Donderdag 18/08/2022

Vier vragenEnergiespecialist Ruben Baetens

Compensatie voor eigenaars zonnepanelen? ‘Men zou beter de tijd nemen voor hervorming energiefactuur’

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Welke compensatie krijgen eigenaars van zonnepanelen voor het wegvallen van de virtuele terugdraaiende teller? Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) wil vrijdag duidelijkheid verschaffen. ‘In plaats van in enkele dagen een compensatie van een half miljard euro in elkaar te knutselen zou men beter de tijd nemen voor een grondige hervorming van de energiefactuur’, zegt energiespecialist Ruben Baetens van 3E.

Jeroen Van Horenbeek

Veel eigenaars van zonnepanelen zijn woedend. Terecht?

Baetens: “De mensen die financieel het grootste nadeel ondervinden, zijn de mensen die een grote installatie op hun dak hebben liggen. Bijvoorbeeld omdat ze verwarmen met een warmtepomp. Met een virtueel terugdraaiende teller konden zij hun overschotten tegen een vergoeding op het stroomnet zetten. Voortaan kan dan niet meer en zullen ze verlies maken.

“Omgekeerd zijn er ook winnaars. Het wordt vaak vergeten, maar de afschaffing van de virtueel terugdraaiende teller hangt samen met de afschaffing van het zogenaamde prosumententarief (een forfait voor het gebruik van het stroomnet, JVH). Mensen met kleine installaties of wie zelf veel van zijn eigen opgewekte stroom gebruikt, kunnen hier financieel bij winnen.”

Demir moet dus opletten hoe ze haar 500 miljoen euro verdeelt?

“Het gevaar op overcompensatie is reëel. Het is afwachten hoe Demir met die grote onderlinge verschillen zal omgaan. Sowieso blijven zonnepanelen een degelijke investering. Zonder terugdraaiende teller zal de terugverdientijd voor nieuwe installaties gemiddeld weliswaar stijgen van pakweg acht naar tien jaar voor een gezin, maar een installatie gaat wel 25 jaar mee.”

Op sociale media vraagt u Demir om haar tijd te nemen.

“In plaats van in enkele dagen een compensatie van een half miljard euro in elkaar te knutselen, zou men beter de tijd nemen voor een grondige hervorming van de energiefactuur. Nu is dat een enorm kluwen, met allemaal een reeks overheidsheffingen en taksen, die op allerlei manieren worden verrekend en bijgevolg allerlei perverse bijwerkingen hebben.

“Kijk naar de zonnepanelen: vanuit maatschappelijk oogpunt zou je grote installaties moeten aanmoedigen, maar vandaag doen we net het omgekeerde. Mij lijkt het beter om eerst grote kuis te houden in de energiefactuur. Eenmaal dat gebeurd is, kan je rustig beslissen welke prioriteiten je stelt en hoe je eigenaars van zonnepanelen kan ondersteunen. Helaas werkt het zo niet in de politiek. Er moet nu snelsnel een compensatie uitgewerkt worden om de woede te bekoelen.”

Zijn thuisbatterijen een oplossing?

“Ja en neen. Ja, want het gaat om een investering die je vandaag in ongeveer acht à tien jaar lijkt terug te verdienen. Vergelijkbaar met nieuwe zonnepanelen, dus. Neen, want het verdienmodel achter thuisbatterijen is in mijn ogen ongezond. De terugverdientijd is namelijk zo kort omdat de overheid thuisbatterijen financieel ontziet in de energiefactuur. Maar op die manier maak je de fout die we in het verleden al hebben gemaakt met de zonnepanelen: elke euro aan energieheffingen die niet wordt bijgedragen door een gezin met een thuisbatterij, moet elders worden bijgepast, door een ander gezin. Zo ontstaat een waterbedeffect in de energiefactuur.”

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) woensdag in het parlement. Beeld BELGA
Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) woensdag in het parlement.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234