Maandag 06/02/2023

NieuwsZaak-Jürgen Conings

Conings stond twee uur aan deur Van Ranst

Jürgen Conings Beeld RV
Jürgen ConingsBeeld RV

De momenteel meest gezochte Belg Jürgen Conings (46) had Marc Van Ranst maandagavond urenlang in het vizier. De voortvluchtige militair werd maandag, net voor hij verdween, ruim twee uur lang aan het huis van de viroloog gezien. Ondertussen rijst, na vier dagen met man en macht zoeken, hoe langer hoe meer de vraag of de militair zich wel in het enorme natuurgebied bevindt. Wel staat vast: hij bereidde zich dagenlang op zijn actie voor.

SPK en MMM

De voortvluchtige en geradicaliseerde militair bleef gisteren al voor de vierde dag op rij in zijn eentje de zowat 400 manschappen die de klok rond naar hem op zoek zijn te slim af. Politie en defensie waren ook gisteren nog in groten getale aanwezig in en rond het Nationaal Park Hoge Kempen in Limburg, waar de mogelijk zwaarbewapende korporaal zich vermoedelijk schuilhoudt. Opnieuw leverde het geen concreet spoor van de gezochte militair op.

Die blijkt maandag vlak na zijn verdwijning nog meer dan twee uur lang op de uitkijk te hebben gestaan aan het huis van Van Ranst, zo raakte gisteren bekend. Waarom hij vervolgens rechtsomkeer maakte, blijft een raadsel. Het was alleszins het sein om de bedreigde viroloog en zijn gezin op een veilige plaats te laten onderduiken.

Volgens minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) is Conings ook een “gevaarlijke terrorist”. “Hij is een bedreiging voor onze samenleving en voor onze burgers. Uit alle feiten blijkt dat het om een echt gevaarlijke man gaat, die zo snel mogelijk moet worden opgespoord.”

Onderzoek aan de wagen van de voortvluchtige militair, die dinsdag werd teruggevonden aan het bos in Dilsen-Stokkem, heeft een “verdacht mechanisme aan het licht gebracht”, laat het parket weten. Volgens Van Quickenborne had Conings zijn wagen geboobytrapt, met “oorlogsmunitie”. De bedoeling volgens de minister: slachtoffers maken. Eerder getuigde de jager die de wagen vond al over een handgranaat die met draden aan het voertuig bevestigd zou zijn geweest, en mogelijk zou ontploffen als de deuren geopend werden.

De doorzoeking van de belangrijkste gebieden van het Nationaal Park Hoge Kempen zelf werd donderdagavond afgerond. “Het onderzoek wordt nu minder zichtbaar voortgezet, op verschillende locaties en met verschillende methoden”, zo deelde het federaal parket gisteren mee. In het belang van het onderzoek wordt hierover geen verdere info gegeven. De politie vraagt omwonenden van de plaats waar Conings zijn wagen achterliet met camerabeveiliging alvast alle beelden gemaakt aan de voordeur, omheining of poort over te maken. De toegang tot het park blijft verboden.

Ondertussen rijst na bijna vier dagen van intensief zoeken met 400 manschappen hoe langer hoe meer de vraag: zit Conings nog wel in het Nationaal Park? Ook heel wat soldaten in het veld geloven steeds minder dat dit het geval is, en stellen de werkwijze van de zoektocht van de politie in vraag. “Men gelooft inderdaad niet dat hij daar nog zit”, zegt een anonieme bron uit het leger. Collega’s van Conings vinden dat ook niet logisch. Waarom ook zou hij vier dagen lang in een bos gaan zitten? “De onderduiktechnieken die wij kregen aangeleerd, komen niet overeen met wat de politie denkt.” Wat wordt bedoeld: Conings is mogelijk elders ondergedoken. “Tenzij hij er een wanhoopsdaad zou hebben ondernomen, natuurlijk.”

Aanvankelijk werd nog gedacht aan een impulsieve actie, gelinkt aan de afscheidsbrief waarin hij een aanslag aankondigt. Maar nu het parket gisteren bevestigde dat er ‘een verdacht mechanisme’ in zijn wagen werd aangetroffen, lijkt Conings zijn actie erg goed te hebben voorbereid. Het feit dat hij maandag twee uur lang in de omgeving van de woning van Van Ranst werd gezien, bevestigt die stelling nog. “Hij heeft zich dagenlang voorbereid”, aldus Van Quickenborne. Het lijkt voor sommige militairen ook daarom steeds minder waarschijnlijk dat Conings zich roerloos in het bos schuilhoudt.

Het parket spreekt toch van concrete aanwijzingen die in de richting wijzen dat de gezochte zich nog steeds in het bos bevindt. Er zijn voldoende elementen om te blijven zoeken, klinkt het. “We blijven zoeken tot we hem hebben”, zo zei Limburgse gouverneur Jos Lantmeeters. Nog volgens de gouverneur gaat het parket ervan uit dat Conings nog in leven is en gaat de zoekactie in de hele provincie Limburg voort, en ook elders in het hele land.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234