Vrijdag 03/12/2021

'Controleer voetballers op zwart geld'

De Belgische voetbalbond wil het zwart geld in de sport aanpakken, onder meer door een licentiesysteem in te voeren in derde en vierde klasse. Maar de bond moet veel dieper snijden, meent sporteconoom Trudo Dejonghe. 'Je moet tot in vierde provinciale gaan en de spelers zelf controleren.'

Amateurclubs beter ondersteunen op financieel vlak, een licentiesysteem voor derde en vierde klasse en voordelen voor clubs die meer geld in hun jeugdwerking willen steunen. De voetbalbond en de Pro League zijn vast van plan om het zwart geld in het Belgische voetbal aan te pakken nadat een Panorama-reportage het probleem nog maar eens blootlegde. Als er echt werk van gemaakt wordt, zijn de maatregelen een zegen voor het Belgische voetbal, meent sporteconoom Trudo Dejonghe van de Lessius Hogeschool. "Nu gaan er nog veel ploegen failliet, maar dat zal dan niet meer gebeuren. Clubs zullen dan ook weer meer met eigen jeugd spelen, wat op zijn beurt ook iets kan doen aan de dalende toeschouwersaantallen." Al kunnen de maatregelen pas echt effect hebben als men ook veel dieper gaat controleren. "Je moet tot in vierde provinciale gaan."

Algemeen aanvaard

Bij veel voetbalclubs, van hoog tot laag, zag je het voorbije decennium een zelfde patroon terugkeren: een rijke mecenas of voorzitter met te veel zwart geld pompte duizenden en duizenden zwarte euro's in de lokale club, in de hoop om zo enkele reeksen te kunnen stijgen. Maar als de mecenas wegviel, raakte de club van de ene op de andere dag in de problemen: torenhoge schulden, spelers die niet betaald werden en dus weer opstappen, geen jeugdspelers die konden inspringen omdat de jeugd jarenlang verwaarloosd was,... Vele clubs gingen om die reden in vereffening of moesten fuseren.

Hoewel Ronny Verhelst, de voorzitter van de Pro League, in De zevende dag nog eens verklaarde verbaasd te zijn over de schaalgrootte van het probleem, is het fenomeen al jaar en dag bekend bij iedereen die het voetbal een beetje volgt. "Zwart geld is er gewoon algemeen aanvaard," zegt Trudo Dejonghe. Volgens de sporteconoom is het vaak zelfs makkelijk vast te stellen welke clubs het meest teren op zwart geld. "Er is een correlatie tussen de grootte van een gemeente en de club. Ik woon in De Pinte: met 8.000 inwoners is tweede provinciale, waar de voetbalclub nu speelt, normaal. Maar een dorp als Veldwezelt (zie kader) dat in vierde klasse speelt? En zo heb je veel clubs."

Winstpremie te groot

Dejonghe pleit er ook voor om niet alleen de voetbalclubs aan te pakken. "Als je alleen dat doet, zal de sponsor rechtstreeks de speler gaan betalen, zoals bijvoorbeeld het geval was bij Elimane Coulibaly (de spits die onlangs werd ontslagen bij Beerschot, JDB) toen die nog in provinciale bij Oostakker speelde. Je moet ook de sponsors controleren en de spelers. Klopt hun levensstandaard nog wel met wat ze officieel verdienen?" Daarnaast opteert Dejonghe ook voor een andere structuur van de voetbalclubs. "Richt twee vzw's op: een voor de jeugd en voor de ploegen met spelers ouder dan zestien jaar. Zorg dat ze duidelijk gescheiden zijn en dat je zo weinig mogelijk geld van de ene vzw naar de andere kan versluizen. En als de overheid subsidies geeft, mogen die ook alleen binnen de jeugd-vzw terechtkomen."

Blijft de vraag of voetbalclubs vooral niet eens hun premiestelsel moeten overdenken. Van winstpremies tot duizend euro in derde of vierde klasse tot enveloppes met 150 euro voor spelers in vierde provinciale als ze een match winnen, is dat nog wel te verantwoorden voor matig tot niet-getalenteerde voetballers in de laagste regionen van het Belgisch voetbal, waar sport in feite een hobby behoort te zijn? "Natuurlijk wordt er veel te veel betaald," meent Dejonghe. "Maar als je daarover begint, word je meteen aangevallen. De meeste mensen vinden dat blijkbaar normaal en velen hopen zo ook in de ton te kunnen grabbelen. Zelfs bij de jeugd geven sommige clubs al winstpremies. En ploegen die er niet aan meedoen, zien hun spelers vertrekken."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234