NieuwsMarktplaats
Contract voor Uber-chauffeurs en ander economisch wereldnieuws
Taxi-app Uber moet In Nederland zijn chauffeurs in dienst nemen. Ze vallen voortaan onder de cao Taxivervoer, heeft de rechter bepaald in een zaak die was aangespannen door vakbond FNV. Uber wilde dat de chauffeurs zelfstandigen zouden blijven en heeft al laten weten in beroep te gaan tegen de uitspraak.
De rechter vindt dat er sprake is van “modern werkgeversgezag” van Uber en concludeert dat het bedrijf “slechts ‘op papier’ is overeengekomen dat de chauffeurs als zelfstandig ondernemer werkzaam zijn”. Zo wijzen verschillende functies van de app die Uber gebruikt om chauffeurs in contact te brengen met klanten op een werknemersrelatie. Een chauffeur mag bijvoorbeeld maar een paar ritten weigeren voordat hij door het systeem wordt uitgelogd. Ook is Uber bij klachten van klanten de partij die eenzijdig beslist over de oplossing. Het bedrijf kan onder meer besluiten de overeengekomen ritprijs aan te passen.
Uber betoogde eerder dat de meeste chauffeurs niet in loondienst willen bij het bedrijf. Nu moeten ze allemaal behandeld worden volgens de cao Taxivervoer, “ook als de chauffeurs dat niet willen”, zo valt te lezen in het vonnis. Uber moet achterstallig loon betalen aan chauffeurs die daarvoor in aanmerking komen. Op hoeveel geld de chauffeurs nog recht hebben, moet het bedrijf uitrekenen op basis van de cao.
FNV noemt de uitspraak een grote overwinning voor de rechten van de chauffeurs. “Het is ook een signaal naar Den Haag dat dit soort constructies illegaal zijn en dat de wet dus gehandhaafd moet gaan worden”, zegt vicevoorzitter Zakaria Boufangacha van de vakbond in een toelichting.
Het is een nieuwe nederlaag voor de werkwijze van bedrijven zoals Uber. Britse rechters bepaalden eerder dit jaar dat chauffeurs van het bedrijf nog recht hadden op minimumloon en vakantiegeld. Om claims van chauffeurs uit het verleden af te wikkelen, verwacht Uber daarom een grote schadepost, liet het technologieconcern in mei weten. Uber geeft nu al zijn chauffeurs in het Verenigd Koninkrijk een gegarandeerd loon, vakantiegeld en een pensioen.
Staatsgreep Guinee zorgt voor hoogste aluminiumprijs in 13 jaar
De prijs voor aluminium steeg maandag naar het hoogste niveau in dertien jaar. Het toch al krappe aanbod van het metaal kreeg een verdere knauw door de militaire staatsgreep in Guinee. Het Afrikaanse land is rijk aan bauxietgesteente, waaruit aluminium wordt vervaardigd.
Al voor de staatsgreep in Guinee stegen de prijzen van aluminium. Sinds januari is de waarde met 40 procent opgelopen als gevolg van het economische herstel uit de coronacrisis, wat zorgde voor een grotere vraag. De prijzen werden ook opgedreven door de oplopende elektriciteitsprijzen in China, waardoor de productie van een aantal gieterijen in de westelijke regio Xinjiang is ingestort. Die regio is goed voor bijna een vijfde van de Chinese productie. China is behalve de grootste aluminiumproducent ter wereld ook de grootste gebruiker van het metaal.
‘Britse taksen op import uit EU sinds brexit met 42 procent gestegen’
Britse taksen op import uit de Europese Unie in het Verenigd Koninkrijk zijn sinds de brexit aanzienlijk gestegen. Dat blijkt uit een studie van accountancykantoor UHY Hacker Young op basis van overheidscijfers. Britse bedrijven en consumenten hebben volgens de studie tussen januari en juli circa 2,2 miljard pond (2,6 miljard euro) aan invoertaksen betaald, 42 procent meer dan een jaar eerder. De invoer is complexer en duurder geworden, luidt het. “Britse bedrijven hebben niet genoeg tijd of hulp gekregen om zich op de kosten van de brexit of de hopen papierwerk voor te bereiden”, zegt UHY-expert Michelle Dale.
Skoda kan door chiptekort 100.000 auto’s niet bouwen
De Tsjechische Volkswagen-dochter Skoda mist door het wereldwijde tekort aan halfgeleiders dit jaar de productie van 100.000 wagens. Dat zegt topman Thomas Schäfer in de Duitse krant Augsburger Allgemeinen. Het chiptekort doet Skoda erg pijn, klinkt het, zeker gezien de hoge vraag naar het merk. De Skoda-topman hoopt dat het tekort de komende weken wat afneemt, nu er in Maleisië opnieuw meer productie van chips is. Hij gaat er van uit dat het chiptekort ook volgend jaar nog zal aanhouden, maar in mindere mate dan dit jaar.
Cijfer: 6 biljoen euro
Om de opwarming van de aarde binnen de 1,5 graad te houden, is wereldwijd onder andere een investering nodig van zeker 6 biljoen euro in hernieuwbare energie. Dat komt neer op 7 procent van het wereldwijde bruto binnenlands product. Het geld moet onder meer worden gebruikt voor uitbreiding van de netwerken, maar ook gestoken worden in energietechnologie. Dat becijferde advies- en ingenieursbureau Arcadis in een nieuw rapport. De investeringen zullen uiteindelijk leiden tot voordelen voor de samenleving en de economie, aldus de onderzoekers. Als de overgang goed verloopt zal de energierekening van consumenten op termijn ook dalen.