Dinsdag 22/10/2019

Conflict tussen justitie en politiek escaleert

Dehaene niet van plan te wijken voor druk van magistraten

BRUSSEL.

EIGEN BERICHTGEVING

Het heeft er alle schijn van dat de Wetstraat de komende weken met des te meer volharding de hervormingen van justitie, zoals uitgestippeld in het Octopus-akkoord, zal doorvoeren. De top van de magistratuur gaf het voorbije weekend een laatste schot voor de boeg. In een vrije tribune in de kranten De Standaard en Le Soir noemen ze de hervorming "ongrondwettelijk". De open brief kreeg een indrukwekkende batterij aan handtekeningen mee: de eerste voorzitters van het Hof van Cassatie, de hoven van beroep en de arbeidshoven, en de zes procureurs-generaal, onder wie Eliane Liekendael. De teneur komt overeen met de kritiek waarmee Liekendael zelf vorige week tijdens haar 'laatste' rekwisitoor, op het Agusta/Dassault-proces, uitpakte. De politieke wereld in zijn geheel, en premier Dehaene in het bijzonder, noemden die kritiek toen al zeer "ongepast", temeer daar hij werd uitgesproken in de context van een strafrechterlijk proces waarop politieke figuren terechtstaan.

De premier herhaalde gisteren dat standpunt op De zevende dag. En hij voegde eraan toe dat de kritiek van de magistraten slechts betrekking heeft op "enkele punten" van het grotere akkoord. Veel elementen van dat akkoord zijn overigens gebaseerd op nota's en adviezen van magistraten zelf, voegde de premier er fijntjes aan toe. Bij wijze van conclusie zette hij nog eens de puntjes op de i over de scheiding van de machten, suggererend dat de magistraten de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht fout interpreteren. "Soms heb ik de indruk dat sommigen vinden dat het ongrondwettelijk is om de grondwet te wijzigen. Dat is niet zo. De wetgever legt het kader vast, daarbinnen is het gerecht onafhankelijk." Dehaenes Octopus-partner, VLD-voorzitter Guy Verhofstadt, is het daar volmondig mee eens.

De magistraten hebben het vooral moeilijk met het feit dat de hogere rechtscolleges niet langer hun voorzitters zelf kunnen kiezen. Ook de intentie van de Wetstraat om een einde te maken aan de benoemingen voor het leven - de korpschefs krijgen voortaan een mandaat van zeven jaar - zint de magistraten niet. Al deze maatregelen zullen de greep van de politiek op justitie juist verhogen in plaats van verminderen, is de redenering. Ze staan volgens hen dus haaks op het discours over de depolitisering van het gerecht. (FR)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234