Maandag 17/02/2020

Congres overlegt over wetgevende stappen om extra's uitzonderlijk zwaar te belasten

Verzekeraar AIG gedwongen om bonussen terug te betalen

De Amerikaanse verzekeraar AIG wordt gedwongen om de regering 165 miljoen dollar (126 miljoen euro) aan omstreden personeelsbonussen terug te betalen. VS-minister van Financiën Timothy Geithner schreef dat gisteren in een brief aan het Congres.

door maarten rabaey

Washington l Pas als de verzekeraar het geld terugstort, krijgt AIG de geplande 23 miljard euro extra aan overheidssteun. Daarnaast geeft het ministerie nog eens een boete.

"We zullen AIG een contractuele verplichting opleggen om vanuit zijn lopende rekeningen aan de schatkist de bonussen terug te betalen", schreef Geithner in de brief, die gisteren uitlekte op CNN. "Daarenboven zullen we van de dertig miljard dollar (23 miljard euro, MR) aan nieuwe overheidssteun een gelijkaardig bedrag afhouden."

Met deze 'boete' reageert het Witte Huis op de publieke verontwaardiging in de Verenigde Staten, ontstaan nadat zondag bekend werd dat de verzekeraar de 130 miljard euro van een eerder steunpakket ook gebruikte om managers rijkelijk te belonen.

In een andere brief aan het Congres schreef de openbare aanklager van New York, Andrew Cuomo, dat uit zijn onderzoek blijkt dat 73 AIG-personeelsleden elk een bonus kregen van meer dan één miljoen dollar (760.000 euro). De hoogste bonus was bijna 5 miljoen, zeven anderen kregen ruim 3 miljoen euro. Cuomo stipt ook aan dat elf van de betrokkenen ondertussen niet langer voor het bedrijf werken. President Barack Obama noemde het uitkeren van de bonussen maandag "schandalig". Hij vroeg Geithner alle mogelijke juridische stappen te ondernemen om dit te blokkeren.

De stappen die Geithner onderneemt treffen de betrokken managers - vooralsnog - niet in de beurs. Volgens de minister van Financiën is het juridisch moeilijk om de uitbetaling terug te schroeven. Huisvoorzitter Nancy Pelosi dreigde eerder met de optie om minister van Justitie Eric H. Holder Jr. de buitensporige bonussen terug te laten opeisen.

Koude realiteit

De CEO van AIG, Edward Liddy, werd gisterennamiddag het vuur aan de schenen gelegd in de commissie Financiën van het Huis, waar hij moest getuigen. Liddy erkende dat het bedrijf, voor zijn aanstelling als directeur zes maanden geleden, fouten had gemaakt "op een schaal die weinigen ooit mogelijk achtten". "Ik ben me bewust van de omgeving waarin we opereren en de oproep van de president voor een beperkter compensatiesysteem", zei hij, en voegde daaraan toe dat hij de bonussen niét had goedgekeurd als hij CEO was geweest op het ogenblik dat de contracten werden getekend. "AIG betaalde recent een bonussenpakket uit, waarvan ik sommige stuitend vond." Wel verklaarde hij dat "de koude realiteit van concurrentie" de onderneming dwong de contracten te respecteren.

Het Congres debatteerde wel over mogelijke wetgevende initiatieven om het geld terug te vorderen en herhaling in de toekomst te vermijden. Twee toonaangevende senatoren uit de commissie Financiën kondigden een plan aan om bonussen in bedrijven die overheidssteun krijgen zo zwaar te belasten dat de schatkist het geld de facto terugkrijgt.

Honderd procent belast

Senatoren Max Baucus, de Democratische commissievoorzitter, en Chuck Grassley, de leidende Republikein in de commissie, zeggen dat elke bonus die uitgekeerd werd na 1 januari 2009 onderhevig moet zijn aan een bedrijfsbelasting van vijfendertig procent en een bijkomende vijfendertig procent die betaald moet worden door de betrokken werknemer. Voor Democratische Afgevaardigden Steve Israel en Tim Ryan gaat dat niet ver genoeg. Zij legden met de Bailout Bonus Tax Bracket Act zelfs een wetsvoorstel neer waarbij bonussen boven de 100.000 dollar (76.000 euro) in bedrijven met overheidssteun voor honderd procent belast moeten worden.

Baucus en Grassley zoeken ook naar manieren om achterpoortjes te sluiten. De betrokken ondernemingen, waaronder ook Citigroup en Morgan Stanley, denken immers aan alternatieven om bonussen uit te keren, zoals een verhoging van het basisloon, om de nakende nieuwe belastingen te ontduiken. "Miljoenen Amerikanen verliezen hun banen - miljoenen. En in sommige situaties verliezen ze hun jobs omwille van acties die door sommige van deze bedrijven zijn ondernomen", zei Baucus. "Tegelijk geven ze zichzelf bonussen. Wat denken deze mensen wel? Misschien is dat een deel van het probleem. Ze denken niet."

n Edward Liddy, de CEO van AIG, moest gisteren getuigen voor de commissie Financiën in het Huis van Afgevaardigden en werd daarbij op protest onthaald. Liddy deed een knieval over de contracten die voor zijn komst werden getekend: 'Sommige bonussen zijn stuitend'.

Senator Max Baucus:

Miljoenen Amerikanen verliezen hun job, soms door acties van mensen die zichzelf nu bonussen geven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234