komen de Europese leiders bijeen om het voorstel te bestuderen dat de Britten op tafel gaan leggen. Als er niets gebeurt, dreigen de Britten de EU twee dagen later zonder akkoord te verlaten,

De Britse premier verklaarde dit alles na een acht uur durende kabinetsvergadering, de langste uit de politieke geschiedenis op het eiland. Ze moest een keuze maken die ze twee jaar lang heeft weten uit te stellen: naar de brexiteers luisteren en gaan voor een No Deal of voorzichtigheidshalve de zachte koers volgen die de remainers voorstaan. Bij aanvang van het overleg had de kabinetssecretaris nogmaals voor de gevolgen van No Deal gewaarschuwd.

Door deze kant op te slaan riskeert May dat de pro-brexit ministers opstappen, zoals Chris Grayling, Michael Gove, Chris Williamson, Penny Mordaunt en Liz Truss.

Corbyn aanvaardt uitgestoken hand

Ondertussen heeft Jeremy Corbyn aangekondigd op de uitnodiging van May in te gaan. De Labourleider zegt “blij” te zijn met de opportuniteit om met May aan een plan te werken. Hij deelt mee dat hij wil dat het VK in een douane-unie met de EU blijft, toegang behoudt tot de Europese markt en de Europese bescherming van de rechten van de werknemer behoudt. Bovendien moet het parlement kunnen vermijden dat het Verenigd Koninkrijk zonder akkoord uit de EU stapt. “Ik zal garanderen dat die doelstellingen op tafel liggen”, klinkt het. “We willen jobs, levensstandaarden en handel beschermen.” Volgens Corbyn heeft May nog niet veel bereidheid tot een compromis getoond, maar hij is erkentelijk voor de stap die ze nu neemt. Daarbij wijst hij op de beperkte raakvlakken tussen hun beide visies.

Jeremy Corbyn pleit voor een douane-unie met de EU. Beeld AFP
Jeremy Corbyn pleit voor een douane-unie met de EU.Beeld AFP

Als May bij de volgende stemming geen meerderheid krijgt in het Lagerhuis, zal Corbyn een motie van wantrouwen indienen, deelt hij mee. “Het is onze verantwoordelijkheid als oppositie om ervoor te zorgen dat we niet zonder akkoord uit de EU crashen”, beklemtoont Corbyn.

“May legt toekomst van brexit in handen van Labour”

Mays mededeling wordt haar niet door iedereen in dank afgenomen. Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson noemt de aankondiging van May “bijzonder teleurstellend”. Volgens hem wordt de brexit nu te soft, terwijl een no-deal-scenario “perfect haalbaar” zou zijn. Hij hekelt Mays onvermogen om geen beslissingen te nemen over “fundamentele zaken”: “Hoe kunnen we voorstellen om de brexit opnieuw uit te stellen?”, reageert hij.

Ook Andrew Bridgen, lid van Mays Conservatieve partij en een groot voorstander van de brexit, haalt fel uit naar de premier. “Door de toekomst van de brexit effectief in de handen van Jeremy Corbyn te leggen, heeft de premier zichzelf in de ogen van de Conservatieve parlementsleden, onze activisten en supporters verder ondermijnd”, reageert hij.

Ook voormalig brexitminister David Jones vindt het nieuws niet te pruimen: “Ik heb de indruk dat ze wil steunen op Labourstemmen om dit uitstel erdoor te krijgen. Als ze dat doet, dan is de toekomst van de partij in gevaar.”

Brexit-hardliner Jacob Rees-Mogg spreekt van een “bijzonder onbevredigende aanpak”. “Het is niet in het belang van het land, het sluit niet aan bij het resultaat van het referendum en de geschiedenis voorspelt niet veel goeds”, klinkt het. “Ministers die beslissen om mee te heulen met de oppositie in plaats van met hun eigen partij, komen erachter dat hun partij niet lijdzaam volgt.”

Valstrik

De Schotse premier Nicola Sturgeon waarschuwt voor een potentiële valstrik. Als parlementsleden instemmen met het uitstel, dan zullen ze uiteindelijk moeten kiezen tussen het uitstapakkoord van de premier en een vertrek uit de Europese Unie zonder akkoord, stelt ze, aangezien May zich niet wil voorbereiden op de Europese verkiezingen. Als May echt een consensus wilde bereiken, zou ze langer uitstel vragen, Europese verkiezingen organiseren en het volk de kans geven om te stemmen over de beslissing van het Lagerhuis.

Geduld

Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk reageerde op Twitter op de aankondiging van May. “Zelfs als we na vandaag nog niet weten wat het eindresultaat zal zijn, laat ons geduld uitoefenen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234