Zaterdag 31/10/2020

Compromis aan UGent afgezwakt

Een rector, vijf vicerectoren. Vandaag blijft er van dat compromisvoorstel van de enige overgebleven kandidaat-rector Rik Van de Walle weinig over. 'ACOD stelt vast dat er voor de extra vicerectoren geen draagvlak is binnen de universiteit.'

Over drie dagen mag de UGent voor de zesde keer gaan stemmen. Het ligt voor de hand dat Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe, als het enige overgebleven kandidaat-duo, op dinsdagmiddag rector- en vicerector-elect zullen zijn. Een kleine drie weken geleden kon deze krant meegeven dat de Gentse rector in de toekomst zou worden bijgestaan door vijf vicerectoren. Maar van dat deel van het compromisvoorstel, dat er ook voor zorgde dat tegenstrevers Guido Van Huylenbroeck en Sarah De Saeger de strijd staakten, blijft na gemor weinig over.

De socialistische vakbond ACOD, nog altijd zeer invloedrijk aan de UGent, geeft stemadvies voor Van de Walle en Van Herreweghe, maar spreekt zich (opnieuw) uit tegen de extra vicerectoren. "Een nieuw model kan maar ingevoerd worden als hiervoor een brede consensus bestaat", klinkt het. "ACOD stelt echter vast dat er voor dit voorstel van de extra vicerectoren geen draagvlak is." Eerder liet de vakbond al weten dat deze mogelijke ingreep in vier jaar tijd tot 4 miljoen euro zou kunnen kosten. "Een schandaal", zo stelden afgevaardigden, in tijden van universiteitsbrede besparingen.

Het lijkt deels te verklaren waarom het voorstel is aangepast. Aanvankelijk koppelden Van de Walle en Van Herreweghe in hun nieuw kiesprogramma de toekomstige functies openlijk aan vier bijbehorende namen. Nu is daar geen spoor meer van te vinden. Van de Walle laat verstaan dat het compromisvoorstel geen 'eis', maar een 'voorkeur' inhoudt. "Dit betekent dat in onze visie onderzoek, onderwijs en internationalisering steeds ondersteund moeten worden door vicerectoraten", stelt hij op de campagnewebsite.

Onhandig

"We hebben nooit gezegd dat ons voorstel te nemen of te laten was", zegt Van de Walle. "Het klopt dat we eerst alle namen meegaven, maar dat was achteraf gezien misschien onhandig en bovendien ingegeven door de berichten die in de media opdoken. Een versterking van het rectorale team, met extra vicerectoren, heeft wel onze voorkeur, maar er zijn ook andere mogelijkheden en uiteindelijk gaan de raad van bestuur en de decreetgever hierover."

Vandaag telt de UGent 'slechts' één vicerector. Om Van Huylenbroeck en vier andere professoren vicerector te laten worden, zou het decreet van de universiteit gewijzigd moeten worden en moest in eerste instantie de raad van bestuur van de UGent instemmen. Die besliste op 2 juni om niet over het voorstel te stemmen. Het hele plan werd doorgestuurd naar de werkgroep Governance. Binnen de werkgroep wordt al een tijdje nagedacht over hervormingen van de bestuursstructuur van de UGent. Maar zelfs als de leden vaart maken en met bijkomende vicerectoren akkoord gaan, is het maar de vraag of het Vlaams Parlement überhaupt gewonnen is voor zo'n aanpassing.

Misnoegd

Geheel verrassend was de onvrede bij sommige bestuurders overigens niet. Al snel nadat het compromisvoorstel uitlekte, reageerden de studentenvertegenwoordigers verontwaardigd. Ook in andere geledingen van de universiteit waren misnoegde reacties te horen en werd zelfs opgeroepen om een blokkeringsstem, blanco dus, uit te brengen. Vooral in de (vroegere) entourage van Van Huylenbroeck, waar het akkoord met Van de Walle niet altijd even goed werd onthaald, blijft het stormen. Professor en bestuurder Herwig Bruneel, die wordt gezien als een van vroegere campagnemanagers van Van Huylenbroeck, roept op sociale media op om blanco te stemmen. "Blanco stemmen opent de deur naar echt nieuwe kandidaten."

Zulke geluiden blijven opduiken, maar zijn in de loop van de afgelopen weken geminderd. Het doet insiders vermoeden dat Van de Walle, die van verschillende UGent'ers publiek steun krijgt, maandag de benodigde tweederdemeerderheid zal halen. "Als de nieuwe stemronde meteen nadat het compromisvoorstel was uitgelekt had plaatsgevonden, zou hij het niet hebben gehaald", zegt een academicus. "Nu is de ongerustheid alweer afgenomen, ook omdat er van al die vicerectoren geen sprake meer lijkt te zijn, en moet het wel lukken."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234