Vrijdag 18/06/2021

Constante roes in het koude Canada

Roman. Sien Volders situeert haar debuut Noord in een Canadees goudzoekersstadje. Hoofdfiguur Sarah probeert met zichzelf in het reine te komen in deze precieus opgebouwde roman.

Grossieren met wervende blurbs van BV's op de kaft van je debuut: het is tegenwoordig een heuse competitie. En Sien Volders (°1983) - echtgenote van wetenschappelijk tv-verschijnsel Lieven Scheire - spant daarbij onmiskenbaar de kroon. Vooruitijlende lof en lauweren van Guy Mortier, Herman Brusselmans, Peter Verhelst en Lieve Blancquaert moeten Noord opstuwen in de vaart der volkeren. De schrijfster zelve verwelkomt ons op de achterflap met een schalkse glimlach om de brede mondhoeken.

Voor Noord blijft antropologe Volders bepaald niet onder de Vlaamse kerktoren pleisteren. Ze dropt haar hoofdpersonage in het desolate, maar van natuurschoon vergeven Noord-Canada, Dat heeft een autobiografische achtergrond. Volders zelf is al geruime tijd aangetrokken tot dit no man's land en verbleef er regelmatig, gelokt door het einde van de wereld.

"Hoe dichter je bij de poolcirkel komt, hoe meer diepmenselijke donkerte er in de bewoners sluipt", zegt Volders in een Knack Focus-interview. "Geen wonder ook dat Noord behoorlijk gemarineerd is: het helpt ginds om in een constante roes te leven, om de uitbundige, korte zomers en de deprimerende, lange winters te verdragen."

Hartstochtelijk gedub

De Yukonregio dicht bij de grens met Alaska vormt een gebied 'waar altijd en overal drank genoeg is om het eigen onvermogen te verdrinken', klinkt het in Noord. Zilversmid en juwelenmaakster Sarah zoekt er in de jaren 80 soelaas in goudzoekersstadje Forty Mile, waar de Tavern en de winkel van de bijdehante Mary de belangrijkste ankerpunten zijn. Ooit een onder de voet gelopen plek heerst er nu landerigheid en eenzaamheid, met aangespoelde avonturiers en losers à la carte. Zoals de mandoline- en banjospelers Adam en Jacob van de plaatselijke bluegrassband - een duo dat enigszins aan elkaar is overgeleverd. En ook Sarah weet niet goed welke kant het met haar leven uit moet: kiezen voor de kunst of voor het gemakkelijke geldgewin bij een multinational? Haar hartstochtelijke gedub wordt nog geïntensifieerd als ze in een affaire met de muzikanten verzeilt. Volgt ze haar vrijheidsdrang?

Volders is niet vies van enige natuurromantiek en laat zich gretig inspireren door auteurs als Jack London en Jon Krakauer (Into the Wild). Ze heeft gevoel voor decorum, wat af en toe haar verhaal te zeer overvleugelt. Het is een bijna uitgekauwd motief dat ze in Noord oppakt: een opvallende vreemdelinge belandt in een nieuwe gemeenschap en veroorzaakt daar enige deining. Niet het minst op het amoureuze vlak. Sarah valt voor de onstuimige Adam, terwijl de ingetogen Jacob in eerste instantie toekijkt en verlangt. Haar rustpunt wordt gevormd door de begrijpende en door de wol geverfde Mary. De liefdeshistorie wordt net niet pathetisch. 'Onstopbaar vinden hun monden elkaar, elkaars hals, elkaars borst.'

Met enkele perspectiefwisselingen volgens het boekje probeert Volders haar roman spanning mee te geven, maar daarvoor hoef je Noord niet te lezen. De indringende atmosfeer en de zorgvuldige, precieuze opbouw van dit debuut zijn overtuigender, net als de fijnmazige karaktertekening van de robuuste personages. Volders nam volop haar tijd en dat loont. Haar hoofdfiguur Sarah Torun Aysgarth baseerde ze bijvoorbeeld op het leven van de Zweedse zilversmid Vivianna Torun Bülow-Hübe. Gaandeweg raak je - ondanks een paar lamlendig lange passages - toch ingesponnen in dit ook sterk door bluegrass voortgestuwde universum.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234