Donderdag 05/08/2021

Computer keert terug op training Club

Jordi die naast de selectie valt omdat het 'Personal Performance Centre' aangeeft dat de verdediger niet fit is: als de trainerswissel iets veranderd heeft bij Club Brugge, dan wel dat de computer weer belangrijk is. In tegenstelling tot Georges Leekens lijkt Juan Carlos Garrido van plan om de toevloed aan wetenschappelijke data en cijfers niet te negeren.

Ter herinnering: het 'Personal Performance Centre' (PPC) van Club Brugge is een ambitieus project, gecoördineerd vanuit de universiteit van Leuven, waarbij een hele batterij specialisten de spelers op fysiek, mentaal en sociaal vlak begeleiden. Daarbij worden doorlopend gegevens verzameld via hartslagmeters, vragenlijsten, fysieke tests en bloed- en urineonderzoek. Die resultaten worden met de computer verwerkt en leveren voor elke speler een individueel dag-, week- en maandprogramma op. Dat gaat over eet- en drinkpatronen, duur en intensiteit van trainingen en herstelperiodes, blessurepreventie enzovoort.

Het project werd dik anderhalf jaar geleden voorgesteld, maar is onder de verschillende hoofdcoaches anders gebruikt. Adrie Koster was meteen enthousiast en stapte volop mee in het verhaal. Christoph Daum ging selectiever te werk en gebruikte enkel de onderdelen die hij interessant vond. Georges Leekens was nooit een grote fan: hij vertrouwde liever op zijn buikgevoel bij het opstellen van zijn trainingen, maar dat was geen onverdeeld succes als we de Brugse verzuchtingen vandaag mogen geloven. De openlijke kritiek is dat de oefensessies onder Leekens niet zwaar genoeg waren en dat de spelers daardoor met een conditionele achterstand kampen.

De trainingsmethode van de ontslagen coach wordt nu, wat makkelijk, omschreven als "nattevingerwerk". Overdreven of niet, manager Vincent Mannaert was in ieder geval 'not amused' toen hij de resultaten van de laatste fysieke tests onder ogen kreeg. En hij is niet alleen met zijn onbegrip: ook binnen de uitgebreide staf was niet iedereen gelukkig met de eigenzinnige aanpak van Leekens. "Er werden wel schema's opgemaakt, maar die werden niet gevolgd", liet een ingewijde weten. "Leekens had geen oren naar onze opmerkingen."

Moderne trainer

Club nam die slechte ervaring mee tijdens zijn zoektocht naar een opvolger voor de ex-bondscoach. Het uitgangspunt was dat de nieuwe trainer open moest staan voor de wetenschappelijke benadering waarin Club zo hard gelooft. Dat betekende automatisch dat Verhaeghe en co. gingen zoeken in het segment van de jonge, moderne trainers. Heren van de stand, die leven en werken volgens 'de oude stempel', kwamen niet langer in aanmerking. Met Garrido werd iemand gevonden die bereid was mee te stappen in het verhaal. "We wilden een trainer die honderd procent achter onze visie staat en Garrido is zo iemand", zei Mannaert bij de voorstelling van de Spanjaard.

Het beeld dat journalist Geray Gutierrez schets van de man, lijkt aan te sluiten bij wat Club in Garrido meent te zien. "Hij heeft in verschillende landen stage gelopen en staat open voor nieuwe invloeden", zegt Gutierrez. "Garrido heeft graag controle over de zaak en zal zich daarom altijd goed informeren. Hij doet nooit zomaar iets: hij heeft meerdere trainersopleidingen gevolgd en gelooft in consequente begeleiding van spelers. Hij houdt van regels en regelmaat, maar er moet altijd een idee achter zitten."

Het resultaat zagen we dit weekend al: Jordi Figueras zat niet in de selectie tegen Charleroi omdat hij volgens de data van het PPC niet voldoende fit was. Officieel klonk dat zo: "Jordi wordt rust gegund met het oog op het drukke wedstrijdschema. Deze beslissing kadert in de individuele begeleiding binnen het 'Personal Performance Centre'."

Ondersteunend

Een beetje kort door de bocht, want na de wedstrijd werd duidelijk dat het wel degelijk Garrido zelf was die de beslissing had genomen om de verdediger niet te selecteren. "Klopt", zegt woordvoerder Pieter Marechal. "De trainer heeft altijd het laatste woord. Het PPC werkt ondersteunend: de info wordt hem aangereikt, maar Garrido beslist zelf wat hij ermee doet. In dit geval heeft hij geconcludeerd dat het inderdaad beter was om de speler rust te gunnen."

Garrido bepaalt dus nog altijd autonoom wie hij wel en niet selecteert en opstelt, maar het mag duidelijk zijn dat de Spanjaard de informatie van het PPC ernstig neemt. In tegenstelling tot Leekens probeert hij er wel zijn voordeel mee te doen.

Ook de trainingen zien er vandaag anders uit dan de voorbije maanden. Garrido traint behoorlijk lang en veel, in de hoop de fysieke achterstand zo snel mogelijk weg te werken. Voor de mensen die binnen het PPC werken, performance-coach Siebe Hannosset op kop, verandert er niet zo veel: zij blijven gewoon data verzamelen en verwerken. Onder Leekens werkten zij niet minder hard dan vandaag onder Garrido. Alleen wordt er nu wel gevolg gegeven aan hun conclusies.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234