Zaterdag 25/06/2022

Antwerpen

Controversiële woontorens in Antwerpen goedgekeurd tegen adviezen in

Wijkcomités vragen al jaren meer inspraak in de plannen van het stadsbestuur.  Beeld Tim Dirven
Wijkcomités vragen al jaren meer inspraak in de plannen van het stadsbestuur.Beeld Tim Dirven

Het Antwerpse stadsbestuur heeft de plannen voor een nieuwe wijk op de Slachthuissite definitief goedgekeurd. Daarmee gaat ze in tegen adviezen van de gemeentelijke bouwcommissie, de provincie en klachten van buurtbewoners.

Ann De Boeck

Een splinternieuwe wijk met 2.400 woningen, verdeeld over 18 hectare. Met onder andere drie woontorens van 22 bouwlagen, een centraal park en ruimte voor kleinhandelaars. Aan het Sportpaleis in Antwerpen verrijst straks de nieuwe Slachthuissite, ook wel ‘het grootste binnenstedelijke woonproject van Vlaanderen’ genoemd. De werken zullen twintig jaar in beslag nemen.

Want ze komen er dus toch, die hoge torens. Afgelopen vrijdag heeft het Antwerpse college het licht op groen gezet voor het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) van de Slachthuissite. De beslissing kwam er na een openbaar onderzoek, dat van juli tot september liep, een advies van Provincie Antwerpen en de Gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (Gecoro).

Sinds de plannen in 2012 bekend raakten, kwam er kritiek op de verdichting die het stadsbestuur wil realiseren in de oude volkswijk, die geklemd ligt tussen Park Spoor Noord en de Antwerpse ring. Over vijftien jaar telt Antwerpen 40.000 inwoners meer dan nu. De bedoeling is dat sommigen een onderkomen vinden in deze wijk. Maar de stad stopt te veel mensen samen op een klein lapje grond, menen tegenstanders.

92 bezwaren

Die kritiek komt ook terug in de 92 bezwaren die werden ingediend tijdens het openbaar onderzoek. De provincie op haar beurt, merkt in haar advies op dat er “te weinig cijfermatige onderbouwing is om de hoge densiteit te kunnen verantwoorden ten opzichte van de leefbaarheid”.

Uit het besluit van het college, dat De Morgen kon inkijken, blijkt dat ook de stedelijke administratie kritisch is voor de plannen van het bestuur. Zo stelt de Gecoro dat de verdichting op de Slachthuissite “niet leidt tot een aanvaardbare verhouding tussen het inwonersaantal en de beschikbare en bruikbare groene ruimte”. Haar voorstel: ofwel bouw je minder woningen, ofwel voorzie je meer groen.

Het stadsbestuur gaat niet akkoord met die aanpassing. Net zoals het ook niet ingaat op het advies van de administratie om een groennorm – een minimum aan groen – voor de wijk vast te leggen. Of de toegelaten snelheid op de Slachthuislaan, een viervaksbaan die tussen de wijk en de toekomstige overkapte ring loopt, te verlagen van 70 naar 50 kilometer per uur. “Zo is het geplande groen onvoldoende bereikbaar voor de wijk”, waarschuwt de administratie.

Vuile lucht

Als de overkapping er ooit komt, uiteraard. Want op dit moment is het nog niet zeker of de sleuf, waarin de toekomstige Antwerpse Ring ter hoogte van de Slachthuissite zal lopen, volledig wordt overkapt. De onderhandelingen lopen nog. In het collegebesluit staat dat de nieuwe wijk aan een toekomstige tunnelmond zal liggen, “waar zich een grotere concentratie van vuile lucht verzamelt.”

Op sociaal vlak maakt de Gecoro zich zorgen over de betaalbaarheid van de nieuwe woningen. Daarover maakte de stad afspraken met projectontwikkelaar Triple Living. Maar van zo’n afspraak is niets terug te vinden in het goedgekeurde RUP. Een bewuste keuze, zo beargumenteert het stadsbestuur. “De ambitie werd niet verankerd in het RUP om de nodige flexibiliteit te kunnen bewaren.”

Net die flexibiliteit baart oppositiepartij Groen zorgen. In haar ogen is het dossier mank onderbouwd en drijft het stadsbestuur te allen prijze haar eigen wil door. “De belangen van de projectontwikkelaar krijgen voorrang op die van de burger”, meent gemeenteraadslid Joris Giebens (Groen). “Op dat vlak is er weinig verschil tussen De Wever I en De Wever II. Het is business as usual.”

Dat laatste is een weinig verholen sneer naar voormalig oppositiepartner sp.a, die sinds kort is toegetreden tot het stadsbestuur met N-VA en Open Vld. Al moet gezegd dat sp.a het project altijd al meer genegen was dan Groen. Volgens schepen Tom Meeuws (sp.a) moet het project in een context worden beoordeeld. “Met Park Spoor Noord en Spoor Oost, waar we een park willen aanleggen, zal er in de buurt uiteindelijk veel groen aanwezig zijn.”

Land Invest

De Slachthuissite is politiek dynamiet. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) kan ervan meespreken. Toen hij eind 2017 aanwezig was op een feestje van de oorspronkelijke projectontwikkelaar Land Invest, van zakenman Erik Van der Paal, werd hij beschuldigd van belangenvermenging. Ook Meeuws verbrandde zich aan de zaak. Toen hij als oppositielid De Wever bekritiseerde, lekten berichten uit tussen hem en een lobbyist van Land Invest.

Sinds de overname van Land Invest door Triple Living, een andere vastgoedspeler uit Antwerpen, is die explosiviteit een beetje afgenomen. Dat was een jaar geleden. Met de toetreding van sp.a tot het stadsbestuur verdween het dossier stilletjes naar de achtergrond. Tot nu. Als alles goed gaat, zou de nieuwe wijk er moeten staan in 2040. De oude slachthallen – die de wijk haar naam geven – blijven bewaard.

“We hebben alle adviezen grondig bekeken en we zijn ervan overtuigd dat we met dit RUP een basis leggen voor een mooie toekomst”, reageert Annick De Ridder (N-VA), schepen voor Stadsontwikkeling. Zij benadrukt dat het dossier nog langs de gemeenteraad zal passeren. Daar wil ze het project in alle transparantie bespreken. “Het doet mij plezier dat de oppositie het debat inhoudelijk wil aangaan.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234