Woensdag 20/11/2019

Complottheorieën Albert I begraven

Koning Albert I kwam in 1934 wel degelijk in Marche-les-Dames om het leven. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van een aantal oude bloedsporen. De theorie dat Albert I werd vermoord waarna de moordenaar zijn lichaam dumpte, wordt zo naar de prullenmand verwezen.

Rond de dood van Albert I hing altijd al een sluier van speculaties. Hij kwam om het leven na een val van de rotsen in Marche-les-Dames, in de buurt van Namen. Omdat er geen getuigen waren bij zijn dood, deden al snel verschillende complottheorieën de ronde. Volgens de ene ging het om een politieke moord, anderen spraken dan weer van een passionele moord waarbij de val geënsceneerd zou zijn. Onderzoek van een aantal met bloed besmeurde boomblaadjes ontkracht nu alvast een aantal van die verhalen.

Het was Reinout Goddyn, journalist bij het VTM-programma Royalty, die de blaadjes drie jaar geleden voor amper 16 euro op een rommelmarkt op de kop wist te tikken. "Eigenlijk ging ik ervan uit dat die blaadjes fake waren", vertelt hij. "Er zijn in de periode na de dood van Albert I in Marche-les-Dames heel wat van die neprelieken gemaakt met bloed van kippen of varkens."

Een eerste onderzoek van de UGent wees al snel uit dat er wel degelijk menselijk bloed op de blaadjes zat. Bepalen of het ook effectief om bloed van de koning ging, was moeilijker. "Het was niet voor de hand liggend om bruikbaar DNA uit het bloed op de blaadjes te distilleren. Bovendien konden we ook niet zomaar gaan aankloppen bij koning Filip of Albert II voor een bloedstaal waarmee we konden vergelijken."

Enkele Leuvense wetenschappers onder leiding van forensisch geneticus Maarten Larmuseau kwamen terecht bij twee verre familieleden van Albert I: koning Simeon II van Saksen-Coburg en Gotha, de laatste tsaar en voormalige eerste minister van Bulgarije die in vaderlijke lijn met Albert I verwant is; en Anna Maria Freifrau von Haxthausen, een Duitse barones die in moederlijke lijn familie is van Albert I. Door hun bloed te vergelijken met dat op de blaadjes konden ze aantonen dat het relikwie dat Goddyn kocht wel degelijk bloed van Albert I bevatte.

"Dat bewijst dat de koning wel degelijk in Marche-les-Dames om het leven kwam", zegt Goddyn. "En dat hij niet op een andere plaats werd vermoord zoals sommige complottheorieën beweren."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234