Woensdag 21/04/2021
Conner Rousseau. Beeld Photo News
Conner Rousseau.Beeld Photo News

ColumnMark Coenen

Conner van de sp.a moest ondersteund worden, toen hij hoorde dat driekwart van de Belgen gelukkig is

Mark Coenen gaat aan de wandel met de week.

Zeggen dat het bericht insloeg als een bom is overdreven, maar in de ­wandel­- gangen van Villa Politica was er toch ­geroezemoes dat niets te maken had met het smaakvolle appelblauwzeegroene broekpak dat Linda de Leeuwin op de haar kenschetsende en schier vorstelijke wijze droeg.

Het had ook niets te maken met het nieuws dat er in de Kamer een aftelklok komt, om de interpellaties van de politici in toom te houden als de lichtjes van de tv-camera’s branden.

Een voorstel om ook een optelklok te installeren waarop de kijker de per ­seconde stijgende staatsschuld kan volgen, raakte er jammer genoeg niet door.

Nee, het betrof hier een achteloos ­bericht van Eurostat. Zij onderzoeken namens de Europese Commissie alles wat los en vast zit, maar dit keer sloeg het resultaat van het onderzoek onze politici met verstomming. 76 procent van de Belgen verklaarde zich tijdens de laatste vier weken ­overwegend gelukkig gevoeld te ­hebben. Meer dan driekwart van de Belgen! We zijn het gelukkigste land van Europa.

Conner van de sp.a moest ondersteund worden, toen hij het bericht hoorde.

Raoul Hedebouw beet zijn onderlip stuk in stil verdriet.

Zo kun je natuurlijk niet aan politiek doen. Laat staan aan oppositie. Gelukkige mensen willen geen verandering.

Al die landgenoten verklaarden dat er geen vuiltje aan de lucht is, terwijl je uit de dagelijkse rampspoed in de activistische pers en de stalinistische staatszender een heel ander gevoel distilleert: dat van peilloze wanhoop.

We staan dicht bij de afgrond.

Na het lezen van de ochtendkrant moet menig medeburger aan de Xanax. Niets werkt nog, de politieke kaste gedraagt zich als een pesterig kleuterklasje, het water van de Noordzee staat al bijna in Diest en de staatsschuld is, in de tijd dat ik dit stukje maakte, weer met 67 miljoen euro gestegen.

En het is allemaal de schuld van de Walen, de confederalisten, de vluchtelingen en Ineos, zij het niet noodzakelijk in die volgorde.

Het zal ons blijkbaar collectief worst wezen.

“Gelukkig zijn, daarvoor wil ik alles ­geven”, zong Raymond van het ­Groenewoud lang geleden. Alles geven is niet nodig, zo blijkt. We zijn allang blij met wat we hebben. Het zet de ­dingen in perspectief.

In Mexico worden per dag honderd mensen omgebracht, wij maken ons druk over een gemiste pinantie van Club Brugge op het veld van Paris Saint-Germain.

Over de plas dreigt een hele natie bij de brexit in vuur en vlam te vergaan, bij ons is het verhaal dat vrouwen voor een orgasme beter hun sokken ­aanhouden zo ongeveer het meest ­gelezen stuk van de hele week.

Als Macron waarschuwt dat Europa op de rand van de afgrond staat en de NAVO hersendood is, dan kijken we niet eens meer op uit ons bord ­erwtensoep.

De wereld brandt, de revolutie gloort. En wij zijn domweg gelukkig, alle Dirk De Wachters ten spijt.

Het is verschrikkelijk.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234