Zaterdag 03/12/2022

Concertorganisatoren verkiezen Antwerpen boven Gent

concert

Stadstaks op concerten in Flanders Expo doorn in het oog van organisatoren

Gent / Van onze medewerkster

Chung Tsey Chow

'Gent had een plaats op de concertmarkt, maar is er zichzelf aan het uitprijzen', stelt Kris Verleyen van On The Rox. Voor megaconcerten wijken de organisatoren almaar meer uit naar het Antwerpse Sportpaleis. Voor dit jaar alleen plande On The Rox veertien megaconcerten in het Antwerpse sportpaleis en slechts twee in het Gentse Flanders Expo. Vooral de stadsheffing en de slechte infrastructuur van Flanders Expo liggen aan de basis daarvan.

Bruce Springsteen, David Bowie, Tina Turner, Joe Cocker, al die popsterren stonden ooit op het podium in het Gentse Flanders Expo. Die gloriedagen van Gent als concertstad lijken al helemaal verleden tijd. De grootste concertorganisator, On The Rox van Herman Schueremans en Kris Verleyen, die door de Amerikaanse overname is gefusioneerd met Make it Happen, verkiest het Antwerpse Sportpaleis. Antwerpen heeft volgens Verleyen een veel grotere uitstraling en werkt de organisatoren in tegenstelling tot Gent niet tegen.

"Integendeel, Antwerpen doet net de moeite om organisaties binnen te halen", vindt Verleyen. Gevolg waren dit jaar de megaconcerten van onder meer U2, Depeche Mode, Destiny's Child, Live en Janet Jackson. Die laatste laste haar concert af wegens de gebeurtenissen in Amerika. Flanders Expo moest het dit jaar stellen met twee optredens, Texas en Eric Clapton, van On The Rox. In totaal had Flanders Expo voor 2001 slechts een zestal concerten. In de gloriedagen kon Flanders Expo nochtans rekenen op een vijfentwintigtal optredens per jaar. On The Rox zorgde in '96 alleen al voor 17 optredens. Voor 2002 heeft On The Rox al twee megaconcerten in Antwerpen in petto, voor Gent is er niets gepland.

Het tij begon volgens Flanders Expo en On The Rox te keren in 1997, bij de invoering van de stadsheffing. Om de hoge kosten voor de veiligheidsdiensten zoals politie en brandweer tijdens megaconcerten te drukken, voerde het Gentse stadsbestuur een heffing in. Voor concertzalen met meer dan 5.000 plaatsen - in Gent is enkel Flanders Expo zo groot - moeten organisatoren 5 procent van de opbrengsten van de toegangsbiljetten en 4 procent op drankverkoop en merchandising afstaan. "Dat is discriminerend", concludeert Kris Verleyen. "Met die maatregel worden alleen organisatoren in Flanders Expo geviseerd. De heffing telt niet voor andere Gentse zalen, zoals het Kuipke. In Antwerpen daarentegen geldt de stadsheffing voor alle zalen."

Vanaf november komt er bovenop de heffing nog een retributie voor de inzet van de Gentse brandweer. Dat betekent voor de organisatoren een meerkost van ongeveer 10.000 frank per concert. "Daarvoor gaan we geen optreden minder organiseren, maar het is wel tekenend", vindt Verleyen. "Als een stad organisatoren wil motiveren, dan kan ze toch haar diensten gratis aanbieden. Gent heeft veel minder inwoners dan Antwerpen en neemt dus op dat vlak een minder goede positie in. Ze zou dus eerder motiverende in plaats van demotiverende beslissingen moeten nemen. In Antwerpen is het management veel soepeler,terwijl we in Gent totaal geen sympathie ervaren. Gent wil een grote stad zijn, maar handelt zo niet."

De slechte infrastructuur van Flanders Expo en de hoge huurprijs vormen voor On The Rox een bijkomend probleem. "De infrastructuur van Antwerpen en Brussel is veel beter", meent Verleyen. "Het Antwerpse sportpaleis is echt een evenementenhal. Er zijn daar kleedkamers, douches en een tribune met 12.000 zitplaatsen. We moeten enkel een podium bouwen. Flanders Expo daarentegen is een lege doos. Het podium, de tribune en kleedkamers moeten er worden opgesteld. En hoe meer we willen, hoe meer we betalen. Doordat er in het verleden meer concerten plaatsvonden in Flanders Expo kon de opgebouwde infrastructuur enkele maanden blijven staan. Door de daling moet bij ieder optreden alles worden opgebouwd en afgebroken, waardoor de kosten stijgen. De tarieven werden daarnaast nog eens aangepast, waardoor Flanders Expo niet zo goedkoop is." On The Rox onderhandelt nu met Flanders Expo over een tariefverlaging en pleitte bij schepen van Cultuur Sas van Rouveroij voor het afschaffen van de heffing. De schepen is bereid om met zijn collega van Financiën Frank Wijnakker de heffing te herbekijken. Indien de stadsheffing vervalt, wil On The Rox opnieuw meer in Gent vertoeven. "De parking en ligging van Flanders Expo zijn goed. We bereiken zo de Noord-Franse sector. Flanders Expo is ook beter voor rechtstaande, rockgetinte optredens",verduidelijkt Verleyen.

'Voor het jaar 2002 heeft On The Rox al twee megaconcerten in Antwerpen in petto, voor Gent is er niets gepland'Bruce Springsteen, David Bowie, en Joe Cocker. Allemaal stonden ze ooit in Flanders Expo. Nu kiezen de organisatoren van dit soort megaconcerten voor Antwerpen. (Foto's???)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234