Dinsdag 29/11/2022

Consultatiebureaus Kind en Gezin kampen met tekort aan artsen

Brussel l De consultatiebureaus van Kind en Gezin vinden het steeds moeilijker artsen te vinden en te motiveren om voor hen te werken. Als er niets verandert, dreigen de vaccinaties voor kinderen in het gedrang te komen.

Het tekort aan huisartsen doet zich al een tijdje voor en dreigt nu in combinatie met het stijgend geboortecijfer in Vlaanderen de werking van de consultatiebureaus van Kind en Gezin in gevaar te brengen. In heel Vlaanderen werken momenteel een 700-tal artsen in de consultatiebureaus, die jaarlijks zo'n 42.000 zittingen doen. De consultatieartsen hebben allemaal een opleiding van Kind en Gezin genoten en moeten ook om de zoveel tijd bijscholingen volgen. "De interesse van de artsen begint te slinken", zegt Leen Dubois van Kind en Gezin. Voor het grootste deel van de diensten, het wegen en meten van pasgeborenen, kunnen de ouders nog opgevangen worden door het verplegend personeel, maar voor vaccinaties is een dokter vereist.

Momenteel doen zich alleen problemen voor als er een vervanger moet worden gevonden voor een arts die plots wordt weggeroepen, maar als de functie van consultatiearts niet aantrekkelijker wordt gemaakt, dreigen er volgens Kind en Gezin in de nabije toekomst structurele tekorten.

Aantrekkelijker maken betekent volgens Leen Dubois in de eerste plaats meer middelen beschikbaar maken. Kind en Gezin doet voor zijn consultaties een beroep op huisartsen die in hun privépraktijk ongeveer tweemaal zoveel verdienen als tijdens de consultaties. In de eerste plaats wordt gedacht aan een extra premie voor avondzittingen, in tweede instantie wil men de betaling optrekken.

Tweede probleem is dat de werkdruk de laatste jaren erg verhoogd is in de consultatiebureaus door het stijgend aantal kinderen en het stijgend aantal vaccinaties. "De nieuwe geneeskundige ontwikkelingen zorgen ervoor dat onze artsen zich regelmatig moeten bijscholen", zegt Leen Dubois. "Voor huisartsen met een drukke agenda is dat echter niet makkelijk."

De organisatie dringt er nu bij de overheid op aan extra middelen uit te trekken voor de consultatiebureaus en doet tegelijk een oproep naar huisartsen zich om te scholen. (TDG)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234