Maandag 05/06/2023

Cools terug naar vernieuwd 'Terzake'

Kathleen Cools en Annelies Beck worden belangrijke uithangborden van het vernieuwde Canvas. Cools wordt genoemd als gezicht van het nieuwe, verlate Terzake, met Beck als mogelijke sparringpartner. De toekomst van andere prominente VRT-gezichten is minder duidelijk.

Over de facelift van Canvas, gepland voor begin september, werd de voorbije maanden nog erg geheimzinnig gedaan. Maar nu wordt de concrete invulling stukje voor stukje duidelijker. Radio 1-stem en anker van het laatavondjournaal Bart Schols gaat een nieuw dagelijks actuaprogramma presenteren, dat om 20 uur Terzake vervangt en meer iets moet worden in de lijn van het Nederlandse programma De wereld draait door.

Later op de avond

Terzake verhuist naar later op de avond en zal in een nieuw kleedje worden gestoken. Het zou een programma worden met elke avond een langer, diepgravend studiogesprek met de gast van de dag over het thema van de dag. Daarnaast volgt er een reportage en wordt er ook gespeeld met het idee van een live stand-up. Al wordt dat laatste geen gemakkelijke zaak, omdat het programma pas rond half elf zal worden uitgezonden.

Kathleen Cools zal volgens verscheidene bronnen als anker terugkeren naar de Terzake-stal. Zelf onthield Cools zich gisteren van commentaar. De VRT wil het nieuws niet officieel bevestigen, maar stuurde eergisteren nog een interne mail rond dat er voor haar een belangrijke rol op het scherm bij het vernieuwde Canvas is weggelegd. Heel verrassend is de keuze niet. Reyers Laat, het Canvas-programma dat Cools afwisselend met Lieven Van Gils presenteerde, verdwijnt van het scherm; Van Gils krijgt een dagelijkse talkshow op Eén. Cools heeft in het verleden al laten blijken dat programma's met diepere, iets langere interviews haar voorkeur wegdragen, meteen de reden waarom ze een jaar geleden overstapte naar Reyers Laat. Nu het nieuwe Terzake daarop wil inzetten, is zij de aangewezen presentatrice. Annelies Beck, nu al bij Terzake, wordt genoemd als mogelijk tweede gezicht.

Stoelendans

Hoe dan ook lijkt de stoelendans bij de VRT nog niet ten einde. Door interne verschuivingen en nieuwe programma's is de toekomst van verscheidene bekende schermgezichten nog hoogst onduidelijk. Lieven Verstraete keert volgende week na een openhartoperatie en drie maanden revalidatie terug als presentator van Terzake, zij het maar voor even. Het anker zal geen deel uitmaken van de vernieuwde versie van het programma.

"Als Terzake grondig verandert, denk ik dat het beter is dat ik daar niet aan meedoe", zei Verstraete deze week nog in Humo. "Niet om ze voor te zijn als ze hadden willen beslissen om me niet meer te vragen, maar omdat ik dat echt vind: als je een nieuwe versie van Terzake maakt, moet je dat niet doen met de persoon die dat programma al het langst presenteert. Ik heb Terzake ook mee gemaakt tot wat het nu is, dus als er iets mis mee is heb ik er mee schuld aan en is het niet meer dan logisch dat ik er nu uitstap." Hier en daar werd gefluisterd dat hij Bart Schols zou vervangen als anker in Het journaal, maar ook dat is niet aan de orde, zegt Verstraete nu. Het versterken van de economie- en/of Europa-redactie van Het journaal behoort wel tot de mogelijkheden.

Maar wat met Freek Braeckman en Tomas De Soete, nu Café Corsari op Eén wordt afgevoerd en vervangen door een talkshow met Van Gils in de hoofdrol? Beide heren blikken op dit moment nog een laatste seizoen in van Café Corsari, maar daarna lijkt er nog niets vast te liggen.

De Soete, die met Café Corsari de overstap maakte van radio naar televisie, is bezig met het bedenken en uitwerken van voorstellen voor nieuwe tv-formats, maar die zitten nog in de embryonale fase. Mocht hij er toch voor kiezen om terug te keren naar zijn eerste liefde, de radio, dan is er bij Studio Brussel wellicht nog wel een plaatsje voor hem te vinden.

Voor Freek Braeckman, gewezen anker bij Het journaal, liggen de zaken misschien iets moeilijker. Met het vertrek van Schols komt er alvast weer een plaatsje vrij bij Het journaal, al is het nog maar de vraag of Braeckman - mocht hij dat willen - na een lichtere talkshow als Café Corsari wel zo gemakkelijk terug kan naar een nieuwspost. Braeckman zelf was gisteravond niet bereikbaar voor commentaar.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234