Dinsdag 06/12/2022

Update

"Confederalisme schijnt te helpen tegen alle kwalen, maar niemand kan zeggen waarom"

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Wie denkt dat staatshervormingen het antwoord zijn op alle problemen, die dwaalt. Die boodschap stuurde sp.a-voorzitter Bruno Tobback vandaag de wereld in vanop de nieuwjaarsreceptie van zijn partij. "Een staatshervorming - hoe nodig ook - is noch een alternatief, noch een motor voor een fiscale hervorming, een arbeidsmarktbeleid, een performant onderwijs of een betaalbare gezondheidszorg", klonk het.

Matthias Van den Bossche en Lien Buyck

Tobback zette zich uitdrukkelijk af tegen "het pessimisme en het geklaag dat stilaan de grondtoon is geworden van alles wat we horen". Ondanks de kritiek op de meerderheidspartijen van de jongste maanden, toonde hij zich "trots" op de verwezenlijkingen van de federale regering "mét socialistische premier".

"Een riskante bewering", erkende hij. "Maar laat ons gewoon een keer naar de feiten kijken." De armoede groeit ondanks de crisis nauwelijks aan, de energiemarkt is opengebroken en fiscale en sociale fraude wordt aangepakt, somde hij op. Bovendien blijft de begroting op het juiste spoor, gaan de loonlasten omlaag en zijn er eindelijk knopen doorgehakt rond de kernuitstap.

Staatshervorming
Toch blijft het hoognodig in te zetten op nieuw beleid en nieuwe ideeën, vervolgde Tobback. "Ideeën en beleid die voor toekomstige generaties jongeren, werknemers, ondernemers en uiteindelijk gepensioneerden een perspectief kunnen bieden."

Maar met staatshervormingen alleen zal dat volgens de socialisten niet lukken. "Confederalisme is voor de staatkunde geworden wat tijgerbalsem is voor de geneeskunde", trok Tobback de vergelijking. "Het schijnt te helpen tegen alle kwalen, maar niemand kan zeggen waarom dat zo is of zelfs maar gewoon wat erin zit." Al moet "niemand daaruit verkeerde conclusies trekken over onze ambities inzake die staatshervorming", klonk het.

Voor Tobback is nu echter vooral nood aan fiscale hervormingen en een andere arbeidsmarkt, met kansen én sociale bescherming voor jongeren, startende ondernemers en oudere werknemers. Maar ook aan een debat over de samenleving waarin de volgende generatie zal opgroeien. "Dat debat is vandaag aan de orde", aldus Tobback.

Grote vermogens
Mogen daar echter niet de dupe van worden voor Toback: "de jongsten, de minst opgeleiden en de meest kwetsbaren en hun gezinnen". Hij wil eerst en vooral "een eind maken aan onze status van fiscaal paradijs voor de Depardieus en Arnaults en alle anderen die alles hebben maar niets willen bijdragen".

De grote vermogens aanspreken, is volgens hem dé mogelijkheid om de kost voor wie écht werkt verder te verlagen. Om flexibiliteit mogelijk te maken zonder dat werknemers en hun gezinnen daarvan alle risico's moeten dragen.

Besluiten deed Tobback met de aankondiging van het congres dat de socialisten op 8 juni organiseren rond "Het Vlaanderen van morgen". "De dagelijkse strijd mag dan wel gaan over wat ons scheidt, maatschappelijke keuzes moeten in de eerste plaats gaan over dat wat we delen", besloot hij.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234