Donderdag 23/09/2021

NieuwsGezondheidszorg

Community health workers helpen kwetsbaren op pad naar juiste gezondheidszorg

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit): 'Contact met een huisarts, tandarts of het ziekenfonds lijkt misschien voor ons vanzelfsprekend, maar is het voor velen echt niet.' Beeld BELGA
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit): 'Contact met een huisarts, tandarts of het ziekenfonds lijkt misschien voor ons vanzelfsprekend, maar is het voor velen echt niet.'Beeld BELGA

Sinds februari zijn er over het hele land vijftig ‘community health workers’ aan de slag. Het gaat om een soort straathoekwerkers die door de ziekenfondsen worden aangeworven en opgeleid om in buurten met veel kwetsbare groepen mensen aan te spreken en indien nodig op weg te helpen naar de gepaste gezondheidszorg.

“Contact met een huisarts, tandarts of het ziekenfonds lijkt misschien voor ons vanzelfsprekend, maar is het voor velen echt niet”, stelde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) vast tijdens een werkbezoek in Antwerpen. Het project kwam er op voorstel van de minister, die er 3 miljoen euro voor vrijmaakte tot eind dit jaar. Of het nadien wordt verlengd, is nog niet duidelijk.

Volgens Vandenbroucke toont de praktijkervaring alvast dat de nood aan het project groot was. “Er zijn veel mensen die toegang nodig hebben tot gezondheidszorg, maar hun weg niet vinden”, zegt hij. “Vaak spelen financiële zorgen daarbij een rol. De community health workers spreken mensen aan op het terrein en helpen hen op weg, zodat ze daarna op eigen kracht verder kunnen.”

Ook bij de ziekenfondsen zou het enthousiasme over een dergelijk drempelverlagend project groot zijn. “Bij ons begint de zorg bij wijze van spreken op ons kantoor, maar veel mensen vinden hun weg daarnaartoe niet”, zegt Luc Van Gorp, voorzitter van het Nationaal Intermutualistisch College. “Dit project is een concrete vertaling van onze strijd om sociale ongelijkheden en drempels in de toegang tot de gezondheidszorg te verkleinen.”

Community health workers hebben tegelijk ook een signaalfunctie naar de overheid toe, door terug te koppelen over hoe het beleid beter kan voor kwetsbare groepen. “We merken vaak dat het financiële aspect een drempel is om voor zorg te kiezen”, zegt de Antwerpse community health worker Yassin. “Dat leidt er dan toe dat mensen eerst lang wachten om te zien of een kwaal niet vanzelf overgaat voor ze hulp zoeken. Ook administratie is vaak een drempel, of digitalisering. Binnen de gezondheidszorg zijn er ook verschillen: huisartsen en verpleegkundigen worden makkelijker bereikt, tandartsen moeilijker. Ook daar speelt het financiële weer een rol in.”

Ook de geestelijke gezondheidszorg komt in het project aan bod, al heerst daar in sommige gemeenschappen nog vaak een taboe op en is het volgens de community health workers dan ook vaak moeilijk om de zorgbehoevende – en vooral diens familie – zo ver te krijgen om voor een zorgtraject te kiezen. “Tijdens de coronacrisis zijn het trouwens vooral jongeren die geestelijke gezondheidszorg nodig hebben”, stelt Yassin. “Daar is echt meer aandacht voor nodig.”

Tot slot proberen de community health workers er ook voor te zorgen dat al op het terrein aanwezige hulporganisaties meer samenwerken in plaats van naast elkaar.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234