Maandag 24/06/2019

Horeca

Controles op witte kassa in horecazaken brengen waslijst onregelmatigheden aan het licht

► Een serveerster in een brasserie gebruikt een witte kassa. Beeld Photo News

Bij 4.835 zeer gerichte controles bleken zeven op de tien horeca-uitbaters niet in orde met de verplichte witte kassa. Ook bleek 10 procent van de zaken wel een witte kassa te hebben, maar werd ze niet gebruikt.

De witte kassa - officieel het geregistreerde kassasysteem (GKS) - is verplicht sinds 1 juli 2016 voor elke horeca-uitbater die meer dan 25.000 euro jaaromzet haalt uit de verkoop van ter plaatse genuttigde maaltijden. De sector kreeg in ruil voor dit antifraudemiddel een verlaging van de BTW van 21 naar 12 procent op restaurant- en cateringdiensten en een korf voordelen à la flexi-jobs, een lastenverlaging voor voltijdse werknemers en belastingvrije overuren.

Ondanks luid protest en vrees voor massale faillissementen is de witte kassa intussen zo goed als overal ingevoerd. Op 1 september 2017 waren er 26.771 ondernemingen geregistreerd als 'kassaplichtig'. "Opmerkelijk genoeg zijn dat er meer dan de FOD Financiën verwachtte", zegt Danny Van Assche van Horeca Vlaanderen.

In totaal zijn er in ons land 57.014 horecazaken, volgens de jongste cijfers van de FOD Economie en het Kennisnetwerk detailhandel. Maar niet alle zaken vallen onder de kassaplicht. Een typische bruine kroeg of een cocktailbar die geen maaltijden aanbiedt, hoeft geen witte kassa te plaatsen.

Fraude en zwartwerk

Ondanks de massale registratie blijft controle nodig, meent Kamerlid Nahima Lanjri (CD&V) die bij minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) de cijfers van het aantal overtredingen tegen de kassaplicht opvroeg. Sinds 1 juli 2016 voerde de FOD Financiën zeer gerichte controles uit bij 4.835 uitbaters waarvan werd vermoed dat ze een witte kassa hadden moeten hebben, maar nog geen geregistreerd hadden. "Bij controles blijken zeven op de tien van de gecontroleerde horecazaken nog niet in orde te zijn met de witte kassa. Gerichte controles, bij uitbaters waar de pakkans het grootst is, blijven dus nodig. Fraude en zwartwerk moeten aangepakt worden", zegt Lanjri.

Sinds het begin dit jaar zijn er ook 4.364 controles uitgevoerd naar het correct gebruik van de witte kassa. "In 10 procent van de gecontroleerde horecazaken was de witte kassa wel geïnstalleerd, maar werd ze niet werd gebruikt", zegt Lanjri. "In 1 procent van de horecazaken stond zelfs nog een tweede, niet-geregistreerde kassa opgesteld naast een wel geregistreerde witte kassa."

Al hoeft dat niet te betekenen dat er in zo'n brasserie of restaurant volop gefraudeerd wordt, zegt Horeca Vlaanderen. "We hebben veel vragen gekregen of voor het gebruiksgemak zo'n tweede kassa mogelijk bleef. Het is immers moeilijk om correcties in de witte kassa aan te brengen bij een verkeerde bestelling, bijvoorbeeld. Een aantal uitbaters vindt het dan gemakkelijker om pas later alles meteen correct in te voeren in de geregistreerde kassa. Wij raden dat af, want dat krijg je natuurlijk aan geen enkele controleur uitgelegd", zegt Danny Van Assche.

Voor Horeca Vlaanderen moet de overheid wél werk maken van een uitbreiding van de witte kassa. "We wachten nog op de uitspraak van de Raad van State over onze klacht: de grens voor de verplichting op 25.000 euro omzet leggen, werkt oneerlijke concurrentie in de hand", zegt Van Assche. "Er zijn immers uitbaters die de grens van 25.000 euro op slinkse manier weten te ontwijken - en dan hebben we het niet over de cafés die een portie bitterballen bij de trappist verkopen. Wij hebben nu gevraagd aan de minister om alle horeca-uitbaters te controleren, en dus ook zij die aangegeven hebben dat ze onder de 25.000 euro omzet halen uit verkoop van maaltijden. Ofwel, en dat is ons oorspronkelijke standpunt, om de kassaplicht voor iedereen in te voeren."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden