Vrijdag 05/03/2021

Muziek

Compact Disk Dummies: ‘Op een podium komt de volksmenner in mij naar boven’

Janus (links) en Lennert Coorevits, samen Compact Disk Dummies. Beeld Athos Burez
Janus (links) en Lennert Coorevits, samen Compact Disk Dummies.Beeld Athos Burez

Als kind wilden Lennert en Janus Coorevits elkaar de kop inslaan. Intussen haalden ze samen, als Compact Disk Dummies, goud op Humo’s Rock Rally en rijfden ze verrassend een MIA binnen. Deze week brengt de West-Vlaamse groep zijn tweede album Neon Fever Dream uit.

Het had de zomer van Compact Disk Dummies moeten worden. Sloopwerken Coorevits had van juni tot augustus enkele middelgrote tot grote ravages op de planning staan. Al is uitstel geen afstel: op Dummies’ tweede langspeler Neon Fever Dream staat electropop zonder houdbaarheidsdatum.

Compact Disk Dummies zijn de vertegenwoordigers van de eeuwige jeugd. In elke song, elke show is extase het hoogste goed. Lennert Coorevits is de onstuimige van de twee, jongere broer Janus is de stille kracht die stroomwapengewijs een schok door het lichaam jaagt. Ze staan erom bekend concerten te geven die pas eindigen zodra de eerste en laatste rij, en alles daartussen, nat in het zweet staat.

“Ik ben niet het type dat een bureaujob kan uitoefenen”, grinnikt Lennert Coorevits. “Mijn schoolresultaten waren verschrikkelijk, tot ik in het derde middelbaar naar de kunstschool ging. Een creatief bestaan was de enige optie. Ik heb lang gedacht dat ik striptekenaar zou worden. Of regisseur, zolang ik maar creatief bezig zou kunnen zijn.”

Voor zijn broer lagen werkelijkheid en droom niet ver van elkaar. Met vader Coorevits reed de technisch geschoolde Janus naar het containerpark, om onderdelen uit oude televisies te recupereren die hij gebruikte om eigen synthesizers in elkaar te steken. “Elektronica heeft mij altijd beziggehouden. Het is pas na de winst van Humo’s Rock Rally dat ik mij heb voorgenomen om meer tijd te steken in onze hobby dan mijn huiswerk. Als de muziek op niets was uitgedraaid, zou ik nog steeds toestellen herstellen.”

De ongebreidelde vrijheid die ze als kind kregen, vormt de blauwdruk van Compact Disk Dummies, weet Lennert Coorevits. “Onze ouders zijn mij altijd onvoorwaardelijk blijven steunen, terwijl ze wisten dat ik moeite had met school. Mijn vader heeft mij ooit wijsgemaakt dat hij een elektrische gitaar van Zwarte Piet had geleend, zodat ik een nieuw instrument kon leren. We komen niet uit een rijk gezin, maar we zijn nooit iets tekortgekomen om onze eigen weg te kunnen gaan.”

Het is een klein mirakel dat ze samen dezelfde route afleggen. Tijdens hun jeugd waren de Dummies elkaar liever kwijt dan rijk. Er is nog een derde broer, Siebe. Hij is de makkelijkste van de drie, erkennen ze. “Janus was een moeilijk karakter”, aldus Lennert. “Ik zou tien jaar geleden nooit uit eigen beweging naar Lennert stappen. Ik kon dingen die hij niet kon, en het liefst wilde ik die voor mezelf houden. Nu ik erover nadenk is dat nogal hypocriet, ja”, lacht Janus.

Communicatiemiddel

Lennert is het podiumbeest en de songschrijver, Janus de klankfetisjist die weet hoe een popsong hoort te klinken. Op een dag is tussen het ruziën door een wild idee op tafel beland: wat als ze elkaar zouden versterken in plaats van neerhalen? “Dat was de eerste keer dat wij ons samen amuseerden, zonder veel woorden te moeten gebruiken. En dat terwijl we een uur eerder elkaar de kop wilden inslaan”, herinnert Janus zich. “Samen muziek maken werd ons communicatiemiddel.”

Er schuilt geen masterplan achter Compact Disk Dummies. Het is te danken aan puur toeval en de liefde voor muziek die lelijk huishoudt op de dansvloer dat de groep is ontstaan. In 2012 wonnen ze Humo’s Rock Rally. “Het brute enthousiasme dat de broers uit Desselgem typeerden is al die jaren overeind gebleven”, schreef De Morgen nadat ze eind 2019 de Ancienne Belgique aan diggelen speelden.

Compact Disk Dummies zijn de pitbulls van de belpop. “Als ik ga, ga ik er volledig voor. Het is geen optie om de energie te laten zakken tijdens een optreden”, zegt Lennert Coorevits verbeten. “Op het podium komt de volksmenner in mij naar boven: je wil het publiek de show laten ervaren zoals jij. Als je naar Jackass kijkt, voel je dezelfde kick als degene die de stunts uithaalt. Dat gevoel wil ik ook overbrengen.”

Neon Fever Dream – pop met een sciencefictionsaus – zal u ook in het washok, de huiskamer of op het terras van een vierkante meter aan het dansen krijgen. Maar de tweede plaat van Compact Disk Dummies zou vooral op een podium tot leven komen. “Ik zit er de laatste tijd aan te denken: wat als we de nieuwe nummers niet kúnnen spelen?”, zucht de oudste van de Dummies. “Je oefent dit beroep uit om voor duizenden mensen te kunnen spelen. Applaus krijgen is heel verslavend.”

Compact Disk Dummies zijn altijd publieksfavorieten geweest, in de eerste plaats omdat ze een betrouwbare danspartner zijn. Voor een overvolle tent op Pukkelpop spelen of zalen in het clubcircuit uitverkopen viel al langer binnen de mogelijkheden. Een MIA winnen sinds kort ook. “We zijn de laatste die daar neerbuigend over zullen doen, al was de verrassing groot”, aldus Lennert.

“Een fout in het systeem”, gelooft Janus nog steeds. Niemand had durven voorspellen dat de Dummies populairder zouden zijn dan Lost Frequencies, Regi en Dimitri Vegas & Like Mike in de categorie ‘Dance’. “De enige verklaring is dat de andere genomineerden dezelfde fans hebben, en dat zij gespreid hebben gestemd. Het is máár een prijs, zou je kunnen zeggen, maar maak je geen muziek opdat er mensen naar je luisteren? Het zou ridicuul zijn om te zeggen dat aandacht krijgen ons niets doet.”

Neon Fever Dream verschijnt op 15/5 via 541.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234