Zaterdag 06/06/2020

'Controle op rubriek voor penvrienden is onmogelijk'

Het Waalse jongerenblad 7 EXTRA publiceert volgende week een brief voor de jonge lezers. Zo wil het haar publiek attent te maken op de slechte ervaring die een 12-jarige jongen had met een advertentie voor penvrienden. Hij correspondeerde, zonder het te weten, een tijdlang met een pedofiel die in de gevangenis zat en zich voordeed als een 14-jarige jongen. Andere jongerenbladen, zoals de Vlaamse tegenhanger Joepie, zien geen reden tot doorgedreven controle van de advertenties.

brussel.

eigen berichtgeving

In ieder jongerenblad staan ze wel. Advertenties als 'Ik ben fan van de Backstreet Boys en ik wil graag pennen met andere fans van deze groep' of 'Ik ben 12 jaar, rijd graag paard en zoek iemand om mee te schrijven'. "Ik zit al 20 jaar in de branche van jongerentijdschriften", zegt Michel Hanin, directeur van 7 EXTRA. "Dit soort advertenties is er altijd al geweest. En nooit hebben wij er problemen mee gehad. Tot nu. Het is jammer dat dit moest gebeuren."

Hanin zegt altijd al heel waakzaam te zijn geweest over wat er in die advertenties verscheen. Er wordt soms gewaarschuwd om geen grappen uit te halen met vriendjes of vriendinnetjes. "Maar aan wat achteraf gebeurt, kunnen we niets doen. Wij hebben daar geen controle over. Trouwens, wij kunnen toch niet de verantwoordelijkheid van de ouders overnemen? Ik heb twee kinderen, van 10 en 6 jaar. Als die zouden corresponderen, zou ik toch ook graag weten met wie. Bij oudere kinderen ligt het iets moeilijker. Zij willen hun geheimpjes hebben, hun eigen domein. En een penvriend hebben, is voor hen een manier om de wereld te leren kennen."

Hoewel hij al verscheidene negatieve reacties heeft gehad uit de buitenwereld, is Hanin niet van plan om deze rubriek stop te zetten. "Moeten we dan alles aan banden leggen en de jeugd helemaal opsluiten? Beginnende van deze advertenties en gaande tot Internet? Volgens mij zijn het de ouders die hun kinderen moeten leren dat er in de buitenwereld ook slechte dingen gebeuren."

Toch wil 7 EXTRA de lezers - en hun ouders - op de hoogte brengen van dit probleem. Daarom staat er in de editie van volgende week een brief waarin het misbruik van de 12-jarige jongen wordt uitgelegd. "Vandaag moeten we veel waakzamer zijn bij al onze contacten", schrijft Hanin onder meer. "Een van onze jonge lezers is misbruikt geweest, verraden per post (...) Doorheen dat misbruik zijn al onze lezers en lezeressen die 'de andere' vertrouwden, ook misbruikt (...) We willen graag onze solidariteit tonen met deze jongen en zijn ouders."

Ook laat 7 EXTRA nu het juridisch aspect van de brievenrubriek onderzoeken. Hanin: "We weten niet of het juridisch wel kan dat we adressen van jongeren zomaar publiceren, zonder toestemming van de ouders. Waarschijnlijk wel hoor, maar we doen toch maar een onderzoek."

Bij Joepie, de Vlaamse tegenhanger van 7 EXTRA, worden naast de naam, de leeftijd, de hobby's en het adres ook nog de foto van de meisje of jongen in kwestie gepubliceerd. Maar van iedereen die een advertentie wil plaatsen, wordt wel het afschrift van de identiteitskaart gevraagd. Een andere controle is onmogelijk, zegt hoofdredactrice Ilse Beyers. "Nare ervaringen hebben we hier nooit gehad. Toch niet voor zover wij weten. Er zijn wel grappenmakers geweest, die bijvoorbeeld een penvriend zochten voor een klasgenoot, terwijl die daar niets van afwist." Als de lezer dat wil, kan hij of zij vragen om de brieven naar Joepie te laten toekomen zodat daar geschift kan worden. "Wij doen dat dan op leeftijd of op hobby. Maar we kijken bijvoorbeeld niet of dit een mogelijke pedofiel is. Verder controle is onmogelijk. Het is niet onze taak om onze lezers af te schermen." (AE)

'Moeten we dan alles aan banden leggen en de jeugd helemaal opsluiten?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234