Zondag 28/02/2021

Congo

In zijn historische verslag over de dekolonisatie van Congo behandelt de Congolese historicus Zana Aziza Etambala (die sedert 1962 in België verblijft en werkt) uiteraard alle belangrijke episodes: de volksopstand in Leopoldstad en de rellen in Stanleystad in 1959, de toespraak van Lumumba op 30 juni 1960 en zijn eliminatie niet zo heel veel later, de Katangese secessie, de regering-Tshombe, de Congolese exploten van Che Guevara, de staatsgreep van Mobutu in 1965... Op het voorplat zien we Boudewijn en Mobutu in een open wagen handjes wuiven naar de obligaat enthousiaste menigte langs de kant van de weg - ze passeren net onder een scheef hangend straatnaambord 'Boulevard P. Lumumba' en hebben dat duidelijk niet opgemerkt.

Zana Aziza Etambala

Congo 55/65. Van koning Boudewijn tot president Mobutu

Lannoo, Tielt (1999), 319 p., van 22,50 naar 9 euro bij Boekenmarkt de Markies, Hoogstraat 62, Antwerpen en bij Paard van Troje, Ladeuzeplein, Leuven.

Hitleriana

Voor wie maar niet genoeg kan krijgen van het in woord en beeld uitmelken van de Tweede Wereldoorlog: nog maar eens een dik boek over dat o zo fascinerende tijdsgewricht, dit keer met Göring, Goebbels, Himmler, Speer en Von Ribbentrop in de hoofdrollen.

Anthony Read

Discipelen van de duivel. Hitler en zijn handlangers

Balans, Amsterdam (2004), 996 p., van 34,90 naar 9,95 euro bij Paard van Troje, Ladeuzeplein, Leuven.

Imperia

In de veroveringstochten die vanuit Europa de hele wereld bestreken, van Alexander de Grote tot de koloniale tijd, kunnen historische wetmatigheden worden ontwaard. Hoe rechtvaardigen de overwinnaars hun overwinningen, hoe beïnvloeden overwinnaars en overwonnenen elkaar? Zo bekeken blijkt de veroveringszucht van de Europese mens een van de belangrijkste aandrijfkrachten in de geschiedenis van de mensheid.

Anthony Pagden

Van mensen en wereldrijken

De Bezige Bij, Amsterdam (2002), 239 p., van 18,90 naar 5,99 euro bij De Slegte.

Apocalyps

Astrofysicus Martin Rees stelt dat de mens vijftig procent kans heeft om de 21ste eeuw te overleven. Zijn essays over milieuvervuiling, nucleaire catastrofes, resistente virussen, superintelligente computers... laten jammer genoeg aan duidelijkheid niets te wensen over: de mensheid is met vuur aan het spelen.

Martin Rees

Onze laatste eeuw

Het Spectrum, Utrecht (2003), 207 p., van 16,50 naar 3,99 euro bij De Slegte.

Pascal Cornet

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234