Maandag 20/09/2021

Containerpolitiek in Absurdistan

't Is weer voorbij, het Offerfeest. Dit jaar is er niet veel veranderd. Op enkele gelukkige uitzonderingen na gooiden veel overheidsinstanties alweer de elementaire regels van het goed bestuur in een democratische rechtsstaat overboord. Op federaal niveau bleef het bij wat aanmodderen. Als de overheid de toestand tandeloos verder laat verzieken, worden er volgend jaar opnieuw tienduizenden schapen en wellicht meer illegaal geslacht aan huis.

Iedereen weet dat ze verboden zijn maar op veel plaatsen zullen ze alweer gedoogd worden. De slechtste leerlingen van de overheidsklas zullen de volstrekte illegaliteit een wettelijke schijn geven, helaas met de dankbare medewerking van moslimorganisaties. Anderen zullen met de mond belijden hoezeer zij hun moslimbevolking op het hart drukken dat rituele thuisslachtingen verboden zijn. In de praktijk zullen ze containers plaatsen voor het afval van schapen die moslims illegaal thuis slachten. Aan het televisienieuws dat op bezoek komt, zullen moslims met op de achtergrond een vastgebonden schaap zonder schroom vertellen dat ze een schaap of twee, drie gekocht en thuis geslacht hebben. "Tja, we hadden geen zin om uren in de rij te staan, en als we niet thuis zouden mogen slachten, zouden er toch geen containers staan, hé mijnheer."

Illegaliteit trekt nog meer illegaliteit aan. Schapenhandelaars zullen nog meer geld ruiken. Ze zullen nog meer legaal en illegaal ingevoerde en vervoerde dieren aan de man brengen, ook op plaatsen waar men niet mag verhandelen. Begripvolle burgervaders zullen laten begaan. Van een legale of geïmproviseerde illegale markt zullen veel moslims huiswaarts keren met een paar schapen aan de poten vastgebonden in de autokoffer. De politie zal niet of zeer uitzonderlijk optreden, of na een klacht even poolshoogte nemen, zonder meer.

Het Federaal Voedselagentschap zal melding maken van illegale schapeninvoer, die met mkz in het achterhoofd gevaren inhoudt voor de dierengezondheid. Het vlees van legaal geofferde schapen zal evenmin als dat van illegaal geslachte dieren gekeurd worden. Men zal de ogen sluiten voor de volksgezondheidsrisico's van ongekeurd vlees. Men zal door de vingers zien dat het massale vervoer van schapen voor het Offerfeest niet met voertuigen gebeurt die voldoen aan de wettelijke transportvereisten voor de gewone slacht of kweek. Het aandeel dieren dat halal, zogezegd volgens de religieuze voorschriften en in ieder geval zonder bedwelming, in de slachthuizen geslacht wordt, zal toenemen. De slachthuizen zullen een nieuwe markt aanboren die zij zien groeien. En door de uitbreiding van dat halal-regime van slachting zonder bedwelming zullen er gestaag meer dieren nog meer lijden dan anders.

Steeds meer runderen zullen, angstig gefixeerd in een ton waarin ze ondersteboven worden gekeerd, zonder de minste bedwelming voor de halssnede, stikken in het bloed dat hun longen vult. Televisiekijkend Vlaanderen zal moslims horen verklaren dat dieren daar niks van voelen.

Vlaanderen zal de realiteit niet te zien krijgen, want in prime time kijken er kinderen mee. En ergens speelt een zekere politieke correctheid mee. Een dierenarts die zijn vak kent, zal helaas niet geïnterviewd worden. Men zal dus niet horen dat met de correcte apparatuur vakkundig uitgevoerde bedwelming de grootste garanties biedt voor een slachting zonder pijn en angst, omdat bewusteloosheid en gevoelloosheid dan onmiddellijk intreden, en geen minuut later of mogelijk nog langer. Het zal erop achteruitgaan. Het bedwelmen van de dieren bij gewone slachtingen zal ter discussie gesteld worden. Men zal aanvoeren dat zoiets bij schapen meer tijd kost, wat in de praktijk van de massaslachtingen aan de lopende band niet altijd haalbaar zou zijn.

Men zal de fixeerboxen voor halal-slachting van runderen, waarin men geïnvesteerd heeft, willen openstellen voor gewone runderenslachtingen, want de installatie moet renderen. Beetje bij beetje zal men op de verplichte bedwelming proberen af te pingelen. In naam van een betere verstandhouding zal men autochtonen aansporen om mee aan te schuiven voor festiviteiten waar halal-vlees opgediend wordt. En men zal het zich laten smaken, want niemand zal zich het dierenleed dat eraan voorafgegaan is voor de geest kunnen halen. De onvrede en frustraties zullen toenemen bij de mensen die bij de allochtone buurman een schaap straffeloos in de tuin geslacht zien worden of binnengebracht worden op het appartement. De indruk dat bepaalde groepen meer mogen dan andere zal daardoor versterkt worden. Wie geen betere verstandhouding wil tussen de gemeenschappen zal ook daar steeds meer garen van spinnen. En wie tolerantie verwart met permissiviteit zal zaaien wat men geoogst heeft. Moslims met politieke verantwoordelijkheid die hun nek uitsteken om de wet na te leven, zullen in hun eigen gemeenschap met de nek aangekeken worden. Ze zullen verbannen worden naar de woestijn, waar ze mogen roepen zoveel ze willen.

En het zal er nog meer op achteruitgaan. Tenzij de bevoegde en betrokken overheidsinstanties stoppen met hun kop collectief in het zand te steken. Tenzij men op alle overheidsniveaus zijn plicht doet en dierenwelzijn, dierengezondheid en volksgezondheid ernstig neemt en doet nemen. Dat vraagt een serieuze inspanning en burgerzin. Wat moet er gebeuren? Nu moet er een actieplan uitgewerkt worden:

1.Men moet de totale slachtcapaciteit in Belgische slachthuizen voor het Offerfeest van de komende jaren in kaart brengen.

2. Er mogen niet meer schapen geslacht worden dan de slachtcapaciteit op legale plaatsen.

3. Waar de slachtingen legaal kunnen gebeuren, worden ze over twee, zo nodig drie dagen gespreid, om chaos te vermijden.

4. Er worden geen containers geplaatst voor het afval van illegale slachtingen.

5. Gemeenten en steden met een moslimbevolking kondigen een sperperiode af waarin alle thuisslachtingen, ook de gewone particuliere, verboden zijn. Zo is elke verwarring van de baan.

6. Moslims zorgen zelf voor manieren om het aantal te slachten schapen te reduceren (geen twee of drie, maar één dier per gezin of meerdere gezinnen).

7. Wie geen dier kan offeren omdat de limiet van de legale slachtcapaciteit is bereikt, kiest een alternatief: geld storten naar het land van herkomst, een fonds voor de slachtoffers van natuurrampen of soortgelijke, door de moslims zelf te regelen opties.

8. Moslims aanvaarden op de voorziene legale slachtplaatsen bedwelming voorafgaand aan de halssnede, waardoor ongevoeligheid voor pijn onmiddellijk intreedt, terwijl het dier nog leeft en uitbloedt. Dat alles onder toezicht van een dierenarts. Men kan verder aan alle mogelijke riten voldoen, perfect in overeenstemming met wat koran- en soennakenners mij zeggen over de wil van de profeet: dat dieren ook bij het doden goed behandeld moeten worden zonder pijn en angst.

9. Er wordt hard opgetreden tegen illegale schapenhandel en dieronvriendelijk en -onwaardig vervoer. Er komen sancties tegen al wie illegale slachtingen pleegt, gedoogt, aanwakkert of mee organiseert.

10. Alle betrokkenen (moslims, lagere overheden, politie...) worden vooraf grondig geïnformeerd en voorgelicht.

Gent en Lokeren klommen in een mum van tijd van slechtste tot beste leerlingen van de klas op. Gaia zat daar voor iets tussen. Maar wij hebben niet de middelen om iedere gemeente of moslim die de wet met de medewerking van de overheid aan zijn laars lapt voor de rechter of de Raad van State te slepen. Wat zegt de regering? Laat Gaia maar wat kabaal maken en het in onze plaats oplossen? Streven we naar een modelstaat of wordt België straks Absurdistan?

Michel Vandenbosch is voorzitter van de dierenrechtenorganisatie Gaia.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234