Vrijdag 03/04/2020

Conflict bij Delhaize ontvlamt

Vandaag sluiten meer dan tachtig winkels van Delhaize de deuren. De acties zijn het gevolg van het brutale hrstructureringsplan waarbij onder meer 2.500 jobs op de tocht staan en veertien winkels van de supermarktketen met sluiting bedreigd zijn.

Waarom staakt het Delhaizepersoneel nu?

In juni maakte de directie een herstructureringsplan bekend waarbij mogelijk 2.500 jobs en veertien winkels sneuvelen. Sindsdien zijn er verschillende ondernemingsraden geweest waarbij de directie de plannen concretiseerde en specifieke cijfers bekendmaakte. Bij de bijeenkomst van vorige woensdag is er meer informatie gekomen over de veranderingen in de loon- en arbeidsvoorwaarden voor de overblijvende werknemers. Die zorgen ervoor dat de onrust en de woede bij het personeel hoog oplaaien.

"Bovenop de ontslagen, de looninlevering, de winkels die sluiten, komt er ook nog een aanpassing van de werkorganisatie die onvermijdelijk ook nog meer gevolgen zal hebben voor de tewerkstelling. Ze hebben het ook nog eens over een daling van de brutolonen van 90 euro per maand, het schrappen van premies, het bevriezen van anciënniteitstoeslagen en nog meer", zegt Veerle Verleyen van de christelijke vakbond LBC-NVK. "En daarbovenop komen ook nog de maatregelen van de regering, waardoor er ook geen indexering zal zijn van de lonen. Dat is voor velen onaanvaardbaar. De woede en de onrust was de voorbije weken al groot, nu ontvlamt de situatie."

Welke acties komen er?

Vandaag blijven zeker 82 van de 138 winkels in eigen beheer dicht, verspreid over Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Ook de depots, die gisteren al sloten, zullen vandaag dichtblijven, waardoor de toevoer naar de winkels afgesneden wordt. Ook het hoofdkwartier van de supermarkt gaat volgens Veerle Verleyen dicht. Ook morgen volgen er nog acties, maar het is nog niet duidelijk hoe groot de impact daarvan zal zijn.

Jan De Weghe van de socialistische vakbond BBTK: "We roepen niet op tot een staking, maar we gaan ook niet op de rem staan. Als we dat zouden doen, zouden we de mensen tegen ons in het harnas jagen en zouden ze zich met reden afvragen of we hen nog wel vertegenwoordigen. De boodschap van de directie is zo hard en zo zwaar dat het personeel niet anders kan dan reageren. Iedereen weet dat Delhaize geen verlieslatend bedrijf is. Ze willen alleen maar meer winst maken. En dan vallen die besparingen heel zwaar."

Veerle Verleyen: "De aandelen van Delhaize zitten vandaag grotendeels in buitenlandse handen. Ofwel willen die een hoger rendement halen, ofwel ontvetten ze de supermarkt om hem in de etalage te kunnen zetten. Dat is hetgeen waar ik voor vrees."

Wat betekent dit voor de onderhandelingen?

De onderhandelingsfase, zoals die voorzien is in de wet-Renault, moet nog beginnen, maar het is duidelijk dat de beide partijen diametraal tegenover elkaar staan. Op 4 november is een nieuwe ondernemingsraad gepland, waar de directie nog meer informatie zal geven over de plannen. Maar vooral het feit dat de directie geen duimbreed wil toegeven aan de plannen zoals die voorgesteld zijn, zit de vakbonden dwars.

"De directie is totaal niet soepel. Het is duidelijk dat ze dit plan wil doorvoeren, koste wat het kost", zegt Verleyen. "We zijn niet van plan om de aanpassing van de loonvoorwaarden te aanvaarden. Daar hebben we geen mandaat voor."

Als de directie geen millimeter afwijkt van haar plannen, zoals de vakbonden denken, dreigt de situatie nog explosiever te worden. Maar dat is vooruitlopen op de zaken, benadrukt Roel Dekelver, woordvoerder van Delhaize België. "De onderhandelingen moeten nog beginnen, het is op zijn minst voorbarig om nu al te zeggen dat er geen ruimte is om te onderhandelen. Wij willen er alles aan doen om de gesprekken in een zo constructief mogelijke sfeer te laten verlopen."

Delhaize wil zo snel mogelijk overgaan tot de onderhandelingsfase, maar moet daarvoor wachten tot de vakbonden alle informatie gekregen hebben die ze willen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234