Dinsdag 04/08/2020

Congo

Het ziet ernaar uit dat het recente miljardencontract tussen Peking en Kinshasa tot een majeure 'grenscorrectie' leidt op de geopolitieke wereldkaart. Een van de belangrijkste Afrikaanse landen komt in de invloedssfeer van China, dat zo zijn herwonnen status van mondiale, en niet alleen Aziatische grootmacht aan de wereld etaleert.

Als Peking zijn invloed uitbreidt, boeten anderen in. België bijvoorbeeld. Nochtans zei minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel onder paars-groen nog dat België zijn ex-kolonie zou helpen met een ambitieus marshallplan. "Marshallplan", zo roemt Kinshasa vandaag de hulp uit Peking. Congo krijgt 9 miljard dollar.

Heeft Brussel gefaald? In zekere zin niet. België stelt eisen over mensenrechten, China niet. Ook bedienen de Chinezen zich van een instrumentarium waar veel Belgische experten in ontwikkelingshulp grote bezwaren tegen hebben. China levert immers 'gebonden hulp': Chinese bedrijven, niet de Congolese, zijn de begunstigden van de eigen 'hulp' en worden ervoor betaald. Het is een driedubbele jackpot. Het orderboekje van de Chinese bedrijven loopt vol, Peking wordt betaald met Congolese bodemschatten en mag die op de koop toe deels zelf ontginnen. De schaamteloze zelfverrijking van de maffieuze Kabilakliek kennende passeert ook die langs de kassa. In die zin ademt het contract een grenzeloos cynisme.

Al dringt zich voor de Belgische diplomatie ook een andere vraag op. België nam almaar meer afstand van Kabila omdat hij corrupt is. Brussel wil de Congolese bevolking helpen, maar huivert om zaken te doen met een onbetrouwbare elite. Brussel hanteert een ethische lijn.
Nu erkent zelfs een kritische instelling als IPIS dat straks niet Kabila en de Chinezen, maar de Congolese civil society, de Congolese bedrijven en zelfs de buitenlandse (Belgische!) investeerders weleens de eerste begunstigden zouden kunnen zijn van infrastructuurwerken als (spoor)wegen en ziekenhuizen. De Chinese hulp zou tot een economische heropleving leiden en welvaart creëren, wat een voorwaarde is om stabiliteit te brengen in dit al zolang gedestabiliseerde land.

Eigenlijk beoogt Brussel dat ook. Zij het dat de Chinese logica niet ethisch is, maar economisch. Alleen de toekomst kan uitwijzen welke politiek Congo daadwerkelijk vooruithelpt: de Belgische aanpak of de Chinese.

Walter Pauli
Adjunct- hoofdredacteur

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234