Woensdag 22/01/2020

Controlecommissie voetbalbond spreekt zich op 19 april uit over omkoopzaak

Ex-La Louvi�recoach Bodart verkondigt dat hij de gokchinees tegenwerkte: 'Ik heb hem geru�neerd'

Lierse behoudt vertrouwen in Kacic en Van der Straeten

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Fieremans

Hasan Kacic en doelman Yves Van der Straeten blijven voorlopig voor Lierse voetballen. Ook hun namen zijn genoemd in het gokfraudeschandaal, maar na een onderhoud acht het Liersebestuur hun rol niet bewezen. 'Beiden ontkenden formeel iets te maken te hebben met de zaak. We hebben geen aanwijzingen om hen niet te geloven', aldus Liersevoorzitter Leo Theyskens.

Na het gerechtelijk verhoor van spelers Cliff Mardulier, Laurent Fassotte en hulptrainer Patrick Deman half februari had het Liersebestuur niet lang gedraald. Het trio zag zich op staande voet ontslagen. De club beschikte over "voldoende bewijzen" dat zij een actieve rol hebben gespeeld in de omkoopcarrousel. Nadat de voorbije weken ook het bondsparket een onderzoek naar de gokfraude bij Lierse had gevoerd, doken nog nieuwe namen op die mogelijk verband houden met de zaak-Ye. Vorige week pakte het VRT-journaal uit met Van der Straeten, Kacic en de ex-Liersespelers Archie Thompson en Igor Nikolovski.

Het bondsparket voerde zijn onderzoek naar Lierse onder meer nadat Deman zich als spijtoptant had aangemeld. Mogelijk legde hij haarfijn uit wie bij Lierse boter op zijn hoofd heeft. Van der Straeten en Kacic moesten ook op het matje komen bij het bondsparket. Dat dossier is intussen afgerond en doorverwezen naar de controlecommissie, die de zaak op 19 april behandelt. Volgens VTM zullen zich dan negen personen moeten verantwoorden: ex-trainer Paul Put; huidige Liersespelers Van der Straeten en Kacic; de door Lierse ontslagen spelers Mardulier en Fassotte; de door Anderlecht ontslagen Laurent Delorge en Marius Mitu (beiden ex-Lierse) en voormalige Liersespelers Ninoslav Milenkovic (nu GBA) en Archie Thompson (nu PSV).

Liersevoorzitter Theyskens wou voor die datum echter een gesprek onder vier ogen hebben met Kacic en Van der Straeten. Zij ontkenden gisteren formeel een rol te hebben gespeeld in de gokfraude. "We hebben ook geen tegenindicaties", zegt Theyskens. "We hebben geen rechtsgrond om hen te ontslaan. Het bestuur blijft achter hen staan. Maar mocht morgen, overmorgen of op 19 april blijken dat zij toch wat mispeuterd hebben, blijft de sanctie dezelfde: ontslag."

Nogal wat betrokkenen in de omkoopzaak schilderen zich ook af als een slachtoffer. Ex-La Louvièrecoach Gilbert Bodart staat in Humo geciteerd dat hij de Chinees Zheyun Ye meer schade heeft berokkend dan geholpen. "Ik heb de Chinees miljoenen gekost." Volgens Bodart heeft hij slechts één wedstrijd onder zijn hoede vervalst, Club Brugge-La Louvière van 19 november 2005 (4-0), nadat hij bij de rust (0-0) was afgedreigd. Ye zou hem gebeld hebben met de boodschap dat een gewapend commando klaarstond om zijn vrouw en twee dochtertjes een kogel door het hoofd te jagen. Bodart vroeg daarop aan de ploeg om met meer dan twee goals verschil te verliezen. "Die dag werd duidelijk met welke figuren ik te maken had. Er was geen weg terug."

Maar voor vele andere wedstrijden beweert Bodart in Humo dat hij de Chinees tegengewerkt heeft. Winst van La Louvière op Beveren en Lokeren zou Ye een bom geld gekost hebben. Bodart haalt ook de wedstrijd La Louvière-Anderlecht van 18 december 2005 (0-0) aan. Volgens de wensen van Ye had paars-wit met 0-3 moeten winnen. "Alles samen had Ye een half miljoen euro ingezet, waarmee hij vijf miljoen wilde winnen. Die avond heb ik de gokchinees geruïneerd." Volgens onafhankelijk gokexpert Karl Dhont, die verdachte gokpatronen ook internationaal weet op te sporen, kletst Bodart echter uit zijn nek. Op de genoemde matchen is namelijk niet hoog ingezet.

Bodart zelf is trouwens niet opgezet met het verhaal in Humo. Via zijn advocaat Luc Misson laat hij weten op vraag van het parket elk interview of verklaring over de gokfraude te weigeren, en gaat hij niet akkoord met de woorden die in zijn mond worden gelegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234