Maandag 08/03/2021

Nieuwe rel rond N-VA

Controleur of saboteur? Wie is Matthias Storme, de N-VA'er aangesteld bij Gelijkekansencentrum?

null Beeld N-VA
Beeld N-VA

Dat N-VA niet bijster hoog oploopt met het Interfederaal Gelijkekansencentrum wisten we al langer. Maar de partij verbaast nu door uitgerekend Matthias Storme aan te stellen als bestuurder. De professor staatsrecht voor wie 'discrimineren een fundamentele vrijheid is'.

Op 26 april 2004 stapt Storme, onder lichte dwang, uit het partijbestuur van N-VA. De academicus en medeoprichter van de partij heeft een paar dagen eerder in De Morgen gezegd dat de veroordeling van het Vlaams Blok wegens racisme hem bijna moreel verplicht om op extreemrechts te stemmen. Het dossier tegen het Vlaams Blok is samengesteld door het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding (nu omgedoopt tot Interfederaal Gelijkekansencentrum).

Storme vecht in die tijd een woordenoorlog uit met het centrum. Volgens de Gentse advocaat is de antidiscriminatiewetgeving een miskleun. Zijn standpunt: zodra discrimineren een misdrijf is, leven we in een dictatuur. Een discriminatieverbod voor burgers is een aanslag op de democratie. Voor toenmalig N-VA-kopman Geert Bourgeois gaat zijn extreemrechtse stemadvies te ver. Storme moet de partijraad verlaten, maar blijft wel lid.

Tien jaar later is Storme gerehabiliteerd. Hij zetelde intussen in de Gentse gemeenteraad, stond afgelopen zomer op de Europese lijst van N-VA en zijn naam circuleerde voor een van de senaatszetels van de partij. Nu krijgt hij de klassieke troostprijs voor politici zonder mandaat: een bestuurderszetel in een overheidsinstelling. Alleen, hij krijgt die zetel uitgerekend bij de instelling die hij altijd zo fanatiek bestreden heeft.

Jozef De Witte, directeur van het Gelijkekansencentrum, wil geen commentaar kwijt. "De samenstelling van de raad van bestuur is een zaak van het Vlaams parlement", klinkt het diplomatisch. "En de raad van bestuur bepaalt zelf hoe hij zijn taken wil invullen." Storme was gisteren niet bereikbaar voor meer uitleg.

Plan N

De vraag blijft: hoe kan iemand die tegen de antidiscriminatiewetgeving is, een functie opnemen bij de instelling die toeziet op de toepassing van diezelfde wetgeving? Niet? Tenzij hij de boel wat moet komen saboteren? In de wandelgangen van het Gelijkekansencentrum vrezen veel mensen hiervoor. Een vaak gehoorde opmerking: waarom hebben CD&V en Open Vld Storme geaccepteerd? Nieuwe bestuurders moeten immers goedgekeurd worden door een meerderheid in het parlement.

Bij N-VA ziet men het probleem niet. Partijwoordvoerder Joachim Pohlmann zegt dat de impact van een bestuurder niet overschat moet worden. Een raad van bestuur bepaalt niet de dagelijkse werking of de inhoudelijke doelstellingen. Dat is aan het management, klinkt het. Het is de taak van de raad van bestuur om te controleren. En dat mag, nee, móét kritisch gebeuren. Volgens Pohlmann is het niet de bedoeling om te provoceren. De oppositie is niet overtuigd. Vlaams sp.a-fractieleider Bart Van Malderen spreekt over een "verrottingsstrategie". Hij stelt zich ook vragen bij de benoeming van voormalig LDD-parlementslid Boudewijn Bouckaert als plaatsvervanger. "Bouckaert vond dat het centrum met de grond gelijk moest worden gemaakt. Hij vond dit een vorm van gedachtepolitie."

Dat het er minstens geanimeerd aan toe zal gaan, lijkt een zekerheid. Storme is nooit vies geweest van een straf idee. Over discriminatiewetgeving, maar over nog veel meer. In 2011, tijdens de formatiecrisis, heeft hij zijn 'Plan N' gelanceerd. Daarin stelt hij voor om Vlaanderen te laten aansluiten bij Nederland, maar dan zoals dat het geval is met Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. Officieel horen die eilanden bij Nederland, maar ze hebben een verregaande autonomie, met een eigen parlement.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234