Woensdag 27/05/2020

VRT

Conflict met architecten zet nieuwe VRT-gebouw op de helling

Een ontwerp van het nieuwe VRT-gebouwBeeld © Make Me - Robbrecht en Daem architecten

De bouw van het nieuwe VRT-gebouw zit in het slop, nog voor de eerste spade in de grond is gestoken. De bestuursraad van de openbare omroep buigt zich vandaag over een conflict tussen de architecten en bouwheer VRT. Zonder compromis loopt het project nog meer vertraging op.

Tussen de architecten en de VRT zit meer dan één haar in de boter. De blijkt uit een interne nota voor de bestuursraad die De Tijd kon inkijken. De reden voor het conflict is geld. De eerste wrijvingen dateren van vorig jaar, toen uit de eerste offertes van aannemers bleek dat de ramingen van de architecten onrealistisch waren. 

De VRT had het gebouw op 122 miljoen euro begroot, maar geen enkele offerte komt onder de 186 miljoen euro uit. De oorzaak wordt gelegd bij de verkeerssituatie rond het VRT-gebouw en dat aannemers forser doorrekenen bij Brusselse werken. Een aangepast – kleiner – ontwerp moet uitkomst geven. 

De architecten, de bureaus Robbrecht&Daem, Dierendonckblancke, Arup en VK, willen de plannen aanpassen, op voorwaarde dat ze voor dat extra tekenwerk ereloon ontvangen. De VRT vindt dat de architecten de kosten voor het nieuwe ontwerp op zich moeten nemen, omdat zij volgens de omroep verantwoordelijk zijn voor de budgetoverschrijding. Ook de aanpassingen zelf zijn bron van discussie. De architecten staan op hun artistieke vrijheid en willen niet zomaar in ‘hun’ gebouw knippen.

Ook rond de duur van de bouwwerken is er een dispuut. Volgens de architecten zal het grootste deel van het gebouw klaar zijn voor ingebruikname na 35 maanden. De experts die de VRT aanstelde spreken van 45 maanden. Op de duur van een bouwproject van die grootteorde zit vaak marge. De architecten eisen echter dat ze doorbetaald worden als het gebouw niet klaar is na de door hen geschatte 35 maanden. Voor elke maand dat het project langer duurt, vragen ze naar verluidt een bedrag van zowat 110.000 euro. 

De VRT-toren aan de ReyerslaanBeeld © VRT - Geert Van Hoeymissen

De VRT-directie weigert die clausule te ondertekenen. “Dan kunnen we de architecten evengoed een blanco cheque overhandigen”, stelt de directie. “Als we instemmen met die clausule, is er geen enkele motivatie meer om het project op tijd af te krijgen.”

Ondertussen tikt de klok voort. Eerst zou het gebouw in 2021 klaar zijn, toen werd dat 2024 en ondertussen lijkt ook dat niet meer haalbaar, zelfs als de architecten en de bouwheer een compromis bereiken. Slagen zij daar niet in, dan gaat het hele project terug naar af. 

In politieke kringen klinkt steeds luider de vraag of de VRT in dat geval wel een nieuw gebouw moet bouwen aan de Reyerslaan. Een verhuis naar Mechelen, waarvan bij het begin van het project sprake was, komt dan opnieuw in beeld. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234