Maandag 05/12/2022

KASTEELMOORD

Contact met Tsjetsjenen onmiddellijk na confrontatie in dokterskabinet tussen Gyselbrecht en schoonzoon

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Op het proces over de kasteelmoord is gebleken dat André Gyselbrecht na de confrontatie met zijn schoonzoon Stijn Saelens in zijn dokterskabinet, onmiddellijk contact zocht met Pierre Serry. Op dat moment ronselt Serry twee Tsjetsjenen als mogelijke huurmoordenaars.

jv

Op 5 oktober 2011 werd Stijn Saelens administratief aangehouden na zijn inval in het dokterskabinet in Ruiselede. Op dat moment trokken Elisabeth Gyselbrecht en haar broer Peter naar het kasteel. Naar eigen zeggen gingen ze enkele spullen ophalen en de wapens van Saelens verzamelen. "Later op de dag overhandigt Stijn Saelens tijdens de huiszoeking de wapens aan de politie. Het gaat onder andere om een machete, een handboog, pijlen, een mes en een luchtkarabijn", aldus hoofdinspecteur David Roelant.

Diezelfde dag probeert Peter Gyselbrecht naar het gsm-nummer van Pierre Serry te bellen. "Opvallend is dat Serry later met zijn onbekend nummer terugbelt naar Peter Gyselbrecht. Diezelfde dag belt Serry naar Mathieu Ghisbain, die hem in contact heeft gebracht met de Tsjetsjenen." André en Elisabeth Gyselbrecht vragen die avond ook raad aan hun toenmalige advocaat Jef Vermassen. Op 6 oktober dient Elisabeth bij de vrederechter een verzoekschrift in met betrekking tot het hoederecht over de kinderen. "Ze vreesde dat haar echtgenoot zich schuldig zou maken aan parentale ontvoering van de twee jongste kinderen."

André Gyselbrecht nam een heel ander initiatief door vanuit zijn praktijk naar Pierre Serry te bellen. "Daar heeft hij de vraag gesteld om Stijn Saelens te doden. Volgens Serry kwam die vraag al maanden eerder. Evert de Clercq was blijkbaar al gecontacteerd, maar door die inval klopte hij terug aan. Daarom is Serry naar de Tsjetsjenen gegaan, omdat hij via Evert nog niets gehoord had." Die avond trok Serry al naar de boksclub van Ghisbain. "Op de dag dat er gerechtelijke stappen worden genomen door Elisabeth, neemt Serry op vraag van André initiatieven om het fysiek aan te pakken."

De volgende dagen belt Pierre Serry regelmatig met een van de Tsjetsjenen uit de boksclub. Serry zei dat hij werk had voor hen, zonder duidelijk te vertellen wat de bedoeling was. Op 11 oktober 2011 ontmoetten ze elkaar in Aalter. "Dadaev verklaart dat ze een pedofiel hard moesten slaan. Ze zagen dat wel zitten, want normaal sloegen ze zelfs mensen onbetaald in elkaar. Op de terugweg zei hij dat die man dood moest, maar dat zagen ze niet zitten."

Even later werden de twee Tsjetsjenen bij een politiecontrole onderschept. "Die controle was eigenlijk in het kader van een inbrakenplaag. Ik moet zeggen dat de collega's van Aalter daar fantastisch werk hebben geleverd met het oog op het latere onderzoek." De politie vond de verdachte briefjes van 100 euro, die ze van Serry gekregen hadden voor hun verplaatsingskosten. "Ze beweerden dat ze een mogelijke werkgever ontmoet hadden en gaven het 'zwarte' nummer van Pierre Serry. Bij de fouille werd in in hun gps ook het adres Sint-Pietersveldstraat Ruiselede teruggevonden én een briefje met de naam Stijn Staelens, verkeerd geschreven dus."

Pierre Serry verklaarde aan de politie dat hij de Tsjetsjenen inderdaad een job had aangeboden in de transportsector. De dag na het voorval waren er echter verschillende contacten tussen André Gyselbrecht en Serry. "Dat is belangrijk omdat Gyselbrecht beweert dat hij van die Tsjetsjenen niet wist, maar volgens Serry hield hij hem juist wel regelmatig op de hoogte van de stand van zaken."

Onderzoeksrechter Koen Wittouck. Beeld BELGA
Onderzoeksrechter Koen Wittouck.Beeld BELGA

De onderzoeksrechter deed ook uit de doeken hoe de confrontatie op het dokterskabinet van beklaagde André Gyselbrecht op 5 oktober 2011 verliep. Stijn Saelens stelde zich daar agressief op en de politie moest hem geboeid afvoeren.

De onderzoeksrechter citeerde uit de verklaring van de moeder van Stijn Saelens dat er in september 2011 al heel wat problemen waren tussen André Gyselbrecht en Stijn Saelens. Volgens haar zou Gyselbrecht ermee gedreigd hebben dat hij hem "zou doodschieten" als hij naar Australië vertrok met zijn vrouw en kinderen.

Die maand zal Stijn Saelens - alleen - naar Australië vertrekken. Nadat hij op het einde van de maand terugkeert, heeft Stijn Saelens samen met André Gyselbrecht een gesprek met psycholoog J.M. Volgens die psycholoog zou dat gesprek zeer vijandig zijn verlopen van de kant van Stijn Saelens. De wil voor therapie, vanwege het seksueel grensoverschrijdende gedrag van die laatste, zou ontbroken hebben.

Begin oktober dreigt Stijn Saelens tegenover zijn vrouw Elisabeth dat hij naar Australië zal vertrekken en de kinderen zal meenemen. Elisabeth duikt vervolgens onder met de vier kinderen in een hotel in Loppem, en wordt daarbij geholpen door haar vader en broer.

Een dag later vindt vervolgens de confrontatie plaats op het kabinet van dokter André Gyselbrecht. Vooraf belt de dokter al naar een wijkagent, omdat hij problemen verwacht. Als Stijn Saelens om 8.40 uur het kabinet binnenstormt, op zoek naar zijn vrouw en kinderen, gedraagt hij zich verbaal agressief en verwittigt André Gyselbrecht de politie. Die stelt vast dat Stijn Saelens een mes op zak heeft, al zal uit het latere onderzoek blijken dat het niet de bedoeling was om dat te gebruiken.

Een dokter-stagiaire die die dag aanwezig was in het kabinet, getuigde dat Stijn Saelens het kabinet binnenstormde en aan de patiënten in de wachtkamer zei dat Gyselbrecht een "dokter-dictator" was en zijn vrouw had ontvoerd. Ook zou hij gezegd hebben dat Gyselbrecht komende zaterdag naast zijn vader zou liggen op diens begrafenis. De vader van Gyselbrecht was kort daarvoor overleden.

Als de politie Stijn Saelens wegvoert, verklaart André Gyselbrecht dat hij "klaar is voor collocatie".

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234