Zondag 26/01/2020

Converteerbare obligaties wedden op twee paarden

Veilig beleggen en toch participeren in aandelen

Converteerbare obligaties zijn een veilige belegging die u de kans biedt om een graantje mee te pikken van een heropleving van de aandelenkoers. Verwacht evenwel niet te veel rendement en kies een solide debiteur.

Brussel

Kurt Kegels

Gelooft u dat de huidige lage aandelenkoersen een uitgelezen opportuniteit bieden voor nieuwe aandelenbeleggingen? Maar belegt u uw zuurverdiende spaarcentjes voorlopig liever in obligaties? Dan wordt het hoog tijd dat u uw basiskennis over converteerbare obligaties even opfrist. Deze convertibles bieden u immers de kans om op een veilige manier te beleggen en toch te participeren in het opwaartse potentieel van de aandelenkoers. Sinds vorig jaar kennen deze beleggingsproducten dan ook een ware heropleving op de Europese markten.

Een converteerbare obligatie is niet zomaar een obligatie. Net zoals haar gewone evenknie geeft ze weliswaar recht op een jaarlijkse coupon en een gegarandeerde terugbetaling van de nominale som op de vervaldatum. Daarnaast pakt ze evenwel uit met een belangrijk extraatje, met name een conversieoptie. Die biedt de eigenaar van een converteerbare obligatie de kans om op de vervaldatum van de obligatie te kiezen voor een terugbetaling in aandelen, en dat tegen een vastgestelde conversiekoers.

De bal ligt dus volledig in het kamp van de belegger. Daarin verschilt een gewone converteerbare obligatie van haar bekende broertjes, de automatisch converteerbare obligatie (ACO) en de invers converteerbare obligatie (reverse convertible). Bij een ACO wordt de obligatie op vervaldatum automatisch omgezet in een aandeel. Bij een invers converteerbare obligatie bestaat er wél een keuze tussen uitbetaling in cash of in aandelen. Enkel, het is niet de belegger, maar de emittent die de knoop mag doorhakken. Het risico is dan ook reëel dat de ongelukkige bezitter van zo'n reverse convertible op de vervaldag wordt opgezadeld met waardeloos geworden aandelen.

De eigenaar van een gewone converteerbare obligatie kan gelukkig wel op beide oren slapen. Indien de koers van het aandeel de dieperik in gaat, kiest hij gewoon voor een terugbetaling in cash. Natuurlijk hoopt hij dat de aandelenkoers flink gestegen is op de vervaldag van de obligatie. Staat die hoger dan de conversiekoers, dan zal de belegger wat graag zijn obligatie omruilen in aandelen.

De belegger krijgt de conversieoptie er natuurlijk niet gratis bij. Als compensatie zal hij zich moeten tevredenstellen met een coupon die veel lager uitvalt dan de marktrente. Dat gederfde rente-inkomen dient eigenlijk als vergoeding voor die conversieoptie. Vooral converteerbare obligaties met een aantrekkelijke conversiekoers bieden bitter weinig rendement. In het huidige klimaat van lage rentevoeten kijkt de obligatiehouder dan mogelijk zelfs aan tegen een negatief rendement.

Beleggers moeten zich evenwel niet blindstaren op de hoogte van de coupon en de conversiekoers. Het is minstens even belangrijk om te kiezen voor een obligatie met een solvabele debiteur. Als de schuldgraad van een onderneming niet binnen de perken blijft, zou de terugbetaling van de obligatie immers wel eens in het gedrang kunnen komen. Bovendien worden de aandelen van ondernemingen met zo'n zwakke balansstructuur momenteel op de beurs zwaar afgestraft, zodat de belegger zijn conversieplannen het best kan opdoeken. Met die solvabiliteitsvereiste durft het met de recente generatie van convertibles al eens fout te lopen. Veel nieuwe emissies zijn uitgebracht door telecomoperatoren die al in zware schulden zitten, en dringend nood hadden aan liquiditeiten om hun activiteiten alsnog op peil te houden.

De belegger die een converteerbare obligatie vindt tegen goede voorwaarden en gekoppeld aan een solide naam, kan het best een gokje wagen. In het euro-obligatiesegment zijn er geregeld nieuwe emissies van convertibles terug te vinden. Door ze tijdens de emissieperiode aan te schaffen, kan men de transactiekosten tot een minimum herleiden. Wie zijn beleggingen liever spreidt over meerdere converteerbare obligaties, kan natuurlijk ook te rade gaan bij de diverse fondsen die zich specialiseren in convertibles.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234