Woensdag 01/12/2021

Coördinator Antwerpse musea Anne de Hingh neemt ontslag

In maart 2000 trad de Nederlandse archeologe Anne de Hingh (35) aan als eerste coördinator van de Antwerpse stedelijke musea. Tweeëneenhalf jaar later heeft ze besloten om, uit louter persoonlijke overwegingen, afscheid te nemen en terug naar Nederland te gaan. "Mijn partner werkt er en het was voor hem ook beter om terug in Nederland te gaan wonen", zegt Anne de Hingh. "Ikzelf heb gekozen voor een baan die iets minder van mezelf vraagt. Ik heb hier in Antwerpen gedurende meer dan twee jaar heel hard gewerkt. Maar het was een erg prettige tijd waarin ik veel creatieve mensen heb leren kennen. Die contacten wil ik trouwens blijven verzorgen."

De Hingh blijft nog aan tot 1 september. In het najaar gaat ze in Utrecht wonen en werken voor een privé-bedrijf dat zich met erfgoed en communicatie daarrond bezighoudt. Tot haar belangrijkste verwezenlijkingen in Antwerpen rekent ze de uitbouw van overkoepelende diensten als Behoud & Beheer en Publiekswerking/Communicatie, centrale diensten die werken voor alle Antwerpse stedelijke musea. "Ze werken goed en zijn inmiddels ook uitstekend bemand", zegt De Hingh. Ze is eveneens blij dat er enerzijds creatief wordt gewerkt door de Antwerpse museumconservatoren, maar dat er anderzijds ook een driewekelijks overleg is tot stand kunnen komen, zodat de musea op de hoogte zijn van elkaars plannen en er ook goed samengewerkt kan worden.

Ze is ook tevreden over het overleg dat de voorbije jaren tot stand kwam tussen de musea, Toerisme Antwerpen en Antwerpen Open. "De communicatie is er alleen maar op vooruitgegaan."

Wat zijn volgens haar de uitdagingen voor haar opvolger? De Hingh: "Ik kan alleen zeggen dat mijn allergrootste persoonlijke wens een verder doorgedreven verzelfstandiging van de musea is, zodat ze bijvoorbeeld ook zelf kunnen aanwerven. Dat kan de kwaliteit alleen maar ten goede komen. Voorts denk ik dat alle Antwerpse musea - die van stad, provincie en Vlaamse Gemeenschap - samen hun nationale en internationale communicatie moeten verzorgen en nog meer moeten samenwerken."

"Boeiend is ook dat het museumlandschap in beweging blijft. Binnenkort opent het ModeMuseum zijn deuren en het Museum aan de Stroom komt er aan. Dat zijn twee grote musea die het landschap zullen veranderen. Ook in het MuHKA is er van alles bezig. Het is interessant om te zien hoe al die musea zich tegenover elkaar zullen positioneren." (ER)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234