Zaterdag 23/01/2021

Connie Hedegaard trekt nog één keer aan de kar

Wie haar ziet op de onderhandelmarathons die klimaatconferenties zijn, denkt: wat een gedreven powervrouw. Maar na vier jaar als EU-klimaatcommissaris zal vandaag blijken hoe sterk oud-journaliste Connie Hedegaard de Europese politiek wist te vergroenen.

"Goh, wat ben ik blij dat ik geen journalist meer ben! Alles lijkt altijd zo verwarrend als je een klimaattop moet verslaan." Met haar kenmerkende aplomb liet Connie Hedegaard (54) zich haar professionele blijdschap ontvallen op de laatste klimaatconferentie in Warschau.

Ook die conferentie leverde veel minder op dan nodig. Maar na de slopende eindsprint kwam de immer energieke boomlange Deense alweer met een bemoedigend statement: "Er zijn minder hobbelige paden naar Parijs (waar in 2015 een wereldwijd klimaatpact het licht moet zien, nvdr). Maar de moeilijke uren hier bewijzen dat we doorbraken kunnen forceren."

Of ze er in 2015 zal bijzijn, is maar de vraag. De verkiezingen in mei gooien ook de EU-bezetting dooreen. Vandaag komt de Commissie met een voorstel over de klimaatdoelen voor 2030, waaruit we kunnen aflezen hoe zwaar Hedegaard werkelijk woog op de EU-klimaatpolitiek. De eerste voortekenen zijn niet goed (DM 18/1).

In 2008 is afgesproken dat de CO2-uitstoot in 2020 gemiddeld met 20 procent moet zijn gekrompen, en dat duurzame energie tegen dan 20 procent van de Europese energiemix moet uitmaken. Voor 2030 wordt dat laatste nu niet bindend. Ook krijgen lidstaten geen eigen nationale doelstelling meer, zoals nu het geval is.

Volgens de gelekte berichten stelt de Commissie voor dat de CO2-uitstoot van de EU-landen in 2030 maar met 35 à 40 procent afgenomen moet zijn tegenover 1990. Energiebesparing als doel laat de Commissie vallen, en nationaal verplichte doelen voor hernieuwbare energie acht ze overbodig.

Armworstelen

Groenen zijn zwaar ontgoocheld. Hedegaard zelf bepleit dan toch zeker de 40 procent-reductie, al weet ze dat dat veel te weinig is. Maar ze doet er alles aan om ervoor te zorgen dat de afzwakkingen zo beperkt mogelijk blijven.

Daarvoor ging ze armworstelen met de energiecommissaris en lanceerde ze zelfs een Twitteroffensief. "Wist u dat met de Europese import van fossiele brandstoffen in 2012 545 miljard euro gemoeid was, het bbp van Finland, Hongarije, Portugal en Slowakije tezamen?", luidt een van Hedegaards tweets.

Gematigd goed rapport

"Het wordt het moment van de waarheid. Dit is een beetje haar laatste daad", zegt klimaatexpert Mathias Bienstman van Bond Beter Leefmilieu. Hij en onder andere ook collega's als Wendel Trio (Climate Action Network) en Kristof Calvo (Groen) geven Hedegaard voor haar vier jaar een gematigd goed rapport. "Ze heeft voor een paar technische en diplomatieke doorbraken gezorgd", klinkt het.

Trio: "Ze is zeer gedreven, heeft veel geprobeerd. Al neemt ze ook nu weer een realistische en zeker geen erg ambitieuze positie in. Wel is het maar de vraag of haar zeer directe stijl werkt. Wie zo assertief is, maakt niet veel politieke vrienden."

Maar alle insiders weten ook dat wanneer de Commissie nu met een slap klimaatplan voor 2030 komt, dat veel meer aan het uiterst heftige gelobby van enkele grote industriële bedrijven ligt dan aan de inzet van Hedegaard.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234