Zaterdag 07/12/2019

Kerncentrales

Constructiefout in kerncentrale Tihange 3 nu pas ontdekt: "Onaanvaardbare situatie"

Beeld AFP

Engie Electrabel heeft een constructiefout ontdekt bij kernreactor 3 in Tihange. Het zou gaan om afwijkingen aan het staal van het gewapend beton, dus aanwezig sinds de bouw. Dat schrijft Le Soir en wordt bevestigd door Engie Electrabel zelf. "De analyse is bezig en er kan in dit stadium nog geen enkele conclusie getrokken worden", zegt de uitbater.

Tihange 3 ligt al sinds 30 maart stil. Medio juni paste Engie Electrabel de onderhoudsagenda van de kerncentrales aan, waardoor Tihange 3 nog tot eind september buiten dienst zal zijn omwille van de betonproblemen in het niet-nucleaire gedeelte die Engie in april had vastgesteld. Het gaat om betondegradatie aan de plafonds van de lokalen waar zich secundaire veiligheidssystemen bevinden. 

Ook bij Doel 3 zijn deze problemen vastgesteld en Tihange 2 en Doel 4 zullen nog gecontroleerd worden. Doel 1 en 2 en Tihange 1 hebben een ander design en zijn niet betrokken.

Afwijkingen

Bij de analyse van het beton van het plafond van Tihange 3 stelde Engie Electrabel niet alleen betondegradatie vast, aldus de krant. Tests gaven ook "afwijkingen van het staal van het gewapend beton, aanwezig sinds de bouw van het gebouw" aan. Een deel van het staal werd niet geplaatst zoals voorzien, en dit zou potentieel nefast kunnen zijn voor de sterkte van het gebouw. "We veronderstellen dat het staal verschoven is bij het gieten van het beton", zegt een woordvoerster.

Er wordt nu berekend of de weerstand van het gebouw nog voldoende is, bijvoorbeeld bij een vliegtuiginslag. Het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle (FANC) is op de hoogte. "De reactor zal pas kunnen herstarten wanneer de analyses zullen aantonen dat de sterkte gegarandeerd is." Engie stelt momenteel nog 30 september voorop als datum van de herstart, maar dat kan nog veranderen.

Diepgaand onderzoek

Kamerlid Jean-Marc Nollet (Ecolo-Groen) kan er met zijn verstand niet bij dat men het ooit heeft aangedurfd de kerncentrale van Tihange op te starten en heeft het over een onaanvaardbare situatie. Hij wijst erop dat er in elk van de drie reactoren constructiefouten zijn ontdekt. "Dit is geen wasknijperfabriek. Het gaat om de nucleaire sector, de gevaarlijkste industriële sector op ons grondgebied", reageert Nollet. Hij vraagt dat bevoegd minister Jan Jambon (N-VA) een diepgaand onderzoek bestelt naar Doel 4 en Tihange 2.

"Vandaag liggen vier van de zeven reactoren in België stil. Dat zijn er meer dan wanneer de wet van 2003 op de sluiting van de kerncentrales volgens de letter zou zijn gevolgd. We zijn bezig uit kernenergie te stappen in chaos, in plaats van volgens de wet", zegt Nollet, die zich zorgen maakt over de mogelijkheid van Engie om de investeringen en noodzakelijk onderhoud te kunnen financieren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234